Minne mennä

Vantaalaiset löysivät pikkugallerian taideluennot – Välillä istumapaikan on saanut vain lattialta

Kulttuurituottaja Arja Keränen pani luentosarjan alulle 2010.

Tikkurilan Galleria K:ssa pidetään ilmaisia taidehistorian iltoja, jotka houkuttelevat sankasti kuulijoita. Keskiviikkona taidehistorioitsija, FM Heta Kaisto muun muassa kytki Brüggen Jan van Eyckin taiteeseen ja kiinnostuneita saapui paikalle runsaat sata. Luentojen kävijäennätys on viime syksyltä, noin 170 kävijää.

Illat järjestää Vantaan kaupungin kulttuuripalvelut, joka aloitti Taide, elämä, filosofia -luento- ja keskustelusarjat syksyllä 2010. Niillä on vuosien varrella ollut erilaisia painotuksia.

– Alussa oli pitkään taidefilosofinen lähestymiskulma, kertoo sarjan alun ideoinut ja käynnistänyt kulttuurituottaja Arja Keränen.

– Sitten kiinnostuin psykoanalyyttisestä näkökulmasta ja yleisömäärä pomppasi aika lailla ylöspäin.

Kun kävijöiden määrä tasaantui, väkeä kävi 45–65.

Etenkin Suomen naiset -sarja Suomi 100 -vuonna veti ennätykset."

Taidehistoriaan keskittyneet luennot alkoivat 2016 ja ne nostivat jälleen yleisömäärän kasvuun. Silloin muutamilla kerroilla oli yli 100 henkeä kuulemassa asiantuntijoita.

– Etenkin Suomen naiset -sarja Suomi 100 -vuonna veti ennätykset.

Keränen tietää, että silloin, kun väkeä on ollut tungokseen asti, jotkut ovat säikähtäneet, koska ainoa istumapaikka on saattanut löytyä vain kylmältä lattialta. Näin kävi syksyn Grand Tour -sarjan avauksessa, kun kuulijoita tuli noin 170.

–  Otimme aivan kaikki mahdolliset tuolit käyttöön, mutta mikään ei riittänyt. Ihmiset istuivat lattialla, portailla, seisoivat eteisessä - ja osa kyllä lähti kokonaan pois. ​​​

Grand Tour -teema vastaa Keräsen mukaan siihen havaintoon, että yleisö haluaisi välillä kertoa omista matkakokemuksistaan. Ensin luennoilla lähdettiin matkalle Euroopan kulttuurikaupunkeihin ja keväällä kurkotetaan jo New Yorkiin saakka.

Grand Tour - Matka maailman taidekaupunkeihin -luennolla kuullaan seuraavaksi Pietarista ja muun muassa Marc Chagallista keskiviikkona 27. maaliskuuta kello 18–19.45. Galleria K sijaitsee Tikkurilassa kaupungintalon vieressä (Asematie 7).

Tiedot maksuttomista luennosta löytyvät muun muassa Facebookista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tikkurilassa pääsee taidematkalle Euroopan kaupunkeihin16.10.2018 11.00
Taidematka alkaa lähinaapurien pääkaupungeista – Luento- ja keskustelusarjan pohjavireenä on tanskalainen "hygge" 27.1.2019 09.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu