Paikalliset

Pelastusajot nopeutuvat Itä-Vantaalla tuntuvasti

Kaupunginjohtaja va. Martti Lipponen katkaisi paloletkun paloaseman vihkiäisissä. Vieressä paloesimies Vesa Viisanen, kaupunginhallituksen pj. Tapani Mäkinen ja paloesimies Jukkapekka Patoluoto.

Tuomas Massinen

Pelastusajot nopeutuvat Itä-Vantaalla huomattavasti uuden Havukosken paloaseman ansiosta.

Uudelta paloasemalta hälytysajoneuvot pääsevät kohteeseensa Korsossa ja muualla Itä-Vantaalla puolitoista minuuttia nopeammin kuin vanhalta Hiekkaharjun asemalta.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtajan Pekka Vänskän mukaan Havukosken tukikohdasta pystytään saavuttamaan kohde Itä-Vantaalla viiden minuutin kuluessa. Tavoitteellisen toimintavalmiusajan mukaan yksikköjen tulee tavoittaa hälytyksen jälkeen kohde alueella kuuden minuutin sisällä.

Vänskän mukaan uusi paloasema sijaitsee strategisesti erinomaisessa paikassa, josta on hyvät liikenneyhteydet joka suuntaan Vantaan kasvualueille. Asemalta pääsee nopeasti seudun pääväylille, kuten Lahden moottoritielle ja Asolanväylälle, ja jatkossa kehäradan tunneliin.

– Ollaan pelipaikoilla, hyvällä markkinapaikalla, Vänskä lausui paloaseman vihkiäisissä perjantaina.

Uusi asema on hälytyslähdöillä mitattuna Suomen toiseksi suurin paloasema. Isoin on Kallion keskuspaloasema. Havukosken tukikohdalla on noin 6 palo- ja pelastustoimen hälytystä ja 22 sairaankuljetuksen tehtävää päivässä.

Vantaa rakentuu itään, ja asukkaita virtaa vastuualueelle. Vänskän mukaan paloasemalle isoin haaste on henkilöstön jaksaminen. Työmäärä kasvaa, mutta väkimäärä pysyy ”suurin piirtein samoissa”.

– Meillä on kuitenkin porukka, joka on tottunut taistelemaan: Hiekkaharjun aseman nimi oli Kosovo, Vänskä huomautti.

Puitteet ovat kunnossa Havukoskella, toisin kuin 1961 valmistuneella Hiekkaharjun asemalla.

Vuosikymmenten varrella uutta paloasemaa kaavailtiin muun muassa Tikkurilantien ja Porvoontien risteykseen, mutta monien vaiheiden jälkeen se nousi Hosantielle. Päivystäminen alkoi Havukoskella 3. helmikuuta.

Vastaava paloesimies Jukkapekka Patoluoto työskenteli Hiekkaharjulla yli 22 vuotta.

– Uutta asemaa kaivattiin kauan. Nyt tuntuu euforiselta, Patoluoto kuvaili.

– Onhan tämä erinäköinen kuin Hiekkaharju, joka ei ollut suunniteltu palomiestyöhön, vaan varikoksi, säesti palomies Jani Ikonen.

Myös vihkiäisiin osallistuneet kaupunginjohtaja va. Martti Lipponen (kok) ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen (kok) olivat mielissään näkemästään.

Lipponen sanoi, että Vantaalla riittää hyvin kolme paloasemaa. Yhdenkin ylläpito on kallista: Havukoskella vuosikulut ovat kolmisen miljoonaa.

Lipposen mukaan olisi hyvä, jos sprinkleeraus yleistyisi kerrostaloyhtiöissä ja muualla ja paloturvallisuus siirtyisi kiinteistökohtaisesti ratkaistavaksi.

Hiekkaharjun korvaaja

Havukosken paloasema palvelee pääosin Korson, Koivukylän, Tikkurilan, Hakunilan ja Havukosken seutuja.

Vastuualueella nyt yli 100 000 vantaalaista. Myös Marja-Vantaa noin 30 000 uudella asukkaalla kuuluu aseman vastuulle.

Korvaa Hiekkaharjun aseman, jonka toiminnot siirtyivät Havukoskelle. Havukoskella päivystää sammutus- ja pelastusyksikkö ja tikasyksikkö. Kaksi sairasautoa käyttää asemaa huoltopaikkana.

Asemalla 2 100 hyötyneliötä. Maksoi 5,24 milj.e.

Pääsuunnittelija oli P&R arkkitehdit Vantaalta ja pääurakoitsija FIRA Oy.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu