Puheenaihe

Ammattiliitto: Korkea järjestäytymisaste näkyy lopulta palkansaajan tilillä – suora hyöty jopa 5 %

Ammattiliitto Pron puheenjohtajan Jorma Malisen mukaan korkea järjestäytymisaste luo palkkaneuvotteluvoimaa.

Arkisto/Ella Kajaste

Työpaikan korkea järjestäytymisaste voi lopulta näkyä lisäeuroina palkansaajan tilipussissa, esittää Ammattiliitto Pro.

Liiton työmarkkinatutkimuksen mukaan korkean järjestäytymisasteen suora palkkahyöty voi olla palkansaajalle jopa 5 prosenttia.

– Korkea järjestäytymisaste työpaikoilla tuo merkittävää palkkaneuvotteluvoimaa, joka nostaa liittoon kuuluvien palkkoja verrattuna niihin työpaikkoihin, joilla on alhainen järjestäytymisaste, puheenjohtaja Jorma Malinen Prosta kertoo liiton tiedotteessa.

Liiton mukaan suurin hyöty järjestäytymisasteen noususta saavutetaan, kun yli puolet työpaikan henkilöstöstä kuuluu liittoon. Esimerkiksi esimiesten ja assistenttien palkkoja järjestäytymisasteen nousu 25 prosentista 75 prosenttiin lisäisi keskimäärin noin 4 prosenttia.

– Heikko järjestäytymisaste voi korostaa työpaikalla palkkasalaisuuskulttuuria sekä lisätä työnantajan ja työntekijän kahdenkeskeistä palkkasopimista, josta työpaikan muut työntekijät eivät hyödy, Malinen sanoo tiedotteessa.

Palkkausjärjestelmien laatuun vaikuttaa Pron mukaan työpaikan johtamiskulttuuri: jos johtaminen on hyvää, se parantaa palkkausjärjestelmiä ja sitä myöten palkkojakin.

Palkansaajien ammatillinen järjestäytyminen on ollut viime aikoina tapetilla. Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti aiemmin tällä viikolla, että palkansaajien järjestäytymisaste jatkoi laskuaan ja putosi vuonna 2017 alle 60 prosentin.

Vuoden 2017 lopussa ammattiliitoissa oli ministeriön mukaan kaikkiaan 2 043 000 jäsentä, joista varsinaisen edunvalvonnan piirissä oli 1 414 000. Liittojen varsinaisen edunvalvonnan ulkopuolelle kuuluviksi luettiin esimerkiksi eläkeläiset, opiskelijat, vapaajäsenet ja yrittäjät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nuoret eivät enää liity liittoon – ammatillisesti järjestäytyneitä on alle 60 prosenttia työntekijöistä11.3.2019 14.06
Ammattiliitto kysyi jäseniltään hoivayrityksistä jo 2018 – Karut tulokset: "En suosittele paikkaa kenellekään, aivan karmea"29.1.2019 14.04

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu