Paikalliset

Rajatorpan ostarin jyräysaikeet hirvittävät naapurissa asuvia

Rajatorpan ostoskeskus aiotaan purkaa, ja tilalle ollaan rakentamassa 6–8-kerroksista asuin- ja liikerakennusta. Ostoskeskuksen pääomistaja Hok-Elanto perustelee hakemuksessa aikeita muun muassa energiatalouden kannalta. Sen mukaan vanhan rakennuksen lämmityskulut ovat kovat ja kaupalliset edellytykset nykyisellään huonot.

Vantaan vuonna 2008 tehdyssä ostoskeskusten inventoinnissa Rajatorpan ostoskeskus on kuitenkin esitetty suojeltavaksi. Samassa selvityksessä todetaan, että ostoskeskus on hyvin säilynyt.

Naapurustossa aikeet ovat herättäneet vastustusta. Alueella 30 vuotta asuneet Christina ja Matti Kassila pitävät purkuaikeita ja uusia suunnitelmia ylimitoitettuina.

– Tällä hetkellä maisema rinteeseen rakennetuista asunnoista jatkuu Malminkartanon täyttömäelle asti. Miten käy, kun tuohon paukataan ainakin kuusikerroksinen talo? Christina Kassila kysyy.

Myös ostoskeskuksen tuleva palvelutaso huolettaa asukkaita. Nykyisessä suunnitelmassa ostoskeskukseen on kaavailtu noin 400 neliön päivittäistavarakauppaa sekä kahta pienempää, noin 40 neliön kokoista liiketilaa. Näiden suunnitelmien mukaan palvelutaso siis laskisi.

– Kyse on vasta suunnitelmasta. Mielipiteitä voi antaa kaavoitukselle marraskuun alkuun asti, aluearkkitehti Timo Kallaluoto sanoo.

Ostoskeskuksen tilalle kaavaillussa asuin- ja liikerakennuksessa olisi asuinkerrosalaa reilut 5 000 kerrosneliömetriä. Osa uuden liikekeskuksen pysäköintipaikoista on osoitettu ostoskeskuksen naapurissa sijaitsevan Piikkikuja 5:n tonteille. Nämä maat ovat kahden asunto-osakeyhtiön omistuksessa.

– Lisäpaikat pitäisi rakentaa jo olemassa oleviin kadunkulmiin ja muihin paikkoihin. Nyt ollaan jyräämässä viheralueita, joiden takia monet ovat tälle alueelle muuttaneet, sanoo Rajatorppa-seuran puheenjohtaja Raija Toivonen.

Rajatorpan asemakaavaa koskeva keskustelutilaisuus järjestettiin keskiviikkona 5.10. Rajatorpan koululla. Samassa yhteydessä käsiteltiin myös muun muassa Askiston ja Vapaalan kaavahankkeita. Tilaisuuteen osallistui noin sata ihmistä.

Piikkikujalla toimivan asunto-osakeyhtiön puheenjohtaja Topi Tapaila pelkää, että yksi massiivinen uudisrakennus voi olla alku koko aiemmin tarkkaan varjellun Rajatorpan alueen uudistamiselle. Julkisivusäännökset ovat pitkään olleet alueella hyvin tiukat.

– Tässä ollaan tekemässä samaa virhettä kuin monessa paikassa eri puolilla Suomea: tuhotaan turhaan vanhaa ja rakennetaan tilalle uutta, Tapaila sanoo.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu