Puheenaihe

Ennakkoäänestys alkaa jo tällä viikolla – onko ehdokas valmiina?

Kuvituskuva.

arkisto/Sauvo Jylhä

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 3. huhtikuuta. Ennakkoäänestys kestää kotimaassa viikon, joten viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistai 9. huhtikuuta.

Ulkomailla ennakkoäänestysaika on 3.–6. huhtikuuta. Osassa ennakkoäänestyspaikkoja ajanjakso on kuitenkin lyhyempi.

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Äänestäjän on esitettävä kuvallinen henkilöllisyystodistus äänestämisen yhteydessä, esimerkiksi sirullinen henkilökortti, ajokortti, passi tai muu vastaava asiakirja.

Kotimaan ennakkoäänestyspaikkoja on yhteensä 911. Niitä on etenkin kunnan- ja kaupungintaloissa, kirjastoissa, kauppakeskuksissa sekä posteissa. Kaikkien ennakkoäänestyspaikkojen sijainnista ja aukioloajoista on tiedot verkkosivuilla www.vaalit.fi. Tietoa ennakkoäänestyspaikoista saa myös maksuttomasta palvelunumerosta 0800 9 4770.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 14. huhtikuuta. Silloin saa äänestää vain omassa äänestyspaikassa, joka on kerrottu äänioikeusilmoituksessa. Vaalipäivänä äänestyspaikat ovat avoinna kello 9–20.

Eduskuntavaaleissa on äänioikeus jokaisella Suomen kansalaisella, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta. Äänestää voi vain omassa vaalipiirissä ehdokkaana olevaa henkilöä.

Oikeusministeriön YouTube -kanavalta löytyy selkokielisiä videoita siitä, miten äänestäminen tapahtuu. Lisäksi www.vaalit.fi -sivustolla on tietoa eduskuntavaaleista useilla eri kielillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu