Vaalit

Kaksi viime vaalien suosikkia on poissa pelistä – Ketkä rohmuavat vantaalaisten äänet?

VAALIT   Viime eduskuntavaalien Vantaan kärkikolmikosta on ehdolla vain yksi. 

Mitä lukee tällä kertaa otsikoissa eduskuntavaalien jälkeen? Kuva Vantaan Sanomien uutisesta vuodelta 2015. 

Ketkä ehdokkaista saavat huhtikuun eduskuntavaaleissa Vantaalla äänivyöryn? Varmaa on, ettei viime eduskuntavaalien kärkikuvio toistu. Kolmesta Vantaalta eniten ääniä rohmunneesta on tällä kertaa ehdolla vain vuoden 2015 vaalien äänikuningas Antti Lindtman (sd.)

Vantaalaiset äänestävät Uudenmaan vaalipiirin ehdokkaita ja kärkijoukkoon päätyi viime kerrallakin myös muita kuin vantaalaisehdokkaita. Vantaalaisten äänistä toiseksi isoimman potin sai espoolainen Timo Soini (ps.), kolmanneksi nousi niin ikään espoolainen eli Alexander Stubb (kok.). Kumpikaan heistä ei ole nyt ehdolla.

Neljänneltä sijalta eduskuntaan purjehti Vantaan äänikuningatar Sari Multala (kok.),joka on ehdolla myös tänä vuonna.

Viime kerralla rannalle jäivät sekä Vantaalla neljänneksi eniten ääniä saanut Sirkka-Liisa Kähärä (sd.) että kymmeneksi eniten vantaalaisten ääniä kerännyt Sirpa (Siru) Kauppinen (vihr.). He molemmat ovat nytkin ehdolla.

Myös Aku Ankka ja kirkkovene saivat ääniä.”

Vantaalaisista läpi meni kolme: Lindtmanin ja Multalan lisäksi perussuomalainen Mika Niikko (ps.). Myös Niikko tavoittelee paikkaa tänä vuonna.

Vuonna 2015 puolueiden mittelössä Vantaalla voitti kokoomus, joka sai vantaalaisten äänistä 21,8 prosenttia. Perussuomalaiset jäivät 21,6 prosentin äänisaaliillaan vain piirun verran kokoomuksen taakse. Kolmen kärkeen ja yli 20 prosentin äänimäärään (20,7 prosenttia) ylsi myös sosiaalidemokraatit.

Eniten suhteellinen äänimäärä vuoden 2011 vaaleihin verrattuna laski Vantaalla kokoomuksella (-4,1 prosenttia). Suhteellista äänimääräänsä kasvatti eniten Keskusta (4,4 prosenttia).

Äänestysinto eri asuinalueilla vaihteli merkittävästi. Perää piti Rastimäki, jossa vain vähän yli puolet äänioikeutetuista käytti oikeuttaan. Äänestysaktiivisuus jäi alle 60 prosentin myös Otavan, Nissaksen ja Estepuiston äänestysalueilla.

Ahkerimmin Vantaalla käytiin uurnilla Hämevaarassa, jossa äänestysprosentti oli 83,5. Aktiivisia oltiin myös Ylästössä (81 prosenttia) ja Vantaanlaaksossa (79,7). Koko Vantaan äänestysprosentti oli 67,8.

Myös Aku Ankka ja kirkkovene saivat Vantaalla neljä vuotta sitten ääniä, sillä yli 500 vantaalaista kävi äänestämässä tavalla, ”joka ei hyödyttänyt vaalijärjestelmää”.

Vantaan Sanomien vaalikoneen löydät täältä

Suosikit alueittain

  • Viime eduskuntavaaleissa demarit saivat suhteellisesti eniten ääniä Rastimäessä (31,5 prosenttia), Havukalliossa (30,2) ja Hakunilassa (29,8).
  • Kokoomus voitti Ylästössä (32,8), Askistossa (32,7) ja Hämevaarassa (32,3).
  • Perussuomalaisten kannatus oli ylimmillään Estepuistossa (30,4), Oripuistossa (30,1) ja Otavan äänestysalueella (30,1).
  • Vihreiden vahvimmat kannatusalueet olivat Jokiniemen (18,2), Hämeenkylän (17,9) ja Kartanonkosken (17,6) äänestysalueet.
  • Keskustan kannatus oli korkeimmillaan Seutulassa (16,1).
  • Vasemmistoliiton vahvimmat alueet vuoden 2015 vaaleissa olivat Estepuisto (9,9) ja Simonkylä (9,4).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vaalikoneen vastauksissa vastikkeetonta perustuloa kannattavat vihreät ja isoin osa vasemmistosta – enemmistöä ajatus ei innosta13.3.2019 19.00
Lähes puolet Uudenmaan kansanedustajaehdokkaista kasvattaisi puolustusbudjettia – Nato-päätöstä ensi vaalikaudella perää selvä vähemmistö9.3.2019 07.40
Vaalit tuottavat Uudellamaalla jättiyllätyksen – Asiantuntija: kahdelle puolueelle sama paikkamäärä8.3.2019 06.45
USU gallup eduskuntavaaliehdokkaille: Kaksi kolmesta säästäisi palveluja ja etuuksia leikkurilta – kiristäisi sen sijaan ansiotuloverotusta2.3.2019 13.46

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vaalit

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu