Puheenaihe

Poliisi ja nuorisotoimi seuraavat nyt tiiviisti Tikkurilan lapsijoukkoa – päihteitä lapsille välittäviä ei ole vielä tiedossa

ILMIÖ Lastensuojelu: Onnellista on se, ettei uusia dramaattisia käänteitä ole sattunut.

Poliisi liikkuu myös siviilivarusteissa kauppakeskus Dixissä ja Tikkurilan juna-asemalla. Myös Vantaan nuorisotoimen työntekijät kiertävät tapaamassa lapsia ja nuoria.

Armi Suojanen

Itä-Uudenmaan poliisi on saanut muutamia yleisövihjeitä Tikkurilan alueella liikkuvaan päihteitä käyttävään lapsijoukkoon liittyen. Poliisi ilmaisi pari viikkoa sitten huolensa päihteitä käyttävistä lapsista, joista nuorimmat ovat vasta 10-vuotiaita.

Tikkurilan alueen eri viranomaiset ovat tiivistäneet yhteistyötään saadakseen poikkeuksellisen ilmiön kuriin. Poliisi, lastensuojelu, nuorisotoimi, koulujen kuraattorit ja Vantaan ennaltaehkäisevä päihdehuolto ammattilaisineen tapasivat toisiaan viimeksi tällä viikolla.

Vanhempi konstaapeli Ari-Mikko Niemelä Itä-Uudenmaan poliisista sanoo, että merkittävää muutosta nuorten päihteidenkäytön tilanteeseen ei ole tullut. Niemelän mukaan poliisilla ei toistaiseksi ole tietoa siitä, kuka tai ketkä välittävät lapsille päihteitä, mutta poliisi tutkii tapausta aktiivisesti jo tulleiden vihjeiden perusteella. Poliisi toivoo edelleen lisää vihjeitä.

Tikkurilan alueen valvontaan on Niemelän mukaan panostettu niin paljon kuin resurssit mahdollistavat. Poliisi tekee valvontaa esimerkiksi Dixissä siviilivaatteissa.

– Valitettavasti ilmiö ei poistunut, mutta onnellista on se, ettei uusia dramaattisia käänteitä ole sattunut, Itä-Vantaan lastensuojelun sosiaalityön esimies Saana Pukkio kertoo.

Pukkio viittaa alkuvuotena sattuneeseen tapaukseen, jossa päihteitä käyttänyt lapsi kiidätettiin talvipakkasesta ambulanssilla sairaalaan.

Vantaan Tikkurilan alueen nuorisotyön esimies Tiina Haapalainen kertoo nuorisotyöntekijöiden kiertävän ahkerasti muun muassa Dixissä. Normaalisti työntekijät kulkevat pareittain, mutta nyt kierroksella on mukana jopa neljä työntekijää.

Myös jalkautumisten määrää on lisätty ja niitä tehdään tällä hetkellä keskimäärin joka toinen päivä. Haapalaisen mukaan lapsijoukon ydinryhmä on nuorisotoimelle tuttu ja he käyvät myös nuorisotilalla.

– Haluamme, että nuorisotyöntekijät pystyvät kohtaamaan enemmän nuoria ja juttelemaan rauhassa. Työntekijät ovat nyt erittäin matalalla kynnyksellä yhteydessä poliisiin ja lastensuojeluun, Haapalainen sanoo.

Pukkion mukaan käynnissä on monia toimenpiteitä, jotta ilmiötä kitketään. Vanhemmille aiotaan lähettää Wilma-viestiä ilmiöstä. Mukaan yhteistyöhön on otettu myös koulujen ennalta ehkäisevä terveydenhuolto. Koulujen kuraattorit tukevat koulussa lapsia, joilla on koulunkäynnin pulmia. Suunnitteilla on myös uuden ohjatun toiminnan järjestäminen lapsille koulupäivän päätteeksi.

– Teemme voitavamme, mutta suurin vastuu on vanhemmilla. Kannustan vanhempia olemaan kiinnostuneita missä lapsi liikkuu ja kenen kanssa, Pukkio painottaa.

LUE MYÖS:

Päihteitä käyttävät Tikkurilan lapset ovat pääasiassa tyttöjä, nuorimmat 10-vuotiaita – Poliisi sanoo suoraan: Tämä on järkyttävää

Tästä on kyse

Itä-Uudenmaan poliisi tiedotti pari viikkoa sitten Tikkurilassa liikkuvasta päihteitä käyttävästä lapsijoukosta. 10–14-vuotiaiden lasten joukko on käyttänyt alkoholia, kannabista ja lääkkeitä.

Lapsijoukko liikkuu erityisesti Tikkurilan rautatieaseman ja Kirjastopuiston ympäristössä viikonloppuisin sekä myöhään arki-iltaisin.

Joukossa on noin parikymmentä lasta. Ryhmän ydinjoukko pysyy samana, mutta alkuvuoden aikana osa ryhmäläisistä on vaihtunut.

Lapset ovat pääasiassa tyttöjä Tikkurilan, Korso-Koivukylän ja Länsimäen alueilta.

Ilmiöstä jotain tietäviä pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin sähköpostitse: [email protected].

Jos näkee humalatilassa olevan lapsen, tulee soittaa välittömästi hätänumeroon 112.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Päihteitä käyttävät Tikkurilan lapset ovat pääasiassa tyttöjä, nuorimmat 10-vuotiaita – Poliisi sanoo suoraan: Tämä on järkyttävää 7.3.2019 12.01
Tikkurilassa liikkuu joukko lapsia, jotka käyttävät kannabista, lääkkeitä ja alkoholia – Poliisi: Lapset jakavat kuvia ja videoita humalaisista tai sammuneista kavereistaan somessa6.3.2019 12.01
Peltolan koulu varoitti kannabista myyvästä miehestä – Rehtori Wilmassa: ”Kauppoja on valitettavasti syntynyt”6.10.2018 09.00
Kannabiksen pössyttely kasvaa hurjasti, mutta Suomen toiseksi käytetyin huume on yllättävä – suosio tasaista koko 2000-luvun25.2.2019 09.36
Asiantuntijoilta hälyttävä viesti: Lapset vetävät kovia huumeita Koivukylän seudulla27.9.2016 12.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu