Puheenaihe

Tutkija paljastaa yllättävän syyn auringon ottamiseen – Yle: ”Kuin pieni humala”

Tuoreen tutkimuksen mukaan vajaat kymmenen prosenttia eteläsuomalaisista auringonottajista on rusketusriippuvaisia.

Armi Suojanen

Ultraviolettisäteily lisää mielihyvää aiheuttavaa beta-endorfiini-hormonia ihossa. Mielihyvähormoni on opioidi eli morfiinin sukulaisaine. Se siis laukaisee nautinnon tunteen kehossa, mutta aiheuttaa myös riippuvuutta.

– Jos iho-aivoyhteys toimii, siinä voi tulla ikään kuin pieni humalatila päälle auringosta, kuvaa ihotautien erikoislääkäri ja Tampereen yliopiston iho- ja sukupuolitautiopin professori Erna SnellmanYlen jutussa.

Juttu kertoo Tampereen yliopiston tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin kyselytutkimuksen avulla suomalaisten auringonoton tapoja ja rusketusriippuvaisuutta.

Tutkimuksen mukaan jopa kolmannes eteläsuomalaisista auringonottajista on rusketuksen väärinkäyttäjiä tai rusketusriippuvaisia.

Auringonottajista vajaat kymmenen prosenttia luokiteltiin rusketusriippuvaisiksi ja noin puolet vastanneista kertoi ottavansa aurinkoa aina kun se on mahdollista.

Rusketusriippuvaisuus on tutkijan mukaan fyysisesti ja henkisesti yhtä ongelmallista ja koukuttavaa kuin esimerkiksi peliriippuvuus.

Siihen kuuluu pakonomainen tarve päästä aurinkoon ja saada rusketusta.

Riippuvaisuus näkyy ihmisen käytöksessä muun muassa tapana ottaa aurinkoa pitkiä aikoja ilman aurinkovoiteiden tuomaa suojaa, kuin hinnalla millä hyvänsä.

Kyselytutkimuksen perusteella riskikäyttäjistä yli 20 prosenttia on rusketuksen väärinkäyttäjiä. He siis ottavat aurinkoa liikaa ja ilman tarvittavaa aurinkosuojaa, vaikka ihosyöpien määrät ovat kasvaneet Suomessa. Väärinkäyttäjä ei silti ole rusketuksesta vielä riippuvainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu