Puheenaihe

Naisten osuus eduskuntavaalien ehdokkaista kasvoi – enemmistö ehdokkaista on aina ollut miehiä

Kuvituskuva.

Teemu Vestovuo

Eduskuntavaaleihin asetettiin yhteensä 2 468 ehdokasta, mikä on 322 ehdokasta enemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa.

Eduskuntavaalien ehdokkaista enemmistö on aina ollut miehiä. Nyt miehiä on ehdolla 1 432 ja naisia 1 036. Naisten osuus ehdokkaista on 42 prosenttia, mikä on 2,6 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa.

Eduskuntapuolueiden ehdokkaista naisten osuus on pienin perussuomalaisilla (31,5 %) ja suurin vihreillä (62 %). Kaikista puolueista naisehdokkaiden osuus oli suurin feministisellä puolueella (81,6 %) ja pienin kommunistisella työväenpuolueella (6,3 %).

Kaikkien ehdokkaiden keski-ikä on 46,9 vuotta, miesehdokkaiden 47,9 ja naisehdokkaiden 45,5 vuotta. Eduskuntapuolueista suhteellisesti eniten alle 25-vuotiaita ehdokkaita on RKP:llä (12,2 %) ja vähiten perussuomalaisilla (0,9 %).

Muita kuin kotimaisia kieliä äidinkielenään puhuvia ehdokkaita on 2,3 prosenttia.

Pääasiallisen toiminnan perusteella kaikista ehdokkaista työllisiä on 72,9 prosenttia, työttömiä 8,9 ja työvoiman ulkopuolella 18,2 prosenttia. Työvoiman ulkopuolisiin kuuluvat esimerkiksi opiskelijat, eläkeläiset sekä varus- ja siviilipalvelusmiehet.

Ehdokkaista 990 on kunnanvaltuutettuja ja 165 nykyisessä eduskunnassa istuvia kansanedustajia.

Eduskuntavaaleihin osallistuu 19 rekisteröityä puoluetta. Vaaleihin osallistuvia puolueita on neljä enemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa. Puolueiden ulkopuolisia ehdokkaita asetettiin koko maassa 136 kappaletta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu