Puheenaihe

Ritva on asunut Kuopiossa ja Kreikassa, kunnes päätyi Kaivokselaan – "Olen hyvä esimerkki siitä, millaista vuokralla asuminen parhaimmillaan on"

ASUMINEN Ritva Karttunen viihtyy valoisassa vuokrakaksiossaan Kaivokselassa. Omaleimaisuutta kotiin tuovat kirkkaat värit.

Ritva Karttunen nauttii kevään edetessä aamukahvinsa lasitetulla parvekkeella, joka on kuin olohuoneen jatke.

Sini Pennanen

Keltainen lipasto toivottaa jo eteisessä tervetulleeksi Ritva Karttusen persoonallisen värikkääseen kotiin. Kodissa värit tuovat mukavaa kodikkuutta mustavalkoisten tekstiilien ja koriste-esineiden rinnalle.

Karttusella on kokemusta omistusasumisesta Oulussa ja Kuopiossa – ja hän on asunut vuosia myös Kreikassa. Palattuaan Suomeen Ritva halusi muuttaa lähelle tytärtään. Vantaa valikoitui tällä perusteella uudeksi kotikaupungiksi.

Vaikka Karttunen voisi asua myös omistusasunnossa, vuokra-asunnon helppous viehätti häntä tällä kertaa enemmän. Muutto Kaivokselassa sijaitsevaan VAV:in vuokra-asuntoon sopi hänelle loistavasti.

– Olen asuntoni ensimmäinen asukas eli pääsin muuttamaan aivan uuteen kotiin. Nykyaikainen vuokra-asuminen voi olla juuri tätä: valoisia ja moderneja asuntoja hyvien kulkuyhteyksien varrella.

Lukeminen on asukkaalle rakas harrastus. Kirjoja onkin kertynyt olohuoneeseen useita rivejä. Punainen perintötuoli on 1950-luvulta. Kuva: Sini Pennanen

Karttusen kotitalossa on yhteensä 66 erilaista asuntoa, joissa asuu hyvin erilaisia ihmisiä. Hän kokeekin, että erilaisuus on rikkaus myös taloyhtiössä.

– Talomme on hyvin yhteisöllinen ja täällä asuu ihmisiä seitsemästä eri kansallisuudesta, vaikka suurin osa asukkaista onkin suomalaisia. Jokaisessa rapussa on myös tukiasuntoja.

Karttunen on aktiivinen asukastoimikunnassa ja kannustaa muitakin yhteisöllisyyteen. On turha valittaa asioista, jos niille ei tee mitään. Yhdessä toimien ja keskustellen voi edistää alueen ja talon asioita myönteisellä tavalla.

– Vantaalla on oikein hyvä asua ja Kaivokselassa tasokkaat vuokratalot, asumisoikeustalot ja pian valmistuvat omistusasunnot ovat sulassa sovussa. Ihmiset ovat aina ihmisiä, olipa asumismuoto mikä tahansa. Minulle vuokra-asuminen on selkeä valinta.

Makuuhuoneen ilme on selkeä ja pirteä. Kuva: Sini Pennanen

Karttusen asuintalon omistaa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja vantaalaisille rakennuttava VAV Asunnot Oy. Yhtiön omistaa Vantaan kaupunki.

– Olen hyvä esimerkki siitä, millaista vantaalaisessa vuokratalossa asuminen parhaimmillaan on. Kodin omanlaiseksi sisustaminen on aina asukkaasta itsestään ja omista haluista kiinni. Persoonallisen kodin sisustaminen on mahdollista riippumatta siitä, asuuko omassa vai vuokra-asunnossa.

Joka kymmenes vantaalainen asuu VAV:n vuokra-asunnossa. Halukkaita olisi enemmän kuin VAV ehtii rakentaa. Tällä hetkellä jonossa on noin  6 000 asunnonhakijaa.

– Vuokra-asuminen on helppo ja laadukas vaihtoehto. Vaikka asunnossa ei itse saakaan tehdä isompaa remonttia ja porata seiniä, VAV:ilta voi saada esimerkiksi maalit seinien maalaamista varten. Muuten kaikkien asunnossa tehtävien muutosten tulee olla sellaisia, että ne saa tarvittaessa pois.

Kodissa on valoa ja lämpöä. Kuva: Sini Pennanen

Karttunen nauttii kevään edetessä aamukahvinsa lasitetulla parvekkeella joka on kuin olohuoneen jatke. Suuri parveke tuo 56 neliön kotiin avaruutta ja ”lisäneliöitä”.

– Betoninen parvekkeeni sai kodikkuutta ja lämpöä puusta, kun laitoin lattialle irrotettavat terassilaudat. Iloitsen myös hienosta taloyhtiön pyykkituvasta ja kuivaushuoneesta. Luovuin omasta pyykkikoneestani kokonaan.

Teksti: Riikka Hollo

Lue myös: Jenni ja Mikko rakensivat unelmien hirsitalon Ylästöön – seinän kokoisista ikkunoista voi ihailla auringonlaskua

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jenni ja Mikko rakensivat unelmien hirsitalon Ylästöön – seinän kokoisista ikkunoista voi ihailla auringonlaskua3.3.2019 08.40
Onko sinulla persoonallinen koti, joka ansaitsee tulla esitellyksi muillekin? – Vantaan Sanomat etsii nyt vantaalaisten koteja juttusarjaa varten16.2.2019 07.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu