Puheenaihe

Makeisvero nosti karkkien hintaa 10 prosenttia – poliitikkojen toivoma muutos jäi toteutumatta, kertoo uusi tutkimus

Kauppiaat saavat edelleen täytellä tiuhaan karkkihyllyjä, sillä makeisvero ei vähentänyt kulutusta.

Ari Peltonen

Makeisverolla ei ollut vaikutusta makeisten kulutukseen, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Makeisvero otettiin käyttöön makeisille ja jäätelölle vuoden 2011 alusta, ja se nosti myöhempien korotusten kanssa makeisten hintoja keskimäärin 10 prosenttia.

Makeisveron poliittisena tavoitteena oli ohjata kulutusta terveellisempään suuntaan.

Makeisveron vaikutus eroaa täysin vuonna 2014 tulleen sokerillisten virvoitusjuomien verosta, joka alensi sokerillisten juomien kulutusta.

Tutkijat päättelevät, että onnistunut ohjailu terveellisiin tuotteisiin toimii silloin, kun kuluttajille on tarjolla vastaava terveellinen tuote. Kuluttajat pystyivät halutessaan vaihtamaan sokerittomiin juomiin, joiden veroa ei nostettu. Makeisissa sellaista vaihtoehtoa ei oikein ollut.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen julkaiseman raportin ovat laatineet tutkimusjohtaja Tuomas Kosonen ja Lontoon King's Collegen tutkija Riikka Savolainen. Aineisto oli saatu S-ryhmältä.

Tutkijoiden mukaan on melko yleistä, että arvonlisäveroista aiheutuvat kysyntäjoustot ovat varsin pieniä eli kulutus ei reagoi herkästi verojen aiheuttamiin hintamuutoksiin. Makeisverotutkimus tukee tätä havaintoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu