Puheenaihe

HIIT vai LIIT? Näin valitset sopivan treenin kiireiseen päivään

KUNTOILU Korkean sykkeen HIIT-treeni on saanut rinnalleen LIIT-harjoituksen, jossa sykkeiden sijaan keskitytään lempeisiin liikkeisiin, mitkä kuka tahansa osaa tehdä.

Monessa työpaikassa on oma rauhoittumis- ja kuntoiluhuone, jossa myös HIIT- ja LIIT-treenin teko on helppoa.

Anette Kerkelä

Muutaman vuoden suosiota kerryttänyt nopea, noin 20 minuutin HIIT-rutistus on tuonut meneillään olevalla mindfulness eli niin sanotun hyväksyvän tietoisen läsnäolon aikakaudella mukanaan vaihtoehtoisen rauhallisen harjoituksen. Molemmissa treeneissä idea on sama, ne voi suorittaa alle puolessa tunnissa, missä ja milloin vain ilman erillisiä urheiluvälineitä.

– Molemmat treenit ovat helposti ja nopeasti suoritettavia. Oikeastaan ihan peruskotikuntopiiriharjoittelua liikenopeuksia, liikkeiden määrää ja palautusten aikaa ja määrää muunnellen, kertoo Hyvinkään kaupungin liikuntaohjaaja Katarina Norrena treeneistä, joissa sää ei ole esteenä, sillä ne voi suorittaa kirjaimellisesti missä vain.

Kenelle treenit sopivat? HIIT eli korkean sykkeen intervalliharjoitus on suosittu urheilijoiden ja rasvanpolttajien keskuudessa. Tässä treenimuodossa harjoitellaan hikipisaroita säästelemättä, liikkeiden vaihtuvuus on nopeaa ja harjoitus sisältää paljon vauhtia, kuten erilaisia hyppyjä punnerrusten kera.

Norrena suosittelee treeniä jo jonkin verran liikkuneille oikean suoritustekniikan hallitsemiseksi.

– Vaikka liikkeet voi suorittaa oman kehon painon avulla ilman lisäpainoja, on hallittava oikea suoritustekniikka loukkaantumisten välttämiseksi. Erityisesti on huomioitava polvien ja jalkaterien oikeat suunnat sekä keskivartalon hyvä hallinta, hän opastaa.

LIIT -treenissä sykkeet eivät nouse korkealle ja liikkeet, kuten lankutus ja erilaiset kyykyt ovat suosittuja. Jotta harjoituksessa pysytään maksimissaan kevyessä hengästymisessä, voi toistojen määrää, nopeutta tai harjoituksen tehoa laskea sekä lepointervallin pituutta säädellä.

LIIT-treenin etuna on sen sopivuus kaiken tasoisille kuntoilijoille.

– LIIT sopii kaikille, erityisesti myös vasta-alkajille, ikääntyneille ja kuntoutujille. Siinä liikkeet tehdään rauhallisesti ja verkkaisemmin, joten oikeaan suoritustekniikkaan ehtii ja jaksaa paneutua liikettä tehdessä paremmin, Norrena neuvoo.

Hän myös lisää, että LIIT-treeni on lempeydestä huolimatta tehokas ja parantaa lihaskuntoa ja liikkuvuutta, vaikka ei niinkään kehitä aerobista kuntoa yhtä paljon kuin HIIT-treeni.

Koska kyseessä on kaksi tehokasta treeniä, suosittelee Norrena kuntoiluun monipuolisuutta.

– Jotta liikunta olisi mielekästä, terveysvaikutuksia edistävää ja siitä tulisi osa jokapäiväistä elämää, kehotan kuntoilijoita monipuolisuuteen eli myös kestävyyskuntoa on syytä harjoittaa.

Loppuun Norrena haluaa vielä muistuttaa liikeratojen tärkeydestä..

– Aloittelijoiden on muistettava tavalla tai toisella opetella oikeat liikeradat, jotta loukkaantumisriski pienenee. Kaupungin liikuntapalveluiden kaikissa ryhmissä saa ammattitaitoista oppia

ja ryhmiin, myös senioriryhmiin ovat tervetulleita kaikki, joilla on päiväaikaan mahdollista osallistua, hän sanoo.

5 liikettä riittää

HIIT: Alkulämmittely + 15 min treeni, tehden 20-30 sekunttia liikettä, liikkeiden välissä 10-20 sekunnin tauko.

1. Polvennostojuoksu

2. Vatsarutistukset tuoden kyynerpäät polviin

3. Punnerrus

4. Syväkyykystä lankkuun ponnistaen takaisin lähtöasentoon

5. Yhden jalan kyykky vuorotellen

LIIT: Alkulämmittely + 30 minuutin treeni, vuorotellen 30 sekunttia liikettä ja lepoa.

1. Leveä kyykky

2. Lankutus

3. Sivuvatsarutistus tuoden kynerpää vastakkaiseen polveen

4. Etunojapunnerrus

5. Lantionnosto polvet ylhäällä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu