Puheenaihe

Kaksi bikinikuvaa Elinasta, 27, näyttää, miten helposti somessa huijataan – "Pitäkää kriittiset kiikarit päässä"

Elina Leskinen kehottaa olemasta vertaamasta itseään muihin kun aloittaa liikunnan. Omat epävarmuudet kannattaa yrittää kääntää voitoksi.

Toni Tervo

Sosiaalisessa mediassa naisten ulkonäköpaineet ovat kestopuheenaihe.

Jatkuva täydellisen someminän hakeminen johtaa nopeasti siihen, että omia kuvia käsitellään, jotta niistä saataisiin entistä täydellisempiä. Tämä on johtanut yhä useamman ihmisen kehonkuvan vääristymiseen.

Kuvia voidaan kuitenkin saada näyttää "paremmilta" ilman kuvankäsittelyohjelmiakin. Elina Leskinen, 27, halusi havainnollistaa tämän julkaisemalla Instagram-tilillään kaksi kuvaa, joiden välissä on vain muutama tunti.

– Se, millaisessa valaistuksessa kuva on otettu, miten varjot sattuu tai onko kuvia kenties muokattu taisiloteltu, vaikuttaa hurjan paljon siihen millainen käsitys meille syntyy vaikkapa tietynlaisesta vartalotyypistä. Saati sitten siitä miltä pitäisi näyttää. Kuva 1 on räpsästy varjossa, joten siinä reidet on siloisen näköiset. Siitä voi tulla helposti illuusio esim siitä, että mulla ei ole selluliittiä tai raskausarpia, vaikka todellisuudessa niitä kyllä löytyy. Siitä huolimatta, että olen hoikka. Eikä se tee musta huonoa tai epämiellyttävää ihmistä. Kun valaistus osuu tietyssä kulmassa, niin iho näyttäytyy eri tavalla (kuva 2) ja tottakai kroppa muutenkin muuttuu iän myötä, nainen kirjoittaa.

Leskinen kertoo halunneensa kuvilla herätellä seuraajiaan tarkkailemaan sosiaalista mediaa myös kriittisesti.

– Halusin muistuttaa seuraajiani siitä, että some voi antaa helposti vääristyneen kuvan. Kuvia käsitellään paljon sekä valaistuksella on iso merkitys siihen millä tavalla iho näyttäytyy. Samoin kuvakulmat ja asennot vaikuttaa.

– Instagram on täynnä siloteltuja kuvia, jotka voivat luoda vääristyneen kuvan nuorille ja vanhemmillekin. Yleensä ihmiset haluavat julkaista ne parhaat otokset julkisesti. Itse myös toki someammattilaisena mietin mille Instagramini näyttää, mutta en pelkää jakaa mitään. Esimerkiksi selluliitti on normaalia, eikä siinä ole mitään hävettävää. Samoin raskausarvet ja esim vanheneminen, jota nykyisin peitellään paljon ja turvaudutaankin pistoshoitoihin.. 

– Haluaisin muistuttaa kaikkia pitämään somessa kriittiset kiikarit päässä. Muihin ihmisiin on turha verrata itseä, koska loppupeleissä ei tiedä mitä kuvaa on käsitelty tai mitä muuta siellä taustalla on.

Ensimmäisessä kuvassa asento ja varjot tekevät erilaisen vaikutelman....

---kun taas toisessa aurinko tuo toisenlaisen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Viivi Pumpanen kertoo, miksi hänen takapuoltaan ei Instagramissa nähdä – "Tänä päivänä ei tätä ehkä ihan tajuta"18.3.2019 21.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu