Puheenaihe

Vantaa ottaa kohusta opikseen – kaupunki kutsui hoivayritysten johtajat kylään

PALVELUT  Attendon johtaja toivoi keskustelua siitä, että vain osa omaisista on vanhusten arjessa aktiivisesti läsnä. 

Hoivapalvelujen laadun parantamisesta keskustelivat Vantaalla muun muassa Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen, Mehiläinen oy:n liiketoimintajohtaja Niklas Härus, Esperi Caren vt. toimitusjohtaja Heini Pirttijärvi, Attendo oy:n toimitusjohtaja Pertti Karjalainen, Marjatta-säätiön toiminnanjohtaja Mari Niemi-Saari sekä Vantaan vs. vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen.

Tiina Örn

Vantaa on ottanut vanhusten hoivasta syntyneen kohun tosissaan. Niin vakuuteltiin keskiviikkoiltana järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Vantaan kaupunki oli kutsunut yhteisen pöydän ympärille vantaalaisille vanhuksille tehostetun palveluasumisen ostopalveluja tuottavien yritysten edustajia. Kyseessä ei ollut puhuttelu eikä kurinpalautus, korosti Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen.

Paikalla oli ylintä johtoa yrityksistä, joiden nimi on viimeisen kuukauden aikana tullut tutuksi. Saman pöydän ääressä Salmisen kanssa istuivat muun muassa Attendon ja Esperi Caren toimitusjohtajat.

Salmisen mukaan tarkoituksena oli keskustella siitä, mitä vanhustenhuollossa on nyt tapahtunut.

Mitä sitten on tapahtunut? -kysymyksen jälkeen oli pitkään hiljaista, kunnes Esperi Caren vt. toimitusjohtaja Heini Pirttijärvi vastasi:

– Suuri yhteiskunnallinen keskustelu on alkanut ja se on arvokasta.

Tilaisuudessa todettiin monella suulla hieman eri sanoin, että nyt hoivan laatu paranee. Yritysten johtajien puheessa toistuivat sanat avoimuus, läpinäkyvyys, keskustelu. Suljettujen ovien takana käydyssä keskustelussa Vantaa ei kuulemma kuitenkaan asettanut palveluntuottajille uusia laatuvaatimuksia tai kriteerejä.

Vantaan vs. vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen kertoi, että valvontakäyntejä kyllä lisätään ja raportointi on aiempaa tarkempaa.

Hoivan laadusta herännyt huoli näkyy myös vanhuspuolen johdon työmäärässä. On ollut lautakunnan kuulemista, keskusteluja, yllätyskäyntejä hoivapalveluyksiköihin ja omaisten rauhoittelua, luetteli Lahnalampi-Lahtinen.

Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen kehui Vantaan järjestämää tilaisuutta ja totesi sen olevan ensimmäinen laatuaan Suomessa. Karjalainen toivoi myös muiden kuntien järjestävän vastaavia.

Attendon johtaja: Omaiset, käykää katsomassa vanhuksia   

Vanhusten hoivan laadusta puhuttaessa viitataan usein omaisiin ja heidän valvoviin silmiin. Vantaan vanhuspalveluista kuitenkin vakuutetaan, että hoivan laadun valvonta pelaa, vaikka asiakkaana olisi muistisairas vanhus, jolla ei ole omaisia. Vanhusten hyvinvointia mitataan ja hoitajilla on velvollisuus ilmoittaa, jos heillä herää huoli asiakkaan hyvinvoinnista.

Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen muistuttaa, että vain osa omaisista on vanhusten elämässä aktiivisesti läsnä.

– Siitä pitäisi keskustella julkisuudessa enemmän, ja käykää ihmiset katsomassa isiänne ja äitejänne, kannustaa Karjalainen.

Valvonta Vantaalla

Tehostetun palveluasumisen yksiköihin tehtiin viime vuonna Vantaalla yhteensä 36 valvonta- ja ohjauskäyntiä. Ennalta ilmoittamaton tarkastus tehdään perustellusta syystä (asukas-/omais-/henkilökuntareklamaatio). Niitä tehtiin viime vuonna 5.

Muistutuksia annettiin ostopalvelupaikoille 45 ja kaupungin omille yksiköille 25 kappaletta.

Lähde: Vantaan vanhuspalvelut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vanhuspalvelupomo: Myös Vantaalla on havaittu epäkohtia vanhusten hoivapaikoissa 10.2.2019 08.35
Vanhustenhoitaja sanoo suoraan: ”Tuntuu, että se joka huutaa kovimpaan ääneen, saa avun”3.3.2019 20.45
Vanhuksille syötetään liikaa lääkkeitä, sanoo emeritaprofessori – omaiset alkoivat ihmetellä, kun hoivakotiin mennyt vanhus ei pysynyt enää pystyssä2.3.2019 11.05
Poliisin tutkinnassa jopa 30 vanhustenhoitoon liittyvää tapausta – "Osa johtanut kuolemaan"19.2.2019 13.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu