Minne mennä

Perinteikäs kahvila sai uudet omistajat: Kahvitupa Laurentiuksessa tuoksuvat nyt italialaiset herkut

Ilona Jantunen on ammatiltaan myös sisustaja ja hänen kädenjälkensä näkyy kahvilan sisustuksessa. Neal Saponin vastuulla on keittiöpuoli.

Marika Lumme

Italialainen puheensorina kantautuu Kahvitupa Laurentiuksen keittiöstä. Pariskunta Ilona Jantunen ja Neal Saponi valmistelevat lounasta. Vitriini on täytetty tiramisuilla, panna cotta -maljoilla, croissanteilla ja foccaccia paloilla.

Pyhän Laurin kirkon vieressä sijaitseva punainen kahvila on monelle tuttu maamerkki. Kahvila sai tällä viikolla uudet yrittäjät.

Neal Saponi ja Ilona Jantunen tuovat Kahvitupa Laurentiukseen italialaisia herkkuja. Perheen vanhin lapsi, Jonatan Saponi, auttoi vanhempia avajaisviikolla.

Jantunen ja Saponi toivat mukanaan palan Italiaa, koska se on osa perhettä. Saponi on kotoisin Italialasta ja perhe asui vajaan 10 vuoden ajan isän kotimaassa. Italiassa syntyivät perheen kaksi vanhinta lasta. Nyt vanhin, 17-vuotias Jonatan Saponi, on vitriinin takana auttamassa äitiä ja isää. Kahvilan avajaisviikko on ollut kiireinen.

Uudet yrittäjät saivat avaimet maanantaina ja kahvila avautui keskiviikkona. Parissa päivässä oli loihdittava muun muassa sisustuspuoti.

Jantunen ja Saponi ovat kokeneita kahvila- ja ravintola-alan ammattilaisia. Molemmat ovat työskennelleet ravintoloissa ja kahviloissa niin Suomessa kuin Italiassa. Jantunen sanoo kokemuksen italialaisesta työkulttuurista olevan hyödyksi.

– Kun jotain tehdään, siis se tehdään ripeästi. Välillä Suomessa näen kahviloita, joissa saattaa olla neljä viisi työntekijää, kun Italiassa vastaavassa paikassa olisi yksi, Jantunen sanoo.

Kahvitupa Laurentius sijaitsee Pyhän Laurin kirkon vieressä olevassa kaksikerroksisessa rakennuksessa, joka on rakennettu vuosina 1810–1811. Yläkerrassa toimii valokuvaamo.

Italiasta kotoisin oleva Saponi vastaa keittiöpuolesta, Jantunen sisustuksesta ja kahvilasta.

– Olemme ensimmäistä kertaa samassa työpaikassa ja ensimmäistä kertaa vietämme koko päivän yhdessä. Onneksi keittiön oven voi tarvittaessa vetää kiinni, Jantunen nauraa.

Pariskunta on haaveillut omasta kahvilasta jo pitkään. Kahvitupa Laurentiuksen pyörittäminen tuntuu heistä unelmien täyttymykseltä.

– Kuulin alkuvuodesta ystävältä huhua, että kahvilan yrittäjä olisi lopettamassa. Menin keskustelemaan asiasta ja nyt avasimme, Jantunen kertoo.

Suojellun rakennuksen tiloissa he ovat vuokralla. Yläkerrassa toimii Valokuvaamo Lauri.

Kahvilan nimi pysyi samana käytännön syistä.

– Kahvilan uusi nimi olisi muun maussa pitänyt hyväksyttää seurakunnalla. Tällaiseen meillä ei ollut aikaa, Jantunen selvittää.

Pitkät perinteet

Kahvitupa Laurentius sijaitsee Hannusas-nimisessä talossa Helsingin pitäjän kirkonkylässä. Talo on rakennettu vuosina 1810–1811.

Helsingin pitäjän seurakunta osti Hannusaksen tontin ja siihen kuuluvat rakennukset vuonna 1952.

Kahvitupa Laurentiuksen sai uudet omistajat 20 vuoden jälkeen.

Kahvila toi valikoimiin italialaisen lounaan, jälkiruokia, suolaisia pikkusyötäviä, jäätelöä ja viinejä. Kahvilassa on myös sisustuspuoti.

Uudet yrittäjät Ilona Jantunen ja Neal Saponi eivät tehneet rakennuksen tai tiloihin muutoksia, koska ne vaatisivat museoviraston hyväksynnän, koska rakennus on suojeltu.

Kahvila laajensi myös aukioloaikojaan ja toimii nyt ympäri vuoden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kahvilayrittäjät luottavat, että oma tyyli houkuttelee asiakkaita – "En halunnut tehdä mitään trendipaikkaa"3.3.2019 07.00
Odotettu kahvila avasi etuajassa – "Berliininmunkkeja ja lihapiirakoita pitää aina olla"3.6.2018 07.40
Vernissan kahvilassa komea kattaus kesämenoja – viikonloppuisin luvassa lattarimusiikkia5.6.2018 08.35
Studio hääkirkon vieressä ei takaa asiakkaita – "Kaaso katsoo, että rusetti on suorassa ja koiran karvat poissa"17.6.2018 07.45
Korjausten vuoksi suljettu Pyhän Laurin kirkko avattiin jälleen2.4.2019 08.49

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu