Minne mennä

Lady Laverna tuo Vantaalle jazzia glitterikuorrutteessa

Jazz on kuulunut Lidia Bäckin laulajanuraan jo kymmenen vuotta. Jazzklubilla Vernissassa luvassa on sekä jazzia että rockahtavampaa musiikkia ja myös glamouria - totta kai.

J.B. Miettinen

Kulttuuritehdas Vernissassa viihdytetään yleisöä Cabaree-tyylisellä showlla, kun Lady Laverna saapuu vieraaksi laulaja Anna Inginmaan jazzklubille ensi viikon perjantaina. Tukholmaan vuosi sitten muuttanut, ruotsalaisen näyttelijämiehensä kanssa asuva suomalaislähtöinen näyttelijä ja laulaja Lidia Bäck on tehnyt yli viisi vuotta ammattimaisesti myös burleskia.

– Klubilla keskityn lauluun. Varsinaista burleskia en esitä, mutta otan siitä visuaalista materiaalia mukaan showhun, eli paljon glitteriä ja glamouria on luvassa, Bäck kertoo.

Jazzia hän on laulanut kymmenen vuotta. Yhtä vanha on tarkoitusta varten perustettu yhtyekin, joka on jazzrintamalla harvinaisuus. DizzyQueensin kaikki jäsenet, kolme muusikkoa ja kolme laulajaa, ovat naisia.

– Bändiä perustettaessa mietimme, että voisimme lavalla olla jollain tavalla alter egoja. Silloin löysin Lavernan, joka oli antiikin Roomassa alamaailman, varkaiden ja pettureiden, jumalatar. Lady taas on usein burleskinimissä käytetty osa.

Vantaan keikalla Bäck esiintyy klubin omien muusikoiden kanssa esittäen lauluja, joita on tehnyt toisen suomalaisen ja musiikkitaidoistaankin tunnetun näyttelijän Robert Kockin kanssa. Kock on säveltänyt biisit ja Bäck tehnyt sanat.

– Meillä on hänen kanssaan myös oma bändi, jossa ei ole jazzmuusikoita, joten jazzklubille tulee nyt myös rockbiisejä. Lisäksi laulan ihan perinteistä jazzia. Harjoituksissa ensi viikolla katsomme muusikoiden kanssa lopullisen setin ja uskon, että yllätyksiäkin kehitetään.

Helsinkiläissyntyinen näyttelijä on vuonna 2007 Teatterikorkeakoulusta valmistuttuaan työskennellyt ruotsinkielisyytensä ansiosta luontevasti freelance-näyttelijänä sekä Suomessa että Ruotsissa. Väliin mahtuu ohjaustöitäkin, kuten torstaina Kokkolassa ensi-iltansa saanut ja myöhemmin myös Pietarsaaressa nähtävä paikallisten ammattikorkeakoulujen ja musiikkioppilaitosten yhteistyömusikaali West Side Story.

Burleskissa Bäck on lähtenyt tekemään kansainvälistä uraa ja esiintyy esimerkiksi alkavana viikonloppuna kahtena iltana Prahassa. Burleskin liittäminen omaan ammattikirjoon ei ollut itsestäänselvyys.

– Aluksi mietin, että pitääköhän minun tehdä tätä jotenkin salassa ja ottaako kukaan minua esimerkiksi ohjaajana vakavasti, jos kerron esittäväni myös burleskia. Nyt nuo ajatukset tuntuvat aivan älyttömiltä. Burleski on avannut minulle monia ovia ja lisäksi saan tehdä töitä valtavan mielenkiintoisten ihmisten kanssa.

Burleski merkitsee Bäckille ennen kaikkea vapautta.

– Näyttelijänä olen osa kokonaisuutta, jossa on jonkun toisen visio. Esimerkiksi vanhaan näytelmätekstiin perustuvassa esityksessä voi olla pakko sopeutua sen maailmaan kuuluvaan yhteiskunnalliseen, usein miehiseen, hierarkiaan, hän vertaa.

– Burleski antaa vapauden ilmaista juuri sitä mitä haluan ja olla kehollisesti vapaa. Voin kertoa naiseudesta sekä leikitellä maskuliinisuudenja feminiinisyyden kanssa.

Vaikka taustalla on vakaviakin ajatuksia, Bäck haluaa erityisesti viihdyttää ja myös naurattaa.

– Jazzklubilla kuultavien laulujenkin teksteihin olen pyrkinyt ilman muuta saamaan myös sanottavaa, mutta toivon että yleisö tulee nauttimaan ilman pelkoa jostain hirmu vakavasta. Ilta on showta ja viihdettä.

Lidia Bäck

Syntynyt 1984 Helsingissä

Näyttelijä, laulaja, ohjaaja, sanoittaja, burleskitaiteilija.

Esiintyy Anna Inginmaan jazzklubilla Kulttuuritehdas Vernissassa (Tikkurilantie 36) pe 15.3. Aukeaa kello 20. Myös illan hosti, Inginmaa itse, nähdään lavalla.

liput ennakkoon 15 e (liveto.fi) ja ovelta, 18 e.

Työt juuri nyt:

West Side Story -musikaalin ohjaus Kokkolaan ja Pietarsaareen.

Esiintyjänä Prague Burlesque -festivaalilla 8–9. maaliskuuta.

Kiertää pohjoismaissa vapaan teatteriryhmän Blaue Fraun esityksellä ”35me and some actresses”. Huhtikuussa vuorossa Tanska.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jazzartisti haluaa rikkoa rajoja – Anna Inginmaan klubi Vernissassa kutsuu muitakin kuin raskaan sarjan diggareita10.2.2019 08.30
Burleskissa jokainen kroppa on näytöksen arvoinen 11.4.2018 20.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu