Puheenaihe

Ensihoitajat kohtaavat uhkaavan oloisia tilanteita lähes joka työvuorossa – "Yksi kotihälytys päättyi niin sanotusti puukkohippasille"

TYÖTURVALLISUUS Pelastuslaitos vetoaa asiakkaisiinsa, että nämä antaisivat auttajiensa hoitaa työnsä ilman väkivallan uhkaa.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ensihoitajat Henri Laamanen ja Alexandra Vallilla nähdään 112-televisiosarjassa, jonka uusi kausi alkaa Fox-kanavalla keskiviikkona.

Marika Lumme

Sylkemistä, huitomista ja aggressiivista kielenkäyttöä. Tässä muutama esimerkki mitä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ensihoitaja Henri Laamanen on kohdannut tehdessään työtään. Laamasen mukaan suoranaista väkivallan uhkaa ei ole viikoittain, mutta uhkaavan oloisia tilanteita on lähes joka työvuorossa.

Pelastuslaitosten henkilöstön uhka- ja väkivaltatilanteet ovat nousseet viimeisen kahden vuoden aikana ja valtaosa tapahtuu juuri ensihoidon tehtävissä. Pelastusjohtaja Jyrki Landstedt Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksesta kertoo ilmoituksia uhka- ja väkivaltatilanteista tulevan keskimäärin joka toinen viikko. Hän korostaa, että tapahtumia on todellisuudessa monikertainen määrä, sillä kaikki tilanteet eivät päädy ilmoitukseen asti.

Laamanen on työskennellyt ensihoitajana lähes 20 vuoden ajan.

– Moni uhkaavista tilanteista menee nopeasti ohi ja ne tulee käsiteltyä työparin kanssa heti. Raportti tehdään tilanteista, joissa on selkeästi väkivaltaa, Laamanen sanoo.

Laamasen työpari Alexandra Vallila on samaa mieltä, että uhkaavan oloisia tilanteita on usein.

– Potilas on levoton ja kielenkäyttö on rajua, Vallila kuvailee.

Vallilla on ollut alalla viiden vuoden ajan. Hän sanoo oppineensa, että hälytystilanteeseen mentäessä on tärkeää huomioida ympäristö tarkasti esimerkiksi mahdollisten teräaseiden osalta. Toistaiseksi Vallila on niiltä välttynyt, toisin kuin Laamanen.

– Yksi kotihälytys päättyi niin sanotusti puukkohippasille. Menimme auttamaan, mutta potilas otti puukon ja lähestyi. Peräännyimme ja poliisi hoiti lopulta tilanteen, Laamanen kertoo.

Toisella hälytyskäynnillä potilas veti yllättäen takin sisältä puukon.

Laamasen mukaan ihminen voi tehdä ikävää jälkeä myös ilman aseita.

– Humalainen teinityttö saa kynsillään myös ikävää jälkeä, kun hän vastustelee hoitoa. Siinä sitten koitetaan selittää, että autetaan koska jalat eivät kanna ja olet pissannut housuun, Laamanen sanoo.

Uhkaava käytös liittyy ensihoitajien mukaan useimmiten juuri päihteisiin. Myös tietyt sairaudet, kuten matala verensokeri tai aivovammat, voivat saada ihmisen käyttäytymään aggressiivisesti. Joskus syynä voi olla kriisitilanne.

– Käytöstä on helpompi ymmärtää, jos taustalla on sairaus tai kriisi. Jos uhkaava käytös liittyy itseaiheutettuun tilaan, se turhauttaa, mutta siitä ei saa provosoitua, Vallilla sanoo.

Laamanen huomauttaa, että myös kotieläimet ovat iso riski. Laamasen verta valuvaa kättä jouduttiin kerran paikkaamaan kesken potilaan hoitamisen, kun koira hyökkäsi käteen kiinni.

Pelastuslaitoksen mukaan työntekijöiden turvavarustukseen on satsattu. Vallilla näyttää naisille suunniteltua suojaliiviä, joka tuli ambulanssiin noin vuosi sitten.

– Aiemmin ambulanssissa oli vain miesten kokoisia liivejä, ne olivat liian isoja.

Päihteet näkyvät tilastoissa

Viime vuonna pelastuslaitosten henkilökunta teki ilmoituksia uhka- ja väkivaltatilanteista 324. Vuonna 2017 luku oli 257. Valtaosa tapahtumista painottuu ensihoidon tehtäviin ja suuriin kasvukeskuksiin. Tilastossa on mukana 17 pelastuslaitosaluetta, joissa toimii myös ensihoidon yksikkö, muun muassa Uudenmaan alue.

Tekijänä oli useimmiten mies. Tilanteet tapahtuivat useimmin yksityisasunnoissa, ambulansseissa tai ulkotiloissa. Vakavaa fyysistä väkivaltaa, joka sisälsi kipua tapahtui 5 prosentissa tilanteissa. Vakavia vammoja aiheutuvaa fyysistä väkivaltaa kirjattiin tapahtuneen kaksi kertaa.

Ilmoitusten määrät ovat kasvaneet usean vuoden ajan. Syynä on se, että ilmoituksia tehdään entistä matalammalla kynnyksellä sekä väkivallan ja uhkailun lisääntyminen.

Yksi syy lisääntyneeseen väkivaltaan on päihteiden ja erityisesti huumausaineiden käytön lisääntyminen.

Pelastuslaitos kannustaa henkilökuntaa tekemään ilmoituksen aina, kun kohtaa pientäkään uhkailua.

Pelastuslaitos vetoaa asiakkaisiinsa, että nämä antaisivat auttajiensa hoitaa työnsä ilman väkivallan uhkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu