Puheenaihe

Nämä ovat Vantaan kaupunkipyörien tyypilliset käyttäjäryhmät – Kuulutko sinä yhteen niistä?

PALVELUT Vantaan omat kaupunkipyörät tulevat aikataulussa.

Liisa Hänninen uskoo kaupunkipyörien tulon vähentävän autoilua. Hän arvelee hyödyntävänsä kaupunkipyöriä, jos yksi niiden telineistä tulee Myyrmäen asemalle. Hänninen uskoo pyörien olevan suosittuja myös Aviapoliksessa, jossa juna-asemalta on sopiva pyörämatka monen työpaikalle.

Tiina Örn

Vantaan kaupunkipyörät otetaan käyttöön 3. kesäkuuta. Telineiden asennus etenee Vantaan liikennesuunnittelupäällikkö Markus Holmin mukaan aikataulussa.

Kaupunkipyöriä tulee tuhat kappaletta, ja pyörille tehdään telineet yhteensä sataan paikkaan Aviapoliksen, Kivistön, Koivukylän, Myyrmäen ja Tikkurilan suuralueille.

Alun perin Vantaalle piti tulla niin sanottuja asemattomia pyöriä, joissa olisi ollut älylukko, ja pyörät olisi paikannettu matkapuhelinsovelluksen avulla. Nyt on varmaa, ettei asemattomia pyöriä tule, kaikkien kaupunkipyörien koti on telineissä.

Holm pohtii, että kaupunkipyöriä tullaan hyödyntämään eniten kolmessa eri tilanteessa. Otetaan esimerkkihenkilöt Kalle, Marjatta ja Veikko.

Kalle kulkee omalla pyörällään lyhyitä matkoja eri puolilla Vantaata. Välillä hän on ottanut oman pyöränsä junaan mukaan. Kaupunkipyöräaseman lähellä asuva Jatkossa Kalle käyttää vapaa-ajallaan kaupunkipyörää silloin tällöin tilanteissa, joissa hän olisi aiemmin käyttänyt omaa pyörää tai joukkoliikennevälinettä.

Marjatta on aiemmin kulkenut töihin junalla ja sen jälkeen loppumatkan juna-asemalta työpaikalle bussilla. Hän jatkaa junalla liikkumista, mutta kulkee kilometrin matkan asemalta töihin kaupunkipyörällä.

Veikko ei omista polkupyörää ja käy usein kaupassa autolla. Jatkossa hän vaihtaa autokyydin silloin tällöin kaupunkipyörällä polkemiseen.

Kuvitteellisten henkilöiden kohdalla yksityisautoilu vähenee vain Veikon tapauksessa. Holm kuitenkin toteaa, että vaihtoehtoisten kulkuvälineiden käyttämiseen kannustaminen on hyvä asia.

Kaupunkilaisille Holm uskoo koituvan eniten iloa juuri siitä, että pyörillä voidaan kulkea liityntämatkat esimerkiksi joukkoliikenneasemilta töihin tai kouluun, kuten Marjatan tapauksessa.

Pyörien lainausmaksusta tai pyöräasemien sijainnista ei ole vielä tehty lopullista päätöstä.

– Pyöriä tulee esimerkiksi asemien, kauppakeskusten ja urheilukenttien läheisyyteen, kertoo Holm.

Myös sponsoreiden etsintä Vantaan kaupunkipyöräjärjestelmälle on vielä vaiheessa. Sitä tekee Clear Channel -yritys, ei kaupunki.

Miten tilanteissa sinä uskot käyttäväsi kaupunkipyörää Vantaalla?

Vapaa-ajalla korvaamaan kävelyä
30% (7 ääntä)
Työmatkoilla korvaamaan omaa autoa
17% (4 ääntä)
Työmatkoilla korvaamaan kävelyä esimerkiksi juna-asemalta työpaikalle
17% (4 ääntä)
Työmatkoilla korvaamaan julkista liikennettä
13% (3 ääntä)
Vapaa-ajalla korvaamaan julkista liikennettä
13% (3 ääntä)
Vapaa-ajalla korvaamaan omaa autoa
9% (2 ääntä)
Ääniä yhteensä: 23

Matka, päivä, viikko tai kausi

Kaupunkipyörän käyttäjäksi rekisteröidytään HSL:n kaupunkipyöräsivustolla, ja pyörien käyttöönotto ja palautus tapahtuu HSL:n matkakortin ja mobiilisovelluksen avulla.

Pyörien käyttöoikeuden voi lunastaa koko kauden ajaksi, viikoksi tai päiväksi. Lisäksi on mahdollista maksaa myös yksittäisestä matkasta.

Vantaan kaupunkipyörien käyttäjäksi rekisteröityminen tuodaan osaksi HSL:n kaupunkipyöräsivustoa myöhemmin keväällä.

Kyseessä on eri järjestelmä kuin Espoossa ja Helsingissä, eikä pyöriä voi käyttää ristiin näiden kahden järjestelmän välillä. Vantaan kaupunkipyöräjärjestelmän käyttö ei sisälly Helsingin ja Espoon kaupunkipyörien kausimaksuun, vaan siitä maksetaan erillinen maksu.

Lähde: Vantaan kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Espanjalainen yritys tuo Vantaalle englantilaiset kaupunkipyörät – "Tavoitteena on, että pyöräjärjestelmä otetaan käyttöön kesäkuun alussa"16.12.2018 09.10
Nyt se on varmaa: Kaupunkipyörät rullaavat Vantaan kaduille – 1 000 fillaria otetaan käyttöön neljällä alueella12.12.2018 09.18
Yhä useampi tarttuu kaupunkipyörään Helsingissä ja Espoossa – kesällä polkaistiin yli 3 000 000 matkaa2.11.2018 08.18
Vantaalaiset vastasivat – Näihin paikkoihin asukkaat toivovat kaupunkipyörien asemia21.8.2018 07.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu