Puheenaihe

Kuntien työntekijöistä 80 prosenttia on naisia – Tiesitkö, mikä on naisten osuus kuntavaltuutetuista?

Vantaan kaupunki ottaa nimettömän rekrytoinnin käyttöön ennen kaikkea vieraskielisten työntekijöiden määrän kasvattamiseksi.

Arkisto/Armi Suojanen

Naiskunnanjohtajat pohtivat tasa-arvoa Vantaan kaupungintalossa tiistaina järjestetyssä tapaamisessa. Yksi tapaamisen puuhanaisista oli Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Johtajat keskustelivat muun muassa tasa-arvotyön vahvistamisesta kunnissa ja johtajien rekrytointikäytännöistä.

– Kuntademokratiassa naisten ja miesten edustus ja osallistuminen päätöksentekoon eivät ole tasapainossa, todetaan tapaamisesta laadistussa tiedotteessa.

Kuntien työntekijöistä 80 prosenttia on naisia, mutta naisten osuus kunnanjohtajista on edelleen vain 25 prosenttia. Kuntavaltuutetuista naisia on 39 prosenttia.

Kunnanjohtajat antoivat myös kannanoton, jossa he toteavat, että tasa-arvotyön on oltava jatkuvaa, tavoitteellista ja riittävästi resursoitua. Kunnanjohtajat lupasivat omalta osaltaan edistää perhevapaauudistusta ja työelämän eriytymisen purkua sekä ehkäistä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Tulevalle eduskuntaa johtajat evästivät toteamalla, että Arkadianmäellä tulee tunnistaa kuntien tasa-arvotyön merkitys.

Puhe ei ollut pelkästään päättäjistä. Asialistalla olivat myös muut kunnalliseen päätöksentekoon kuuluvat ratkaisut.

– Kuntien ylläpitämien päiväkotien ja koulujen tarjoamalla varhaiskasvatuksella ja koulutuksella on tärkeä pedagoginen merkitys tasa-arvon kannalta. Yhdenvertaiseen hyvinvointiin tähtäävät terveydenhoito ja sosiaalipalvelut järjestetään niin ikään kunnissa, lausuivat naisjohtajat.

Historiallisen kokouksen koollekutsujina olivat Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen, Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Sari Raassina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Naisten osuus eduskuntavaalien ehdokkaista kasvoi – enemmistö ehdokkaista on aina ollut miehiä5.4.2019 10.14
Naisjohtajia yhä enemmän pörsissä – yksi ongelmallinen pullonkaula pitää pintansa20.11.2018 13.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu