Urheilu

Ronja, 16, vaihtoi telinevoimistelun uimahyppäämiseen – hyppy 10 metristä pelottaa välillä

URHEILU Vantaa Divingin uimahyppääjä Ronja Rundgren, 16, osallistui viime vuonna nuorten olympialaisiin.

Telinevoimistelusta on ollut hyötyä myös uimahyppyjä harjoitellessa, Ronja Rundgren kertoo. Voimistelusta saadut ominaisuudet ovat auttaneet esimerkiksi volteissa, pyörimisissä ja käsilläseisonnassa.

Päivi Tuovinen

Vantaa Divingin uimahyppääjä Ronja Rundgren, 16, istahtaa Tikkurilan uimahallin taukotilan penkille. Takana ovat onnistuneet harjoitukset, joten hymy on nuorella vantaalaisella herkässä.

Rundgren on valmistautumassa kahden viikon päästä kilpailtaviin nuorten SM-kisoihin. Kilpailuihin hän lähtee viime vuodelta tutulla sarjalla, vaikka olisikin halunnut kisoihin jo vaikeampia hyppyjä.

– Odotan ihan hyvää tulosta. Olen saanut harjoiteltua ja levättyä hyvin nuorten olympialaisten jälkeen, Rundgren sanoo.

Nuori uimahyppääjä osallistui viime vuonna ensimmäistä kertaa nuorten olympialaisiin Buenos Airesissa. Siellä hän sijoittui kahdeksanneksi 10 metrin kerroshyppykisassa. Hän oli erityisen tyytyväinen alkukilpailussa saamiinsa 336,85 pisteeseen.

Reissu Argentiinaan oli muutenkin Rundgrenille ikimuistoinen. Hän kiittelee erityisesti sitä, miten olympiakomitea oli hoitanut valmistelut ennen olympialaisia.

– Saimme olympiakomitealta kirjeen, jossa oli todella hyvin kaikkia asioita lueteltuna – esimerkiksi espanjan sanastoakin oli valmiina.

– Se oli todella kivaa, kun meidän joukkueemme oli niin yhtenäinen. Argentiinassa tutustui niin paljon uusiin ihmisiin, myös ulkomaalaisiin, hän sanoo.

Hyppääminen 10 metrin korkeudesta on Vantaa Divingin uimahyppääjä Ronja Rundgrenille, 16, arkea. Uusien hyppyjen tekeminen ensimmäisiä kertoja pelottaa silti välillä. Kuvat: Päivi Tuovinen

Nimenomaan ulkomaan reissut ja lajissa pärjääminen lopulta vaikuttivat kaksi vuotta sitten tehtyyn päätökseen, jolloin piti valita telinevoimistelun ja uimahypyn väliltä. Valinta ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys, sillä telinevoimistelu oli pitkän aikaa Rundgrenin ykköslaji.

Voimistelutausta on auttanut uimahyppääjää esimerkiksi volteissa, pyörimisissä ja käsilläseisonnassa.

– Sain telinevoimistelusta niin paljon voimaa, etten ole mennyt helposti rikki, vaikka hyppään kymmenestä metristä. Minulla on ollut todella vähän loukkaantumisia muihin verrattuna, Rundgren pohtii.

Rundgren kilpailee nuorissa toiseksi viimeistä kauttaan ennen aikuisten sarjaan siirtymistä. Tällä hetkellä hän pyrkii kasvattamaan hyppyjensä vaikeusasteita ja vähentämään heikkouksiaan.

Esimerkiksi taaksepäin ja ulospäin suuntautuvissa hypyissä löytyy kehitettävää.

–  Olemme nyt koittaneet saada niihin parannusta, sillä naisissa pitää tehdä voltteja enemmän taaksepäin, Rundgren sanoo.

Rundgren myöntää, että uusien hyppyjen tekeminen ensimmäisiä kertoja on välillä pelottavaa. Täysin kylmiltään 10 metrin korkeudesta ei kuitenkaan tarvitse hypätä, sillä uusia hyppyjä voi harjoitella kuivaharjoitteluna esimerkiksi valjaiden avulla.

–  Ainakin kymmenen kertaa pitää hypätä onnistuneesti ennen kuin voi ottaa hypyn mukaan kilpailuun.

Rundgren opiskelee ensimmäistä vuottaan Mäkelänrinteen urheilulukiossa, jossa koulua käydään harjoitusten ehdoilla. Lukion jälkeen hän on pohtinut lähtevänsä opiskelemaan Yhdysvaltoihin, jossa puitteet harjoitteluun ja koulun käyntiin ovat niin ikään kunnossa.

– Urheilu-uran jälkeen haluaisin lentoemännäksi.

Ronja Rundgren

Vantaa Divingia edustava uimahyppääjä.

16-vuotias.

Saavutuksia viime vuodelta: nuorten SM-hopeaa, 21. sija nuorten MM-kilpailuissa, 5. sija kovatasoisissa IYDM (The International Youth Diving Meet) kilpailuissa, 8. sija nuorten olympialaisissa sekä EM-kilpailuissa.

Opiskelee Mäkelänrinteen urheilulukiossa.

Haaveilee aikuisten olympialaisista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Urheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu