Puheenaihe

Uusi muotiväri leviää miesten pukuihin – pukuyrittäjä Henna, 39, näkee trendin voimistuvan kotikulmillaan

- Tummansinisen puvun suosio kasvaa, mutta musta puku on edelleen varma valinta, kertoo yrittäjä Henna Ljung Tammisaaressa.

Kai Jauhiainen

Perinteinen musta puku on edelleen miehelle varmin valinta, mutta vaihtoehtojakin löytyy.

– Tummansinisen puvun suosio on lisääntymässä. Suosio leviää hitaasti Suomeen Ruotsista, joten tummansinistä pukua näkee enemmän Suomessa ruotsinkielisillä kuin suomenkielisillä alueilla.

Näin kertoo Tammisaaressa Hennasin ja sen yhteyteen avatun miesten pukuliike Mancaven yrittäjä Henna Ljung. Ljungilla on kielialueista oman käden kokemusta, sillä hänen äidinkielensä on suomi ja hän on lähtöisin Lohjalta. Hän valmistui pukuompelijaksi Lohjalta, mutta nyt elämä ja yritys ovat Tammisaaressa.

Laadukas puku kestää vuodesta toiseen."

Henna Ljung neuvoo miehiä suosimaan pukuostoksilla erikoisliikkeitä, sillä niissä palvelu on yleensä yksilöllistä. Samoin lyhennykset ja pidennykset sujuvat nopeasti. Netistä pukuja tilattaessa riskit ovat suurimmat ja oheispalveluja ei ole. Jotkut teettävät pukunsa esimerkiksi Kaukoidässä lomamatkalla.

– Olen nähnyt erittäin hyviä Kaukoidässä tehtyjä pukuja. Silloin on hyvä tuntea joku, joka tietää hyvän paikallisen vaatturin. Silloin laatu on hyvää, neuvoo Ljung.

Halpamaissa tehtyjä valmispukuja ei Ljung suosittele.

– Ei voi tietää minkälaisia kemikaaleja niihin on lisätty vaikka materiaali olisikin hyvää. Eikä voi tietää minkälaisissa työskentelyolosuhteissa puvut on valmistettu.

Kuten monissa muissakin kulutushyödykkeissä, niin myös miesten puvuissa kannattaa panostaa laatuun.

– Hyvälaatuinen puku kestää hyvin hoidettuna kymmenen vuotta jos sitä ei tarvitse kovin usein käyttää, kertoo Ljung.

Juhliin valmistauduttaessa on syytä katsoa kokonaisuutta, sillä puvun on sovittava yhteen kenkien, sukkien, paidan ja solmion kanssa.

– Rusettia käytetään yhä enemmän, lisää Ljung.

Pukuostoksille on syytä lähteä hyvissä ajoin ennen juhlia. Silloin Ljung ehtii tarvittaessa tilata Ruotsista sopivan puvun ja tehdä tarvittavan lyhennys- ja pidennystyön. Hyvään pukuun kannattaa varata useampi satanen ja rahalla saa yleensä laadun lisäksi enemmän yksityiskohtia.

Enon syntymäpäivillä yksinkertainen puku kelvannee hyvin, mutta työssään pukua käyttävät arvostavat laadukkaita yksityiskohtia. Ne huomataan vastapuolella liikeneuvotteluissakin – ja samoin niiden puute.

– Ylioppilaspojille on sitten omat, hieman edullisemmat pukunsa, kertoo Ljung.

Käyttökertojen välissä pukua kannattaa kotona säilyttää pukupussissa, sillä silloin se ei pääse pölyttymään. Jos puku otetaan mukaan matkalle, on se syytä pakata mahdollisuuksien mukaan matkalaukkuunkin pukupussissa.

Puvun peseminen kannattaa jättää ehdottomasti ammattilaisille.

– Laadukas puku on syytä pesettää ammattipesulassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu