Puheenaihe

Otaniemen ydinreaktorin purkamiselle vihreää valoa – purkujätteen loppusijoituspaikkaa ei vielä tiedetä

VTT:n tutkimusreaktori. Arkistokuva.

Arkisto/ Pekka Salonen

Espoon Otaniemen pieni ydinreaktori voidaan poistaa käytöstä luvallisesti, toteaa Säteilyturvakeskus (STUK) työ- ja elinkeinoministeriölle.

Ensimmäisen kerran vuonna 1962 käynnistetty tutkimusreaktori FiR 1 on Suomen vanhin ydinreaktori – ja ensimmäinen, joka poistetaan käytöstä ja puretaan.

Vuonna 2015 suljetun reaktorin purkamiseen sen omistaja ja käyttöluvan haltija VTT tarvitsee valtioneuvoston luvan. Säteilyturvakeskuksen on puolestaan tehtävä valtioneuvostolle hankkeesta turvallisuusarvio.

VTT:n suunnitelmien mukaan reaktori olisi purettu ja reaktorirakennus siivottu kaikesta radioaktiivisuudesta viimeistään vuonna 2025.

Purkutöihin ryhtymistä hidastaa epävarmuus käytetyn polttoaineen lopullisesta määränpäästä. Osa purkujätteestä on radioaktiivista.

Ydinvoimalaitosten käytettyyn polttoaineeseen verrattuna tutkimusreaktorin käytetty polttoaine on kuitenkin paljon vähemmän aktiivista, eikä se lämpene merkittävästi, joten sen käsittely ja varastointi on yksinkertaisempaa.

Vähän yli 70 sentin mittaisia käytettyjä polttoainesauvoja on 103 kappaletta ja lisäksi 24 käyttämätöntä tuoreen polttoaineen sauvaa.

– Niissä on yhteensä noin 25 kiloa uraania. Se on vähän verrattuna vaikka Suomen nykyisten ydinvoimalaitosten käytetyn ydinpolttoaineen tuhansien tonnien uraanimäärään, toteaa STUKin tiedotteessa projektipäällikkö Mia Ylä-Mella.

Purkujäte varastoidaan väliaikaisesti ensin Otaniemessä. Pidempiaikaisesta välivarastoinnista ja loppusijoittamisesta VTT neuvottelee Fortumin kanssa.

VTT:n tavoite on loppusijoittaa purkujätteet Loviisan Hästholmenissa. Menettely edellyttää ydinenergialain mukaisia lupia.

Alun perin tarkoitus oli palauttaa polttoaine USA:han, mistä se on hankittukin. Se ei kuitenkaan ole tällä haavaa mahdollista USAn sisäisten lupaepäselvyyksien takia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu