Puheenaihe

Vantaan lastensuojelu sai vakavan huomautuksen – "Ongelmien määrä ja mittakaava yllättivät"

LASTENSUOJELU  Kaupunki myöntää, että lastenkodissa tapahtuneet laiminlyönnit tulivat osittain yllätyksenä.

Apulaisoikeusasiamies katsoi, että Vantaa laiminlöi lastenkodin toiminnan valvontaa. Kaupungilta vakuutetaan, että epäkohtien tultua esiin lastensuojelussa on tehty paljon muutoksia tilanteen korjaamiseksi.

Arkisto/Jonna Hovi-Horkan

Vantaan kaupunki on saanut vakavan huomautuksen siitä, ettei se ole lainmukaisesti valvonut sijaishuollossa olevien lasten kohtelua Pohjolakodissa. Huomautuksen antoi eduskunnan apulaisoikeusasiamies maaliskuussa.

Huomautus perustuu sijoitettuna olleen lapsen tekemään kanteluun ja apulaisoikeusasiamiehen Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevaan Pohjolakotiin viime keväänä tekemään tarkastuskäyntiin. Tarkastuksen aikana Pohjolakodissa oli neljä vantaalaislasta.

Vantaan kaupungilta pyydettiin asiasta selvitystä ensimmäisen kerran jo viime kesänä.

Ongelmien määrä ja mittakaava yllättivät."

Apulaisoikeusasiamies totesi päätöksessään pitävänsä Vantaan laiminlyöntejä lapsen sijaishuollon järjestämisessä ja sijaishuollon valvonnassa vakavina.

Vantaan lastensuojelun palvelupäällikkö Hanna Pösö myöntää, ettei Pohjolakodin tilanne ollut täysin kaupungin tiedossa.

– Ongelmien määrä ja mittakaava tulivat yllätyksenä.

Epäkohtien tultua ilmi, Vantaan kaupunki on laatinut pitkän listan toimenpiteistä, joilla valvonta pannaan kuntoon.

Apulaisoikeusasiamies nosti erityisesti esiin sosiaalityöntekijöiden liian suuren asiakasmäärän. Vantaalla oli yhden sosiaalityöntekijän valvottavana 47 sijoitettua lasta. Tällä hetkellä työntekijöitä ollaan palkkaamassa lisää. Kun virat saadaan täytettyä, yhden sosiaalityöntekijän valvonnassa on noin 33 kodin ulkopuolelle sijoitettua lasta.

Vantaa lupaa, että jatkossa yksikkökohtaisilla valvontakäynneillä aina haastatellaan oman kunnan sijoitettuja lapsia. Lapset saavat kertoa kokemuksistaan nimettöminä. Lasten palaute käsitellään tarkastuskäynnin päätteeksi laitoksen henkilökunnan kanssa, mikäli lapset antavat siihen luvan.

– Aiemmin ohjeistus oli epätarkka, muotoilee Pösö.

Myös lapsikohtaiseen valvontaan on tehty uusi ohjeistus ja sovittu, että sosiaalityöntekijä tapaa lasta 2–4 kertaa vuodessa.

– Aiemmin tapaamisten määrä on vaihdellut lapsen tilanteen mukaan. Jos kyseessä on ollut kriittinen tilanne, lasta on tavattu useasti. Jos tilanne on ollut vakiintunut, niin aiemmin lasta ei välttämättä tavattu tuota kahta kertaa vuodessa.

Henkilökohtaisten tapaamisten lisäksi sosiaalityöntekijät ovat lapseen yhteydessä myös soittamalla ja esimerkiksi Whatsapp-viestein.

– Siinä otetaan huomioon tietosuoja-asiat. Lapset käyttävät mieluummin Whatsappia kuin sähköpostia.

Vantaa on myös järjestänyt sijaishuollon henkilöstölle valvonta-asiassa lastensuojelun lakimiehen koulutusta.

Pösö summaa, että huomautus on muuttanut sijaishuollon valvontaa Vantaalla monin tavoin.

– Kehittämistyötä jatketaan edelleen ja seuraamme tilannetta, toteaa Pösö ja lisää, että kaupungin henkilöstöön liittyvien toimenpiteiden lisäksi myös ostopalvelulaitoksia koskevaa kriteeristöä on päivitetty kilpailutuksen yhteydessä viime syksynä.

Sopimus noin 70 laitoksen kanssa

Tällä hetkellä kodin ulkopuolelle sijoitettuina on noin 600 huostaanotettua vantaalaislasta.

Heistä noin puolet on perhehoidossa ja puolet laitoshoidossa.

Vantaan kaupungin sijoittamia lapsia on noin 70:ssä eri laitoksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Väkisin riisumista, mielivaltaisia rangaistuksia" − yllätystarkastus Pohjolakotiin poiki moitteita myös Vantaalle, Espoolle ja Hyvinkäälle4.1.2019 14.33
Perhepalveluiden johtaja: Vantaan lastensuojelun työvoimatilanne on nyt hyvä21.8.2018 08.10
Vantaalaiset vanhemmat tekevät yhä useammin lastensuojeluilmoituksen omasta lapsestaan – "Välillä tuntuu, että maalaisjärki hämärtyy"16.4.2018 07.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu