Puheenaihe

Ylästön kyläjuhlissa esiintyy huippuartisteja – Näin he sen tekevät

YHTEISTYÖ Koulun, vanhempainyhdistyksen ja kyläseutuyhdistyksen Ylästö-päivässä on nähty jo Kasmir, Jukka Poika ja Dingon Neumann.

Kasmir esiintyi Ylästö-päivässä viime kesänä. Kuva on Riihimäki Rockista vuodelta 2016.

Arkisto/Riikka Nyman

Missä koulussa käy esiintymässä Jukka Pojan ja Kasmirin kaltaisia tähtiä? Ei ehkä missään muualla kuin Ylästössä.

Ylästön koulussa on vietetty jo viiden vuoden ajan Ylästö-päivää, jonka järjestävät yhdessä koulu, vanhempainyhdistys ja kotiseutuyhdistys. Juhlapäivä on hulppea. Tunnettujen esiintyjien lisäksi paikalla on paikallisia yrittäjiä, kuten ravintoloitsijoita ja viljelijä, jotka myyvät tuotteitaan.

Lisäksi yhdistykset esittelevät toimintaansa ja lapsille on puuhaa pomppulinnoista poniratsastukseen. Luokat keräävät myyntikojuillaan rahaa leirikouluihin.

– Pohjimmiltaan Ylästö-päivä on koulupäivä, aloittaa tapahtumavastaava Joni Hirschovits, joka on myös vanhempainyhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja ja kotiseutuyhdistyksen varajäsen.

Ylästö-päivä pidetään aina lauantaina elo-syyskuun vaihteessa, ja koulu laatii oppilaille vielä omaakin ohjelmaa, koska päivä korvaa yhden koulupäivän.

Ylästö-päivässä kävi viime vuonna noin 3 000 juhlijaa. Se on aika hyvin, kun koko kaupunginosassa asuu vajaat 5 000 henkeä. Hirschovits sanoo, että tänä syksynä päivään odotetaan noin 3 800 ihmistä, sillä elokuussa Ylästön koulun oppilasmäärä kasvaa, kun se muuttuu yhtenäiskouluksi.

Juhla ei voi kuitenkaan kasvaa rajattomasti, sillä sisätilat eivät riitä. Juhlien pääesiintyjäkin julkistetaan vasta aivan viime tingassa, aikaisintaan saman päivänä aamuna lapsille koulussa, ettei se toisi hallitsematonta yleisöryntäystä. Joskus esiintyjä on paljastettu vasta siinä vaiheessa, kun hänet kuulutetaan lavalle.

Tällekin vuodelle on käyty neuvotteluja nimekkään artistin saamiseksi. Se on kuitenkin vielä varmistumatta, koska kotiseutuyhdistys ei saanut hakemaansa avustussummaa Vantaan kaupungilta. Tukea tuli 8 000 euroa, mutta hieman yli 10 000 euroa haettiin.

– Koskaan emme ole saaneet koko summaa, emmekä koskaan ole pyytäneet näin isoa summaa, Hirschovits sanoo.

Artistien buukkaaminen kyläpäivään on aina kovan työn takana, koska kesän päättymisestä alkaa heidän loma-aikansa. Tämänkin vuoden esiintyjää on kysytty Ylästöön useampana vuonna.

Ylästö-päivän kokoluokan juhlia ei tiettävästi järjestetä missään muussa koulussa Suomessa.

– Muista kouluista onkin ollut kiinnostusta tulla katsomaan, miten me sen teemme.

Hirschovitsin mukaan onnistuminen on monen asian summa: pienempi porukka suunnittelee ja iso joukko lähtee mukaan tekemään. Myös koulun rehtori on omalla esimerkillään kannustanut ihmisiä vapaaehtoiseen työhön, Hirschovits kiittelee.

– Mukana on sellaisiakin ihmisiä, joilla ei enää ole lapsia koulussa. Hekin haluavat olla mukana tekemässä yhteistä hyvää.

Ylästön kaupunginosa

Ylästössä asui 1.1. 2018 yhteensä 4 914 vantaalaista.

Ylästö kuuluu Aviapoliksen suuralueeseen.

Ylästön suurin ikäryhmä ovat 16–64-vuotiaat, joita on 62,3 prosenttia asukkaista. Se on alempi kuin koko Vantaan keskiarvo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ylästön koulu laajenee yhtenäiskouluksi – oppilaita yhteensä yli 80020.2.2017 15.11
Kaupunki jakoi rahaa tapahtumille – Ylästö-päivä sai eniten12.3.2019 11.11
Ylästössä kotiseutuyhdistys auttaa digipulmien kanssa – "Monet ikäisemme viisikymppiset tippuvat pois digijunasta"13.9.2018 07.00
Jenni ja Mikko rakensivat unelmien hirsitalon Ylästöön – seinän kokoisista ikkunoista voi ihailla auringonlaskua3.3.2019 08.40
Ylästön kukkoileva fasaani antoi Juhani Känkäselle kirjan aiheen11.4.2015 20.00
Ylästön maalaismaisemasta löytyy merkkejä kaupungista – toisin oli 1950-luvulla2.9.2018 08.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu