Paikalliset

Kyykkäävät ja kyykyttävät Konoset

Suomen kaikkien aikojen kilpakävelijä Valentin Kononen kyykytti vastustajansa Göteborgin MM-kisoissa 16 vuotta sitten. Vain vuosi aiemmin hän kumarteli kuuluisat ”konosensa” Helsingin EM-kisoissa vatsanväänteiden vuoksi.

Valeri Kononen toi kesällä maailmanmestaruuden Pietarista ihan aidosti kyykkäämällä. Valeri tunnetaan kuitenkin parhaiten ansioistaan klassisen baletin tanssijana. Aikamoiset veljekset.

Isoveli Valeri on vihkiytynyt karjalaispeli kyykkään jäätyään eläkkeelle Kansallisbaletista.

– Sukumme on Karjalasta ja isä on moninkertainen kyykän Suomen mestari, pohjustaa sotunkilainen.

Venäläisisäntien kukistaminen Pietarin keskustan kahdeksan kentän kyykkästadionilla ei ollut lastenleikkiä.

– Venäjällä kyykkä on valtava laji. Kyykästä on tehty maalauksia jo 1800-luvulla. Sitä ovat pelanneet Putin, Tolstoi ja Gorki. MM-kisoissa kaupunginjohtaja oli paikalla ja kisat televisioitiin. Venäläiset eivät pysty ottamaan edes vastaan kaikkia pelaajia, koska valmentajia ei ole tarpeeksi, valottaa Valeri.

– Suomalainen kyykkä eroaa onneksi vähäsen venäläisestä. Siellä kaikki kyykät heitetään ilmasta, suomalaiset myös vyöryttävät. Mutta venäläiset ovat alkaneet panostaa suomalaiseen kyykkään, varoittaa Valeri.

MM-kullan Valeri saavutti suomalaisen kyykän joukkuekisassa kahden imatralaisen sekä yhden nurmeslaisen ja kylmäkoskelaisen kanssa. Puumailoilla pelattavan suomalaisen kyykän lisäksi MM-mitaleita jaettiin rautamailoilla pelattavassa klassisessa gorodkissa sekä muovimailoilla pelattavassa eurooppalaisessa gorodkissa.

Kansainväliseen kyykkäliittoon kuuluu 14 maata, joista 12:lla oli edustajia Pietarin MM-kisoissa. Suomessa lisenssipelaajia on 300.

Valeri vakuuttaa, ettei kilpakyykällä ole mitään tekemistä mökkikyykän saatikka mölkyn kanssa, vaikka maallikko voisi luulla niitä sukulaislajeiksi.

– Kyykkä on fyysistä älypeliä, jossa vaaditaan hermonhallintaa. Kyykkään pääsee nopeasti kiinni, mutta se vaatii huipputasolla todella paljon, korostaa Valeri.

– Kyykällä oli kauan sitten Suomessa toiseksi suurin urheiluliitto. Nyt Kyykän on vaikea kilpailla rahakkaampien lajien kanssa eikä näkyvyyttä saa Suomessa kirveelläkään, vaikka kyykkä on aitosuomalainen laji.

Pikkuveli Valentin on myös pienestä pitäen tuntenut kyykän metkut. Kuninkaanmäkeläisellä on lajista jopa SM-kulta. Valeri kyykkäsi kuudennen kesällä.

Kuinkahan Valerilta olisi sujunut kilpakävely?

– Ei olisi tullut itselle mieleenkään. Matkaa ja askelten määrää ei olisi kestänyt mitenkään paikat.

– Vasta Göteborgin MM-kisoissa paikan päällä valaistui kävelyn raakuus, kun katsoin Vallua. Ajattelin, ettei toi ihan järkevää ole, kun vatsasta ja takareisistä lähti kilpailun aikana palaset, kauhisteli seitsenvuotiaana baletin aloittanut ja tiensä Kansallisoopperan balettikoulusta Kansallisbalettiin raivannut Valeri.

– Kävely oli oma valintani. Muut surkuttelivat, mutten itse ikinä, vastaa Valentin.

”Itepähän olet tiesi valinnut”, tokaisi valmentaja Juha Väätäinenkin, kun Valentin empi lisätä entisestään hurjaa vauhtia 40 kilometrin jälkeen Coloradon-leirillä.

Veljesten paletissa balettia ja urheilua

Kävelijä Valentin Konosta ei nuorena baletti kapellimestarin tahdissa napannut, joskin hän on käynyt katsomassa esityksiä vuosittain.

– Kun sisko ja veli tanssivat, se oli riittävästi. Asuimme Pihlajistossa ja pääkaupunkiseudulla oli huippuharjoituspaikat maantielajeihin, perusteli Valentin valintaansa.

Itse asiassa veljesten ohjelmassa olivat melkein kaikki mahdolliset urheilulajit hiihdosta yleisurheiluun ja palloiluihin.

– Neljää-viittä lajia harrastin yhtä aikaa, laskeskelee Valentin.

– Futista Valentin ja minä pelasimme pitkään ja haaveilin itse jopa ammattilaisurasta, kunnes baletti alkoi viedä kahdeksan tuntia päivästä, kohauttaa isoveli Valeri.

Veljekset näkevät kyykässä, kävelyssä ja baletissa myös yhteistä. Kaikki vaativat tarkkuutta, keskittymistä sekä kehon- ja hermojenhallintaa – tulosten, suorituspuhtauden tai terveenä pysymisen vuoksi.

Balettiin Valerin kytkee yhä ammattitanssijavaimo Anandah Kononen. Myös avioparin kymmenvuotias tytär Silvia opiskelee äidin työpaikan Kansallisoopperan balettikoulussa ja harrastaa lisäksi rytmistä voimistelua.

Monitaituri Anandah opettaa lisäksi balettia sekä tekee käsikirjoituksia, ohjauksia ja koreografioita. Urheilussa hänen osaamisestaan nauttivat Suomalainen Voimisteluseura sekä Helsingin Taitoluisteluklubi.

Valentin on panostanut viime aikoina työntekoon sekä kolmen tytön Kasmiran, Milanan ja Elviran kasvatukseen –kävelyvalmennusta toki tyystin unohtamatta.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu