Puheenaihe

Vantaalaisen Rautpihan päiväkodin lapset puhuvat 27 kieltä – Suomenkielisiä lapsia on kaksi

Varhaiskasvatuksen opettaja Minka Menash lukee Kastehelmien ryhmän lapsille Nhille, Rayaanille, Antille ja Eduardille eläinsatua. Sadun lomassa kerrataan viidakon eläinten suomenkielisiä nimiä ja kiinnitetään eläinten kuvat seinään. Ryhmiä ei jaeta suomenkielen taidon mukaan vaan ikäryhmittäin kuten muissakin päiväkodeissa

Marjo Rämö

Koivukylässä sijaitseva Rautpihan päiväkoti on 54 lapsen päivittäinen hoitopaikka.

Päiväkoti on siitä erikoinen, että lasten kotona puhutaan 27 eri kieltä. Äidinkielenään suomea puhuvia lapsia on koko päiväkodissa tällä hetkellä kaksi.

Vieraskielisten lasten suuri osuus johtuu siitä, että lähialueen asukkaat ovat pääasiassa maahanmuuttajataustaisia, äidinkielenään muita kieliä kuin suomea puhuvia perheitä.

Päiväkodin kieli on suomi ja siihen panostetaan. Näin päiväkodinjohtaja Melanie Kuparinen vastaa niille vanhemmille, jotka ihmettelevät miten lapsi voi oppia päiväkodissa suomen kielen.

Päiväkodin kaikki työntekijät puhuvat suomea ja sitä vaalitaan lasten keskinäisenä kielenä. Opettaja kannustaa lapsia leikkimään suomen kielellä, jotta kaikki pysyvät leikissä mukana.

Päiväkodin kaikki työntekijät puhuvat suomea ja sitä vaalitaan lasten keskinäisenä kielenä.

Suomen kielen oppimisen tukemiseksi päiväkodissa työskentelee yksi varhaiskasvatuksen erityisopettaja, lastentarhanopettaja, kaksi ryhmäavustajaa ja yksi lastenhoitaja lakisääteisen henkilöstömitoituksen lisäksi.

Kuparinen kehuu työyhteisöä osaavaksi ja asialleen omistautuneeksi.

Taustatukea tulee myös kaupungin omasta yhteistyöfoorumista, jossa käsitellään kieli- ja kulttuuritietoisen varhaiskasvatuksen asioita.

– Toistot ja monikanavaisuus, varhaiskasvatuksen erityisopettaja Satu Pyy nostaa esille siitä, miten suomea päiväkodissa opetetaan.

Hän osallistuu jokaisen neljän lapsiryhmän toimintaan tilanteen ja tarpeen mukaan.

Monikanavaisuudella Pyy tarkoittaa sitä, että kieltä opetetaan niin lorujen, laulujen, satujen, leikkien kuin pelien kautta.

Vuorovaikutus suomenkieltä puhuvan aikuisen kanssa on tärkeää.

Kuvien avulla vieraskielisen lapsen on helppo päästä mukaan.

Yksi esimerkki monikanavaisuudesta roikkuu päiväkodin aikuisten kaulassa.

Kuvakorttinipussa on kuvia asioista, joista päiväkotipäivän aikana viestitään kuten: "kuuntele", "viittaa", "on ulkoilun aika".

– Kuvien avulla vieraskielisen lapsen on helppo päästä mukaan.

Tärkein merkki on päällimmäisenä. Kehumista ja kannustamista tarkoittava tähtimerkki irtoaa helposti.

Monikulttuurisen päiväkodin opettajien ja hoitajien työkalupakkiin kuuluvat kuvakortit.

Kun lapsella on rajalliset keinot ymmärtää tai ilmaista itseään kielen kautta, korostuu positiivinen ja voimavarakeskeinen vuorovaikutus.

– Vaikka kielenopetus on tärkeää, sanoisin, että tärkeintä on ilo ja huumori, Pyy sanoo.

3–5-vuotiaiden Kastehelmien aamupiirissä harjoitellaan viikonpäiviä ja värejä aivan kuten muissakin päiväkodeissa.

Vaikka kielenopetus on tärkeää, sanoisin, että tärkeintä on ilo ja huumori.

Jokainen lapsi "ilmoittautuu" läsnäolevaksi asettamalla oman nimensä ryhmätauluun. Sitten halataan tai heitetään ylävitoset opettajan kanssa.

Lapsia naurattaa ensimmäisen lapsen aloittama tuplahalaus, jossa opettaja Minka Menashin syliin hyökätään uudestaan heti ensimmäisen halin jälkeen. Henkilökohtainen kontakti aikuiseen syntyy heti aamusta – tuplana.

Joka viides päiväkotilapsi on vieraskielinen

Väestörekisteritietojen mukaan Vantaan kunnallisessa varhaiskasvatuksessa oli 2 189 vieraskielistä lasta tammikuussa 2019.

Se on noin 21 prosenttia kaikista kunnallisen varhaiskasvatuksen piirissä olevista lapsista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Joka kuudes vantaalainen on vieraskielinen 9.1.2018 08.48
Vieraskielisten määrä yli tuplaantumassa Helsingin seudulla – yhdessä kunnassa osuus nousee jopa 34 prosenttiin14.3.2019 14.21
Jo puolet Vantaan vanhoihin lähiöihin muuttavista on vieraskielisiä19.1.2019 06.45
Mielipide: Uusi varhaiskasvatuslaki nostaa henkilöstön koulutustasoa – "Vääristyneen kuvan maalaaminen päiväkodin arjesta on tarpeetonta"28.4.2018 06.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu