Paikallisurheilu

Nea Vähäsarja, 16, nousi kahdessa vuodessa ikäluokkansa kärkeen ampumahiihdossa – "Se on pääkopasta kiinni, mikä on tuloksena"

Nea Vähäsarja, 16, siirtyi ampumahiihdon pariin vasta reilut kaksi vuotta sitten.

Simo Arkko

Jokivarressa asuvan Nea Vähäsarjan, 16, kehitys ampumahiihdossa on ollut viime vuosina huimaa.

Vähäsarja on noussut nopeasti omanikäistensä ampumahiihtäjien kärkeen. Vielä toissa kaudella vantaalainen jäi kilpailuissa viimeisten joukkoon, mutta jo menneellä kaudella asetelma kääntyi päälaelleen.

Vantaalainen venyi kolmessa SM-tason kisassa kahteen kultamitaliin N16-sarjassa. Sen lisäksi Vähäsarja vei nimiinsä alkuvuonna kisatun Pohjanmaa-cupin kokonaiskilpailun voittaen kaksi osakilpailua ja sijoittuen niin ikään kahdesti toiselle sijalle.

Menestyminen toi mukanaan myös valinnan ampumahiihdon Suomi-Ruotsi-maaotteluun, jossa Vähäsarja voitti pikakilpailun ja sijoittui normaalimatkalla kuudenneksi.

Vähäsarja myöntää, että menestys on tullut yllätyksenä, sillä hän lähti kauteen ilman minkäänlaisia odotuksia.

– Ennen tätä kautta en olisi voinut uskoa tähän mitenkään. Ei mitään hajua, mistä menestys on tullut. Ehkä siinä on taustalla juuri se, kun jaksoin treenata pitkäjänteisesti, hän pohtii.

Vähäsarjan tie ampumahiihtäjäksi ei ole ollut tavallisimmasta päästä, sillä usein ampumahiihtäjillä on lajitaustaa kilpahiihdosta. Vähäsarjalla ei ollut sitä etua puolellaan, sillä hän aloitti lajin täysin puhtaalta pöydältä reilut kaksi vuotta sitten.

Hän päätyi lajin pariin melkoisten sattumusten kautta. Ringetteä ja aerobiciä jo lapsesta saakka harrastanut vantaalainen joutui jättämään kyseiset lajit puoleksi vuodeksi, kun takareisi repesi aerobicin harjoituksissa.

Harjoittelutauon aikana Vähäsarja löysi uutta tekemistä, kun Tuusulan Voima-Veikot etsi innokkaita osallistujia ampumahiihtokouluun.

– Näimme äidin kanssa ilmoituksen heidän nettisivuillaan. Tuli sitten lähdettyä sinne, Vähäsarja sanoo.

Ampumahiihtokoulussa Vähäsarja huomasi olevansa melko hyvä ampujan. Lopulta into lajia kohtaan nousi niin korkealle, että hän jätti muut lajit ampumahiihdon vuoksi.

Vähäsarja on pitänyt aina hiihtämisestä ja seurannut Kaisa Mäkäräisen ja Mari Ederin kilpailuja.

– Ehkä tässä lajissa viehättää juuri se, että tilanteet voivat muuttua niin nopeasti. Se on aika paljon itsestä ja pääkopasta kiinni, mikä on tuloksena.

Vantaan tämän hetken ykkösampumahiihtäjä on ollut toistaiseksi parempi ampumisessa kuin hiihtämisessä. Voitot ovat tulleet pääosin onnistuneiden ammuntojen kautta.

Viime kisakaudella Vähäsarja kehittyi myös hiihtäjänä isoin harppauksin. Kesän aikana Vähäsarja haluaa kehittää voimaominaisuuksiaan ja nopeuttaan.

Teksti: Simo Arkko

Nea Vähäsarja

Vantaalainen ampumahiihtäjä, joka edustaa Tuusulan Voima-Veikkoja.

Harrastanut myös aerobiciä ja ringetteä.

Viime kisakauden saavutuksia: SM-kultamitali yhteislähtökilpailussa Mikkelissä, SM-kultamitali pikamatkalla Hämeenlinnassa, Pohjanmaa-cupin voitto, Suomi-Ruotsi-maaottelun pikakilpailun voitto sekä kuudes sija yhteislähtökilpailussa.

Viime syksyltä saavutuksena myös ampumajuoksun SM-pronssi (pikakisa) ja SM-hopea (normaalimatka).

Erikoista: Vähäsarja nousi ampumahiihdossa ikäluokkansa kärkeen harjoitellen lajia tavoitteellisesti vain kahden vuoden ajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu