Puheenaihe

Entistä useampi kokee turvattomuutta, kertoo tutkimus – syy on usein uutisissa

Lisääntynyt tunne turvattomuudesta johtuu yleisimmin rikosuutisoinnista tai omalla asuinalueella tapahtuneista muutoksista.

Turvallisuustutkimukseen osallistuneista vastaajista 74 prosenttia sanoi rikosuutisoinnin heikentäneen turvallisuudentunnettaan.

Johanna Erjonsalo

Pääkaupunkiseudulla asuvista 90 prosenttia kokee asuinalueensa turvalliseksi, maaseudulla lähes kaikki.

Yleinen tunne turvallisuudesta on kuitenkin heikentynyt kuluneen vuoden aikana, kertoo Verisuren teettämä tutkimus.

Tutkimuksen mukaan joka viides suomalainen kokee turvallisuudentunteensa heikentyneen viimeisen vuoden aikana. Erityisesti 50–59-vuotiaat kokevat olonsa entistä turvattomammaksi: heistä useampi kuin joka neljäs kokee turvallisuudentunteensa heikentyneen.

Naisten ja miesten kokemukset turvallisuudentunteen heikentymisen syistä ovat samansuuntaiset. Taustalla vaikuttavat uutiset turvallisuusuhkista, rikoksista ja väkivallasta. Tutkimukseen vastanneista 74 prosenttia kertoi uutisoinnin vaikuttaneen heikentävästi turvallisuudentunteeseensa.

Yli viidesosa kokee, että omalla asuinalueella tapahtuneet muutokset ovat syynä turvallisuudentunteen heikkenemiselle. Asuinalueen muutos voi olla esimerkiksi uusien asukkaiden muuttaminen alueelle tai liikenteen tai valaistuksen muuttuminen.

Joka kymmenes puolestaan sanoo lähipiirissä sattuneen murron, tulipalon tai muun onnettomuuden heikentäneen turvallisuudentunnettaan.

Vain viisi prosenttia kokee turvallisuudentunteensa vahvistuneen viimeisen vuoden aikana.

Edit 6.3. klo 12.55: Korjattu neljättä kappaletta. Vastaajista 74 prosenttia kokee turvallisuuden heikentyneen.

Tutkimus

Joka kolmas suomalainen kokee asuinalueensa erittäin turvalliseksi. Tulos on lähes sama kuin Verisuren vuonna 2018 teettämässä tutkimuksessa.

Yhdeksän kymmenestä kokee asuinalueensa erittäin tai melko turvalliseksi.

Nuorimmista vastaajista (18–29-vuotiaista) yli kymmenesosa ei koe asuinaluettaan kovin tai lainkaan turvalliseksi, kun muissa ikäryhmissä näin sanoo 4–7 prosenttia.

Maaseudulla asuvat pitävät asuinaluettaan turvallisempana kuin muut: lähes kaikki (98 prosenttia) maaseudulla asuvat pitävät asuinaluettaan melko tai erittäin turvallisena.

Pääkaupunkiseutulaisista yhdeksän kymmenestä (90 prosenttia) pitää asuinaluettaan erittäin tai melko turvallisena.

Tutkimus: Tutkimuksen toteutti Verisure Oy:n toimeksiannosta YouGov Finland. Tutkimus toteutettiin 24.1.–27.1.2019 YouGovin kuluttajapaneelissa. Kyselyyn vastasi 1 504 yli 18-vuotiasta suomalaista. Sekä lähtöotos että lopullinen vastaajajoukko painotettiin suomalaista aikuisväestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu