Puheenaihe

Ensimmäinen äänestyspäivä poiki uuden someilmiön – Vaalijohtaja: "Ehdottomasti kiellettyä ja erittäin arveluttavaa"

Annetun äänen valokuvaaminen on kiellettyä, mutta vaalirikos siitä tulee vasta, jos kuvaa käyttää todisteena vaalikaupassa.

Äänestäjä ei saa kuvata antamaansa ääntä.

Riitta Ketola

Eduskuntavaalien ensimmäinen ennakkoäänestyspäivä on saanut innokkaimpia kannattajia kuvaamaan täytetyn äänestyslipukkeensa ja jakamaan kuvan sosiaalisessa mediassa.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen ei ole vielä ilmiöön törmännyt.

– Jos näin tehdään, se on ehdottomasti kiellettyä. Äänestyskopissa ei saa ylipäätään kuvata, mutta vaalivirkailijat eivät voi mennä sinne asiaa valvomaan, Jääskeläinen sanoo.

– Erityisen arveluttavaa on, jos ehdokas jakaa tuollaisen kuvan. Kyllä kansanedustajiksi haluavien pitää olla sen verran valveutuneita, että tietävät paremmin.

Somemaailmassa on myös mahdollista, että ehdokas jakaa eteenpäin kannattajansa ottaman kuvan annetusta äänestä.

Äänensä kuvaaminen ei vaalijohtajan mukaan ole suoranainen vaalirikos. Kuvaaminen kuitenkin voi olla rikos, jos kuvaa käyttää todisteena vaalikaupassa.

– Se on yksiselitteisesti rikos, jos esimerkiksi myy äänensä ja käyttää kuvaa todisteena, Jääskeläinen miettii kuvatun äänen väärinkäytön mahdollisuuksia.

– Yksinkertaisinta on äänestää niin kuin on tarkoitettu tehtävän eikä kuvata kopissa yhtään mitään.

Siihen vaalijohtaja Jääskeläinen ei varmuudella osaa ottaa vielä kantaa, mitä täytetyn äänestyslipukkeen julkisesta jakamisesta seuraa.

– Ehkä siitä ei seuraa mitään rangaistusta, niin saattaa olla, mutta edelleen se on kielletty tapa yrittää vaikuttaa muiden äänestämiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat