Puheenaihe

Miksi minua panettaa koko ajan? Voiko rypsiöljyä käyttää liukasteena? – Tällaisiin kysymyksiin seksiterapeutti Annukka, 42, vastaa työkseen

Annukka Lavikaiselta kysytään usein, mihin seksivälineitä tarvitaan, jos seksielämä on muutenkin vireää. – Esimerkiksi liukuvoiteen avulla hyväkin seksi voi olla entistä parempaa, hän sanoo.

Sauvo Jylhä

Miksi minua panettaa koko ajan? Voiko rypsiöljyä käyttää itsetyydytyksessä liukasteena?

Muun muassa tällaisiin kysymyksiin vastaaminen on 42-vuotiaan Annukka Lavikaisen työtä. Hän työskentelee keravalaisen seksivälinekaupan Kaalimadon seksuaaliterapeuttina ja on muiden töidensä ohella pitänyt omaa palstaa firman nettisivuilla noin kymmenen vuoden ajan.

Eniten kysymyksiä tulee seksivälineistä ja niiden käytöstä, mutta tyypillisesti tietoa kaivataan myös itsetyydytyksestä, erektiohäiriöistä sekä muista seksielämään liittyvistä haasteista. Kysymysten kirjo laajentuu koko ajan.

Kokeilunhalu lisääntynyt.

– Kokeilunhalu on lisääntynyt, ja esimerkiksi sitomisesta ja muista mieltymyksistä kysytään aiempaa enemmän. Välillä ei voi olla varma, onko kysymys todellinen vai niin sanotusti pilakysymys. Jokaiseen yhteydenottoon suhtaudutaan vakavasti ja vastaamme siihen mitä ihminen kysyy, Lavikainen painottaa.

Kaalimadolle lähetetään seksielämään liittyviä kysymyksiä varsinkin kesäisin ja syksyisin, jolloin tulee normaalisti 10–15 yhteydenottoa viikossa.

– Lomalla on aikaa olla kumppanin ja perheen kanssa, jolloin nämä kysymykset usein nousevat pinnalle. Pariterapeuteillekin on suurimmat ruuhkat juuri syksyllä, Lavikainen miettii.

Suurin osa seksivälineiden tilaajista on 18–35-vuotiaita miehiä ja naisia. Lavikaisen mukaan asiakaskunta on jakautunutta: nuoremmilla ihmisillä on keskimäärin enemmän kokeilunhalua ja vähemmän estoja kuin vanhemmilla ikäluokilla.

Tutkimusten mukaan suomalaisten yhdyntäkerrat ovat kuitenkin vähentyneet ja itsetyydytys on lisääntynyt. Lavikaisen mukaan syynä voi olla ihmisten kiire sekä älylaitteet, joita monet tuijottavat enemmän kuin kumppaniaan. Lavikainen sanoo olevansa huolissaan erityisesti puhumattomuudesta parisuhteessa.

– Jos ei sanota, mitä seksissä haluaa – esimerkiksi suuseksiä – toinen ei osaa tehdä toiveen mukaan.

Joskus Lavikainen saa vastata hyvinkin henkilökohtaisiin kysymyksiin. Hän kertoo esimerkiksi heteromiehestä, joka kirjoitti pitävänsä anaalitapin käyttämisestä ja kysyi Lavikaiselta, tekeekö se hänet homoksi.

– Vastasin hänelle, että ei tietenkään tee. Tässä työssä normalisoimme seksiin ja seksuaalisuuteen liittyviä asioita ja annamme kysyjille luvan nauttia omasta seksuaalisuudestaan kaikessa moninaisuudessaan.

Kaalimato-työn ohella Lavikainen työskentelee sairaanhoitajana Husissa. Sairaalakollegoiden kanssa keskustelut kääntyvät välillä seksuaalisuuteen ja seksivälineisiin.

– En koe sitä millään tavalla negativiisena. Seksi on iloinen asia ja käyn tekemässä Kaalimadon puolesta myös väline-esittelyjä esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvoja- ja seksuaaliterapeuttiopiskelijoille.

Mutta entäpä nuo jutun alun kysymykset? Annukka Lavikaisen mukaan seksuaalinen halukkuus vaihtelee elämän eri vaiheissa ja eri ihmisillä. Nuorilla miehillä seksuaalinen halu voi olla hyvin suuri.

Rypsioljyä voi käyttää liukasteena sooloseksissä, mutta yhdynnässä sitä ei tule käyttää lateksikondomin kanssa, koska öljy haurastuttaa kondomia.

Kaalimato.com

Yritys on toiminut vuodesta 2009 lähtien Savion entisessä kumitehtaassa, nykyisessä Klondyke-talossa.

Kaalimato.comilla on Saviolla varastotila sekä noutopiste.

Kaalimato.com-verkkokauppaa pyörittää Kentonec Oy, joka on perustettu vuonna 1962. Suomen Supermo Oy -nimellä se teki seksivälineiden postimyyntikauppaa jo 1970-luvulla.

Firman nykyinen omistaja Mika Nousiainen otti vuonna 2005 käyttöön aputoiminimen Kaalimato.com. Nimi on peräisin vibraattorista, joka on edelleen yrityksen tunnetuin tuote.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu