Puheenaihe

116 käsinettä ja 34 pipoa, pyöräilykypäriä, kenkiä, upouudet hokkarit – Kouluihin unohtuu valtavat määrät oppilaiden vaatteita

Jokiniemen alakouluun unohtuneita vaatteita kuluneen lukuvuoden ajalta.

Päivi Tuovinen

Kouluihin jää vuosittain valtavat määrät oppilaiden vaatteita.

Jokiniemen koulun koulusihteeri Niina Tolvanen lupautuu esittelemään 450 oppilaan alakoulun löytövaatevarastoa.

Näky on hämmentävä.

Kaappi on täynnä vaateryhmittäin lokeroituja vaatteita, joita on kerätty koulun pihalta ja käytäviltä kuluneen talven aikana.

Levitämme kaapin sisällön ruokalan lattialle valokuvaa varten. Saldo on 116 käsinettä, 34 pipoa, kolmisenkymmentä hupparia tai fleeceä ja 10 ulkohousut.

Se ihmetyttää, miten vähän näiden perään kysellään.

Kaapista löytyy useita ulkotakkeja, huiveja, kaulureita, sateenvarjoja, t-paitoja ja shortseja, pyöräily- ja jääkiekkokypäriä, kenkiä ja tuliterät hokkarit.

Lähes kaikki vaatteet ovat hyväkuntoisia, jotkut aivan uudenveroisia. Verryttelytakkien rinnuksia koristavat suosittujen urheilumerkkien logot – näitä pusakoita on toivottu.

– Eikä tässä ole vielä kaikki, koulusihteeri naurahtaa.

Koulun solujen käytävillä ja naulakoissa on vaatteita, jotka päätyvät tänne vasta myöhemmin.

– Se ihmetyttää, miten vähän näiden perään kysellään.

Jokiniemen alakoulun löytötavarakaappi alkaa olla täynnä.

Alakouluista kerrotaan, että löytyneistä vaatteista ja tavaroista tiedotetaan Wilma-viestijärjestelmän kautta 1–2 kertaa vuodessa koulusta ja vaatemäärästä riippuen.

Viesteissä kerrotaan, mihin löytötavarat on koottu ja mihin päivämäärään mennessä kadonneita vaatteita voi hakea.

Päivämäärän umpeuduttua vaatteet hävitetään. Vaatteita viedään keräyspisteisiin, josta ne päätyvät kirpputoreille tai lumpuiksi.

Parittomia lapasia ja tumppuja on saatettu hyödyntää myös koulun käsityötunnilla.

Vaatteita viedään keräyspisteisiin, josta ne päätyvät kirpputoreille tai lumpuiksi.

Useimmat koulut haluavat tyhjentää vaatevarastot kesäksi.

Myös Jokiniemen koulun oppilaiden vanhemmille on lähdössä Wilma-viestiä ennen kuin löytövaatekaappi tyhjennetään lopullisesti.

Sitä ennen ruokalan yhteydessä olevaa kaappia voi tulla tutkimaan koulun aukioloaikana sopimalla asiasta henkilökunnan kanssa.

– Sitten on tietenkin koulujen iltakäyttäjät, joilta voi myös jäädä vaatteita ja liikuntavarusteita koululle. Heitä koulun viestijärjestelmä ei tavoita, Tolvanen harmittelee.

Pipot, kaulurit ja ulkohousut nakataan pelikentän reunaan tai koulun käytävälle.

Mutta miksi vaatteita jää näin paljon?

– Tämä on juuri se vuodenaika, jolloin äidit käskevät lapsia laittamaan lämpimästi päälle, koulusihteeri pohtii. Hän on koululaisen äiti itsekin.

Koulupäivän aikana ilma lämpenee ja pihapeleissä tulee kuuma. Pipot, kaulurit ja ulkohousut nakataan pelikentän reunaan tai koulun käytävälle. Sinne ne sitten jäävät.

Alakoululainen on sen ikäinen, että omista tavaroista pitäisi oppia huolehtimaan. Kaikilta se ei vielä oikein onnistu.

Yli 20 vuotta koulusihteerinä toiminut Tolvanen sanoo, että vaatteita on unohtunut aina. Tälle ajalla tyypillistä on se, että unohtuneiden vaatteiden perään ei kysellä.

Ruokalan lattialle levitettyjen löytövaatteiden joukossa on eniten pieniä sormikkaita, joita myydään kolmen parin pakkauksessa muutamalla eurolla.

Ehkä on helpompaa ottaa paketista uudet kuin lähteä etsimään kadonnutta paria.

Viime tiistai-iltapäivänä Jokiniemen alakoulun pihalla lojui tämän hanskaparin lisäksi yhdet mustat ulkohousut ja kolme yksittäistä hanskaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu