Puheenaihe

Kaupunki lakkauttaa yksityisten päiväkotiyritysten avustuksen – "On alunperin ollut houkutuselementti"

VARHAISKASVATUS Starttiraha loppuu ensi vuoden alusta.

Yksityisille päiväkotiyrityksille maksettu starttiraha on tarkoitettu ennen kaikkea päiväkodin perustamiskuluihin kuten kalusteiden hankintaan.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Vantaa lakkauttaa ensi vuoden alusta alkaen varhaiskasvatuksen starttiraha-avustuksen. Kyseessä on avustus, jota on vuodesta 2013 lähtien maksettu yksityisille varhaiskasvatuksen palveluntuottajille.

Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläisen mukaan merkittävä syy avustuksen lakkauttamiseen on se, että yksityisen päivähoidon osuus lähenee Vantaalla asetettua tavoitetta. Tammikuussa yksityisessä päivähoidossa olevien lasten osuus oli 16,2 prosenttia.

– Koitamme nyt hillitä uusien yksityisten varhaiskasvatuspalveluiden perustamista Vantaalle. Poliittinen linjaus on, että Vantaalla yksityisessä varhaiskasvatuksessa olevien lasten osuus saa olla enintään 18 prosenttia. Loput varhaiskasvatuspaikoista tulee olla kunnallisia, hän kertoo.

Askola-Vehviläisen mukaan toinen tärkeä syy starttirahan lakkauttamiseen on vuonna 2014 Vantaalla käyttöönotettu palveluseteli.

– Palveluseteli on merkittävämpi tuki, sillä sitä maksetaan yksityisille varhaiskasvatuksen palveluntuottajille kuukausittain jopa 817 euroa per kokoaikainen yli 3-vuotiaan varhaiskasvatuspaikka, hän kertoo.

Starttiraha-avustus sen sijaan on ollut kertaluontoinen korvaus ja se on tarkoitettu ennen kaikkea päiväkodin perustamiskuluihin kuten sänkyihin ja muihin kalusteisiin.

Askola-Vehviläinen myöntää, että starttiraha on alunperin ollut houkutuselementti yksityisille yrityksille. Vuoden 2017 loppuun asti starttirahaa maksettiin yksityisille varhaiskasvatuksen palveluntuottajille enintään 2 000 euroa per kokoaikainen varhaiskasvatus. Viime vuoden alusta lähtien summa on ollut enintään 1 000 euroa per kokoaikainen varhaiskasvatuspaikka.

Avustuksen saamisen ehtona on ollut, että yritystoiminnan tulee jatkua kaksi vuotta avustuksen myöntämisen jälkeen, muussa tapauksessa avustus peritään takaisin.

– Vain yksi starttirahaa saanut ryhmäperhepäiväkoti on lopettanut, mutta sekin ehti toimia vuosia.

Askola-Vehviläinen huomauttaa, että kaikki halukkaat eivät ole vuosien aikana saaneet starttirahaa, koska avustus on budjettisidonnainen. Jos varhaiskasvatuksen vuoden määrärahat on käytetty, ei avustusta ole herunut. Tästä huolimatta Vantaalle on syntynyt uusia yksityisiä päiväkoteja.

– Olemme nähneet, että päiväkodin perustaminen on siis mahdollista myös ilman starttirahaa.

Yli tuhat uutta paikkaa

Vantaan kaupunki lakkauttaa yksityisille varhaiskasvatuspalveluiden tuottajille maksetun starttiraha-avustuksen ensi vuoden alusta. Opetuslautakunta päätti asiasta viime viikolla.

Starttirahaa on maksettu Vantaalla maaliskuusta 2013 lähtien. Vuoden 2017 asti avustus oli enintään 2 000 euroa per kokoaikainen varhaiskasvatuspaikka. Vuoden 2018 alusta starttiraha on ollut enintään 1 000 euroa per kokoaikainen paikka.

Vuonna 2013 yksityisen varhaiskasvatuksen osuus oli Vantaalla 8,9 prosenttia. Tammikuussa luku oli 16,2 prosenttia.

Avustuksia on tähän mennessä maksettu yhteensä 1,9 miljoonaa euroa.

Avustusta on myönnetty kaikkiaan 14 päiväkodin tai ryhmäperhepäiväkodin käynnistämiseen. Uusia päivähoitopaikkoja on perustettu 1 177.

Pääkaupunkiseudun kunnissa on erilaisia käytäntöjä. Esimerkiksi Espoossa starttirahaa maksetaan enintään 3 000 euroa per kokoaikainen varhaiskasvatuspaikka, mutta Espoossa ei ole käytössä palveluseteliä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Lapsien määrä ylittää laissa sallitun mitoituksen" – yksityinen päiväkoti pyysi vanhempia järjestämään muun hoitopaikan Espoossa5.2.2019 14.25
Päivähoitolaskelmat menivät miljoonilla pieleen – "Todelliset kustannukset voivat olla vieläkin suuremmat"26.8.2018 08.10
Kivistön lapsimäärä kasvaa – Puu-Kivistöön suunnitellaan nyt uutta päiväkotia18.12.2018 10.09
Kaupunki lakkauttaa ruotsinkielisen päiväkotiryhmän Kartanonkoskella – Vain yksityinen toimija voi pelastaa7.4.2018 08.10
Myyrmäkeen uusi yksityinen päiväkoti19.4.2017 07.10
5-vuotiaiden maksuton varhaiskasvatuksen kokeilu laajenee – 26 kuntaa haki mukaan29.1.2019 10.45
Mielipide: Varhaiskasvatukseen tarvitaan psykologipalveluja14.10.2018 08.50
Eduskunta hyväksyi uuden varhaiskasvatuslain – nämä asiat tulevat muuttumaan27.6.2018 15.58
Mielipide: Toteutuuko lapsen etu päiväkodissa, jos uusi varhaiskasvatuslaki hyväksytään?25.4.2018 08.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu