Minne mennä

Kitaravirtuoosi viihdyttää joogamatolla köllötteleviä Tikkurilassa – BRQ Vantaa Festival avaa 10-vuotisjuhlavuotensa

MUSIIKKI Vuosisatojen takaisesta musiikista voi nauttia, vaikka ei siitä paljon tietäisikään.

Karoliina Junno-Huikari on vieraillut ahkerasti BRQ Vantaa Festivalin konserteissa kesäisin. Nyt hän on itse luotsaamassa tapahtumaa toiminnanjohtajana.

Leena Koivisto

Barokkia, sitä ikivanhaa musiikkia ja niitä outoja vaikeannimisiä soittimia. Eihän siitä mitään ymmärrä, elitististä ja tylsääkin varmaan kuin mikä.

BRQ Vantaa Festivalin uusi toiminnanjohtaja Karoliina Junno-Huikari kannustaa karistamaan ennakkoluulot surutta harteilta ja suuntaamaan torstaina kohti Tikkurilaa. Galleria K:ssa saa raukeasti joogamatolla köllötellen antautua musiikin hellittäväksi Euroopan vanhan musiikin päivänä.

Lepohetkikonsertti tarjoilee kymmenvuotisjuhliaan elokuussa viettävästä festivaalista herkullisen alkupalan. Maistiaisessa kiteytyy myös tavoite, jota festivaalin historian ensimmäinen vantaalainen toiminnanjohtaja pitää työnsä keskeimpänä haasteena.

– Että kynnys olisi matala ja ihmisten helppo tulla.

Tasosta ei ilmaiskonsertissakaan tingitä. Se on huippua, kuten BRQ Vantaan konserteissa aina. Musiikista vastaa lukuisissa kansainvälisissä kilpailuissakin palkittu klassinen kitaristi Otto Tolonen.

– Paineita ei silti tarvitse ottaa ja tulla hienoissa vaatteissa kulttuuri-ilme kasvoilla. Sama koskee koko festaria, kenenkään ei tarvitse yrittää olla muuta kuin on, Junno-Huikari rohkaisee.

Hän paljastaa itsekin aikoinaan konserteissa pelänneensä, osaako taputtaa oikeissa kohdissa.

– Siitäkään ei kannata huolta kantaa, yleisössä on aina niitä, jotka osaavat.

Tuore toiminnanjohtaja ei itse soita mitään instrumenttia, mutta rakastaa musiikkia.

– Olen kaikkiruokainen.

Festaripaikka, Pyhän Laurin kirkko, ei sekään voisi olla mieluisampi. Junno-Huikari asuu tien toisella puolella Helsingin pitäjän kirkonkylän vanhimmassa, yli 200-vuotiaassa, talossa, jonka ovet perhe on avannut jo muutamana kesänä myös festivaaliin liittyville kotikonserteille.

Hän kehuu keskiaikaista kirkkoa mitä mahtavimmaksi konserttisaliksi.

– Siellä on todella hieno, viiden sekunnin kaiku. Kun kirkossa esitetään sinne jo alun perin rakentamisen aikaan suunniteltua musiikkia, elämys on ainutlaatuinen.

Festareilla kuunnellaan samaa mitä ihmiset kuuntelivat paikan päällä jo satoja vuosia sitten.

Historiasta kiinnostunut ja kirkonkylän elävöittämisessä aktiivisesti toimiva Junno-Huikari kokee, että musiikilla on aina hyvää tekevä vaikutus.

– Olipa musiikki sitten keskiajalta tai joku tämän vuoden uusin juttu.

Hän muistaa tuokion viime kesältä Rachel Podgerin ja hänen yhtyeensä esitettyä festareilla VivaldinNeljä vuodenaikaa periodisoittimin.

– Esitys oli siis täysin eri asia kuin tavallisesti kuultavat sinfoniaorkesteriversiot. Poistuessamme 12-vuotias poikani sanoi konsertin olleen paras, missä hän on ikinä ollut. Ja hän kuuntelee lähinnä vain räppiä.

Lepohetki- konsertti

Musiikkia vuosisatojen varrelta, to 21.3. klo 17.30–18.30 ja klo 19–20 Galleria K:ssa (Asematie 7).

Otto Tolonen, klassinen kitara, barokkikitara ja vihuela.

Musiikkia kuunnellaan jooga-alustoilla leväten, omalla tai paikan päältä lainatulla.

Konserttien välissä klo 18.35–18.50 voi tutustua Vantaan taiteilijaseurannäyttelyyn oppaan johdolla.

Konsertilla juhlistetaan BRQ Vantaa Festivalin elokuisen festivaaliohjelman julkistamista, lipunmyynnin avautumista ja samana päivänä vietettävää Euroopan vanhan musiikin päivää.

Vapaa pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu