Puheenaihe

Isoisät kaipaavat suurempaa roolia lastenlastensa elämässä – uusi ja yllättävä seikka ilmeni VR:n tutkimuksessa

VR:n Suomen-laajuinen tutkimus kartoitti senioreiden sielunmaisemaa.

Monet isovanhemmat toivovat nykyistä enmmän kiireetöntä yhdessäoloa lastenlastensa kanssa.

Arkisto/Matilda Isohella

Isovanhempien keskuudesta on noussut uusi ajattelumalli, jossa miehet kaipaavat perinteistä rooliaan enemmän osallistumista lastenlastensa elämään. Asia tuli ilmi yllättävänä sivujuonteena tutkimuksessa, jonka VR teki palvelukehityksensä puitteissa.

Tutkimuksen mukaan seniorimiehistä 78 prosenttia kaipaa lastenlastensa kanssa nykyistä enemmän yhteistä aikaa. Kaipuu on jopa yleisempää miesten kuin naisten keskuudessa: isoäitien osalta lukema oli 72 prosenttia.

Yli 75-vuotiaista miehistä jopa 82 prosenttia haluaisi viettää nykyistä enemmän aikaa lastenlastensa kanssa.

Isoisille on aika antaa enemmän tilaa lastenlasten elämässä.

VR:n myynti- ja asiakaskokemusjohtaja Salla Ketola kertoo yllättyneensä tutkimustuloksesta. Kolmen lapsen äiti huomasi itsekin ottavansa yleensä yhteyden äitiinsä, kun kyse on jälkikasvuun liittyvistä asioista, kuin isäänsä, vaikka on tämän kanssa läheinen.

– Tutkimus antoi minulle yllättäen henkilökohtaisella tasollakin vahvan viestin siitä, että isoisille on aika antaa enemmän tilaa lastenlasten elämässä, Ketola sanoo.

– Työni puolesta taas huomasin, että tämä hiljainen ryhmä tulee huomioida palvelutarjonnassamme nykyistä paremmin.

Isovanhempien toiveet ajanvietosta lastenlastensa kanssa sisälsivät ennen kaikkea kiireetöntä yhdessäoloa.

Lastenlasten kanssa matkustamisessa parasta on senioreiden mielestä aika, joka vietetään yhdessä istuen ja jutellen ilman erityistä tekemistä tai kiirettä (81 prosenttia).

VR:n palveluille tämä tarkoittaa selvää markkinarakoa, joka aiotaan täyttää.

Heillä on seikkailunhalua, joka halutaan jakaa lastenlasten kanssa.

Salla Ketola arvioi, että ensisijaisesti VR:n pitää saada senioreiden tietoon junalippujen olevan nykyään neljänneksen halvempia kuin vielä pari vuotta sitten. Lisäksi painottamisen arvoista on se, että isovanhempien ja lastenlasten junamatka on kaikille stressittömämpää kuin autoilu - varsinkin lasten vanhemmille.

– Se on korkea kynnys lähteä kyseenalaistamaan vanhempiensa ajokykyä, mutta etenkin pitkillä matkoilla on selkeästi turvallisempaa kulkea junalla, Ketola sanoo.

– Junamatka voi olla kiva seikkailu ravintolavaunuineen ja maisemineen. Erityisen jännää se on lapsille silloin, jos junassa yövytään.

Isoisien ajanviettotoiveiden ohella tutkimuksessa ilmeni toinenkin yllättävä seikka: entisaikojen muistelun sijaan valtaosa isovanhemmista haluaa katsoa tulevaisuuteen.

– Heillä on seikkailunhalua, joka halutaan jakaa lastenlasten kanssa, ei vain katsella maisemia ja kertoa vanhoista hyvistä ajoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu