Puheenaihe

Pirjo, 79, puurtaa yhä työelämässä – ”En ole osannut kotona jouten olla”

TYÖELÄMÄ Satatuhatta eläkeläistä puurtaa yhä työelämässä. Pirjo Vainikainen on yksi heistä.

Pirjo Vainikainen pitää työnteosta eläkeläisenäkin. Tarjoilijan ammatti on tuonut hänelle pitopalvelun työkeikkoja.

Johanna Erjonsalo

Helsinkiläisessä seurakuntakeskuksessa pidettiin muutama viikko sitten muistotilaisuus, jonka tarjoilija oli pitopalvelun palkkalistalla.

– Aika lailla tavanomainen tapahtuma minulle. Useimmiten lähden töihin seurakuntakeskukseen muistotilaisuuksien tai syntymäpäivien merkeissä, Pirjo Vainikainen kertoo.

Työ piristää eläkeläisen arkea mukavasti.”

Vaikka tarjoilijan työ ei erikoista olekaan, Vainikaisen tekee erilaiseksi työntekijäksi hänen ikänsä: eläkkeellä jo vuosien ajan ollut 79-vuotias entinen tarjoilija tekee muutaman kerran kuussa työkeikkoja erilaisissa juhlatilaisuuksissa.

Vainikaisen tavoin peräti satatuhatta suomalaista eläkeläistä on yhä enemmän tai vähemmän mukana työelämässä.

Tarjoilutapahtumien vastaanottaminen on piristänyt Vainikaisen arkea mukavasti. Edes seisomatyö ja runsaat kantamukset eivät ole Pirjoa haitanneet.

– Kyllä minä olen aina pitänyt tarjoilemisesta, enkä ole eläkkeelläkään osannut ihan jouten olla. Ja saahan tästä jonkin verran rahaakin.

Pirjo Vainikainen pitää työnteosta eläkeläisenäkin. Tarjoilijan ammatti on tuonut hänelle pitopalvelun työkeikkoja.

Hänellä on takanaan mittava ura ravintoloissa aina Adlonista Kaivohuoneelle ja hotelli Presidenttiin saakka.

– Kyllä minä olen monille kuuluisuuksille ehtinyt tarjoilla. Tarja Haloselle ojensin pääruokaa ja Ella Eroselle olen kuorinut valkosipulinkynsiä, Vainikainen muistelee.

Keikkatyötä myös Vantaalla tekevä tarjoilija saapuu juhlapaikalle parisen tuntia ennen tilaisuuden alkua – saman verran aikaa kuluu myös tapahtuman jälkeen.

­– Tarjoilua tietenkin helpottaa se, että astiat ja ruoat tuodaan tapahtumapaikalle valmiiksi. Minun ei siis tarvitse keittää eikä kokkailla keittiössä. Tiskit tietenkin pestään.

Ikäsyrjintään en ole koskaan törmännyt.”

Ikäihminen menestyy eläkeläisenäkin työelämässä, kun vain muistaa olla uuttera ja huolellinen.

– Tarkkana pitää olla esimerkiksi sen suhteen, jos pöydistä puuttuu jotain. Esimerkiksi kahvi tai tee ei saa päästä loppumaan, Vainikainen muistuttaa.

– On myös muistettava tilaisuuden luonne ja valittava työasukin sen mukaan. Muistotilaisuuksiin laitan aina mustan hameen ja valkoisen paidan.

Omassa lähipiirissään Pirjo Vainikainen on melkoinen harvinaisuus, sillä yksikään hänen ikätovereistaan ei enää ole työelämässä.

– Lehdissä puhutaan silloin tällöin ikäsyrjinnästä, mutta minä en ole koskaan sellaiseen törmännyt. Tuntuu siltä, että pitopalvelun väki puhaltaa aina yhteen hiileen.

– Minä en muutenkaan ota tästä työstä paineita, sillä jos olen lähdössä esimerkiksi matkalle, silloin en ota työkeikkoja vastaan.

Viimeksi Vainikainen käväisi lomareissulla Turkin Alanyassa ja nyt on suunnitelmissa matka Espanjan auringon alle.

– Siellä sitten saavat toiset tarjoilla minulle, uuttera keikkatyöläinen naurahtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tutkija seurasi, miten eläkeläisjengit muokkaavat kaupunkien keskustoja – ”Tärkeää suunnitella kaupunkeja, joissa kaikkien olisi hyvä elää”3.2.2019 18.44
Onko 1700–2000 e/kk riittävästi? Ilmarisen kysely paljastaa, millaisilla summilla eläkeläiset Suomessa elävät1.2.2019 09.35
Väitös: Hengailevat ja porukoituvat eläkeläiset valtaavat kaupunkien keskustat – Vaikuttaa kaupunkien tulevaisuuteen26.1.2019 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu