Puheenaihe

Kymmenet verkkokauppaostokset lentävät nyt drooneilla koteihin Vantaalla – "Eivät kulje päiväkotien yli"

PILOTTI Ainutlaatuinen kokeilu toteutetaan tiistaina ja keskiviikkona.

Robots Expert Finland Oy:n toimitusjohtaja Tero Vuorenmaa otti paketin droonin kyydistä perjantaina, jolloin tehtiin testilentoja.

Marika Lumme

Kartanonkoskella ja Ylästössä toteutetaan tällä viikolla kokeilu, joka on jopa Euroopan mittakaavassa varsin ainutlaatuinen.

Kartanonkoskelaisten aitoja verkkokauppatilauksia lennätetään drooneilla Matkahuollon Virkatiellä sijaitsevasta logistiikkaterminaalista pakettipisteinä toimiviin K-Market Kartanonkoskelle ja K-Market Ylästöön. Lentomatkaa tulee noin neljä kilometriä.

Droonien matkassa lentää noin kilon painoisia paketteja. Pilotti toteutetaan tiistaina ja keskiviikkona. Päivien aikana tavoitteena on lennättää kaikkiaan noin 70 pakettia.

Ainutlaatuisen kokeiluista tekee se, että pakettien lennätys tapahtuu lentokentän välittömässä läheisyydessä. Jos pakettien lennätys Kartanonkoskella onnistuu, on jakelutapa mahdollista myös haja-asutusalueilla.

Pilotti on ainutlaatuinen myös siksi, että se koskettaa suoraan kuluttajia. Paketteja tilanneet saavat tiedon lentäen saapuvasta paketistaan tekstiviestitse. Jos paketin saapumisajankohta eli droonin laskeutumisajankohta sopii asiakkaalle, hän pystyy noutamaan paketin suoraan droonista.

Jos droonin laskeutumisaika ei sovi vastaanottajalle, paketin voi noutaa oman aikataulun mukaan K-Market Kartanonkosken tai Ylästön Matkahuollon pakettipisteeltä.

Droonit lentävät ennalta analysoituja reittejä pitkin, enintään noin 15 metriä lentoesteitä, kuten talojen kattoja ja puun latvoja korkeammalla. Droonien lentoreitit kulkevat teiden ja metsien päältä, jolla varmistetaan turvallisuus, jos drooni sattuisi tippumaan. Droonit eivät kulje esimerkiksi päiväkotien tai jalkakäytävien ylitse.

– Täyteen lastiin pakattuna drooni painaan noin 7 kiloa. Turvallisuudesta ei tingitä, jonka vuoksi droonit eivät lennä esimerkiksi kovalla tuulella, kertoo Robots Expert Finland Oy:n toimitusjohtaja Tero Vuorenmaa.

Pilotin tarkoituksena on ennen kaikkea kerätä kuluttajien mielipiteitä.

– Kuluttajat odottavat helppoutta, nopeutta sekä reaaliaikaista informaatiota suoraan mobiililaitteisiin. Kokeilun avulla haemme ratkaisuja muun muassa näihin kehityskohteisiin, kertoo

Matkahuollon toimitusjohtaja Janne Jakola.

Verkkokaupan tilausmäärät jatkavat kasvua. Samalla ihmiset kiinnittävät koko ajan enemmän huomiota tilaamiensa tuotteiden kuljetuksen ympäristövaikutuksiin. Robots Expert on laskenut, että jos promille Suomen pakettitoimituksista tehtäisiin droonilla, vuositasolla säästyisi 70 hiilidioksiditonnia. Tämä tarkoittaisi noin 3 000 pakettidroonilentoa päivässä.

Tästä on kyse

Matkahuolto, K-Market ja Robots Expert kartoittavat kokeilussa droonien soveltuvuutta pakettien kuljettamiseen aidossa palvelutilanteessa.

Kokeiluun osallistuvilta kuluttajilta kerätään palautetta.

Tiistain ja keskiviikon aikana kokeilussa lentää kaksi droonia.

Kyseessä on Aviapoliksen alueen kehittämiseen liittyvä logistiikkakokeilu. Hankeen päätoteuttaja

on Vantaan kaupunki. Hanke on osa Traficomin koordinoimaa Liikennelabra-kokonaisuutta.

Drooneja ohjataan Helsingin keskustassa sijaitsevasta keskuksesta käsin, jossa on jatkuva videoyhteys drooneihin.

Kokeilu toimii pohjana tulevaisuuden ratkaisulle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu