Puheenaihe

Kaupungin 1 500 euron houkuttimesta ei tullut jättimenestystä – "Maksuun on mennyt vasta kaksi muuttorahaa"

TYÖ 1500 euron houkutin ei ole ollut kovin suosittu.

Vantaan kaupunki kaipaa edelleen sataa uutta pätevää varhaiskasvatuksen opettajaa.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Vantaa aloitti viime vuoden elokuussa muuttorahakokeilun. 1 500 euron muuttorahan tarkoituksena on houkutella päteviä varhaiskasvatuksen opettajia Vantaalle töihin. Vantaalta puuttuu tällä hetkellä noin 100 pätevää varhaiskasvatuksen opettajaa.

Miten muuttoraha on onnistunut tehtävässään eli työntekijöiden houkuttelussa?

– 23. maaliskuuta mennessä maksuun oli mennyt vasta kaksi muuttorahaa, vastaa Vantaan henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievonen.

Hän korostaa, että muuttoraha maksetaan vasta kuuden kuukauden koeajan jälkeen, joten oletuksena on, että tapauksia tulee lisää. Kokeilu alkoi kahdeksan kuukautta sitten.

Muuttorahan saavat Vantaalle pysyvästi työskentelemään tulevat varhaiskasvatuksen opettajat, erityisvarhaiskasvatuksen opettajat ja päiväkodin johtajat. Sitä eivät kuitenkaan saa he, jotka siirtyvät Vantaalle lähikunnista. Muuttorahakokeilun jatkamisesta päätetään kesäkuussa.

Vantaan varhaiskasvatusjohtaja Sole Askola-Vehviläinen kommentoi, että tavoitteena on kokeilun jatkaminen.

– Koska kokeilu on alkanut vasta syksyllä, niin kuuden kuukauden koeajan jälkeen maksuun menevän muuttorahan kustannukset alkavat vasta hiljalleen toteutua. Arviointitietoa vaikuttavuudesta ei siksi voida vielä luotettavasti antaa.

Vantaa houkuttelee varhaiskasvatuksen opettajia myös vuoden alussa voimaan tulleella palkankorotuksella, joka on 145 euroa kuukaudessa.

Rahahoukuttimien lisäksi Vantaa on panostanut rekrytoinnin kehittämiseen ja uudistamiseen. Myös Vantaan markkinointia työnantajana on lisätty sosiaalisessa mediassa.

– Lisäksi keväällä 2019 kokeillaan avointa hakua varhaiskasvatuksen opettajan tehtävään. Jalkautuvaa ennakoivaa rekrytointia on tehty myös yliopistoihin. Koko ajan ideoidaan lisää, toteaa Askola-Vehviläinen.

Hänen mielestään opettajapulan poistamiseksi on kiinnitettävä huomiota myös koulutusmääriin.

– Koulutuspaikkojen määrä ei tällä hetkellä vastaa pääkaupunkiseudun tarvetta. Vantaa on yhdessä muiden pääkaupunkiseudun varhaiskasvatusjohtajien kanssa toistuvasti esittänyt varhaiskasvatuksen opettajakoulutuspaikkojen lisäämistä.

– Helsingin yliopisto on lisännyt aloituspaikkojen määrää seuraavan neljän vuoden aikana 1000 paikalla, mutta sekään ei riitä kattamaan koko pääkaupunkiseudun opettajavajetta, sanoo Askola-Vehviläinen.

Näin opeja houkutellaan

1500 euron muuttoraha (ei koske lähikunnista muuttavia).

Vuoden alussa voimaan tullut palkankorotus.

Vantaan kaupungin palveluksessa oleville lastenhoitajille maksetaan ammattikorkeakoulussa niin sanotut polkuopinnot (noin 400 euroa), joiden jälkeen voi hakeutua sosionomiopiskelijaksi.

Laurea ammattikorkeakoulussa on alkamassa elokuussa 2019 täydennyskoulutus sosionomeille. Kaupunki valmistelee opintojen tukemista.

Helsingin yliopiston ohjelmaan haetaan parhaillaan maahanmuuttajataustaisia henkilöitä, joilla on pientä tarvetta täydennyskoulutukseen. Koulutus antaa pätevyyden varhaiskasvatuksen opettajaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vantaa aikoo ottaa psykologeja mukaan päiväkodin arkeen8.11.2018 06.30
Vantaa nosti lastentarhanopettajien palkkoja, naapurikunnan kollegat lähtevät nyt protestoimaan – "Lähes 200 euroa enemmän"7.7.2018 19.35
Päiväkoteihin iskenyt sijaispula ei helpota – Seuren johtaja: Tässä yhteiskunnassa alkaa olla paha työvoimapula31.3.2019 08.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu