Minne mennä

Minna Canth nousee näyttämölle Myyrmäessä – "Nyt vasta on alettu ymmärtää Canthin kirjalliset ansiot"

NÄYTELMÄ Vaskivuoren nuoret esittävät modernisoitua Työmiehen vaimoa.

Vaskivuoren lukion Työmiehen vaimo -näytelmässä näyttelevät (ylärivissä vasemmalta) Dilnar Ciray ja Liina Kettunen sekä (alarivissä) Tinja Kalliomäki, Anttoni Lajoma, Anni Helminen, Onni Vesikallio ja Sauli Hönö. Kettunen esittää näytelmän kertojana Minna Canthia.

Armi Suojanen

Kirjailija, lehtinainen, yrittäjä ja tasa-arvon sekä koulutuksen edistäjä Minna Canth ei ole mikään pölyttynyt patsas. Hänellä on tärkeää asiaa vielä meillekin.

Sen todistaa Vaskivuoren lukion opiskelijoiden esittämä Työmiehen vaimo -näytelmä. Se kertoo epätasa-arvoisesta parisuhteesta ja yhteiskunnasta sekä vähemmistöön kuuluvan ihmisen syrjimisestä.

Minna Canthin arvostus alkaa olla sellaisella tasolla kuin hän ansaitsee."

Vaskivuoren lukion 2. ja 3. vuoden opiskelijoiden esittämän näytelmän on dramatisoinut Heini Tola. Näytelmä tapahtuu niin 1880-luvun lopulla, 1990-luvun lama-aikana kuin nykyaikana.

Työmiehen vaimon ohjaa Hanna Ryti. Hän sanoo sen olevan monilta osin ajankohtainen, vaikka useat asiat ovatkin paremmin kuin näytelmän kirjoittamisen aikoihin 1885. Nykynaisella on esimerkiksi omaa rahaa eikä avioero leimaa ihmistä. Ryti kuitenkin muistuttaa, että vieläkin on maita, joissa naisilla ei ole kaikkia samoja oikeuksia kuin miehillä.

– Eikä täällä olisi romanikerjäläisiä, jos heillä olisi kotimaassaan kaikki hyvin.

Canthin syntymästä on tänä vuonna kulunut 175 vuotta ja juhlavuosi on nostanut Canthin arvostusta ja merkitystä.

– Nyt vasta on alettu ymmärtää Canthin kirjalliset ansiot ja se, miten edistyksellinen hän kirjoittaessaan oli, Ryti suitsuttaa.

– Arvostus alkaa olla sellaisella tasolla kuin hän ansaitsee.

Enemmänkin Canthia voisi Rytin mielestä tuoda esille. Hän nostaisi provokatiivisesti kirjoitetun Työmiehen vaimon koulujen lukulistoille Aleksis KivenSeitsemän veljeksen rinnalle.

Työmiehen vaimon pääparia Vaskivuoressa näyttelevät Tinja Kalliomäki (Johanna) ja Anttoni Lajoma (Risto). Johanna on jäänyt jumiin avioliittoon väkivaltaisen ja juopottelevan, mutta omalla tavallaan hurmaavan Riston kanssa.

– Heillä on toksinen suhde, Lajoma kuvailee.

Kun Johanna yrittää pyristellä pois kurjasta suhteesta muut naiset painostavat häntä pysymään siinä. Vain Johannaan ihastunut Yrjö (Sauli Hönö) ymmärtää häntä. Vappu (Anni Helminen) on ainoa, joka uskaltaa sanoa aggressiiviselle Ristolle vastaan.

– Ehkä Vappu on Minna Canthin ilmentymä tässä näytelmässä, sanoo näytelmän kertojana Minna Canthia esittävä Liina Kettunen.

Vakavasta aiheesta huolimatta Sauli Hönö kuvaa näytelmää näin:

– Se on viihdyttävä ja tunteisiin vetoavaa.

Työmiehen vaimon ensi-ilta Vaskivuoren lukion auditoriossa Myyrmäessä (Virtatie 4) pe 8.3. klo 19. Muut iltaesitykset 9., 15., 19., 21., 27.3. klo 19. La 16. ja 23.3. klo 13. Ennakkoliput 10/15 e, ovelta tuntia ennen 12/17e. Kesto n. 1h, 10 min.

Minna Canth

Syntyi Tampereelle 19.3.1844 ja kuoli Kuopiossa 12.5.1897.

Suomen ensimmäinen huomattava naiskirjailija.

Kirjoitti novelleja, pienoisnovelleja, näytelmiä ja lehtikirjoituksia.

Canth nosti esiin yhteiskunnallisia epäkohtia ja välitti uusia ajatuksia.

Minna Canthin ja tasa-arvon päivää vietetään 19.3.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vaskivuoren nuoret näyttelevät Suomi-klassikon – "Tarina voisi tapahtua tänäkin vuonna"6.4.2017 08.35
Vaskivuoressa sukelletaan 1930-luvun tunnelmiin Gershwinin sävelin ja steppikengät napsuen – "Tämä ei jätä ketään kylmäksi"10.1.2019 07.00
Nuori kohtaa kuolevaisuuden Vaskivuoren lukion näytelmässä14.4.2018 12.00
Vaskivuori voitti oman sarjansa kansainvälisessä kuorokisassa16.10.2017 09.53
Vaskivuoren lukion Hairspray-musikaali nauraa ahdasmielisyydelle7.1.2017 07.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu