Puheenaihe

"Roskiksia pitäisi olla enemmän" – Lapset esittivät ideat ympäristön hyväksi Vantaan päättäjille

VAIKUTTAMINEN Lapset ja nuoret saivat esittää ideat ympäristön hyväksi kaupungin päättäjille.

Ylästön koulun 6. luokkalaiset Iris Kuokka ja Daniela Viklund osallistuivat Vaikuttaja-päivään. Tytöt toivovat Vantaan kaduille enemmän roskiksia.

Marika Lumme

Vantaalaiset lapset ja nuoret toivovat enemmän kierrätysastioita kouluihin ja edullisempaa julkista liikennettä. Nämä ja monta muuta ympäristöön vaikuttavaa asiaa nousivat esille, kun eskarilaiset ja koululaiset saivat kertoa omat ympäristövinkit kaupungin päättäjille Vaikuttaja-päivässä.

6. luokkalaisetIris Kuokka ja Daniela Viklund kuuluvat Ylästön koulun oppilaskuntaan, jota kautta heille tuli mahdollisuus osallistua Vaikuttaja-päivän päätapahtumaan, joka kokosi Tiedekeskus Heurekaan viime viikolla lähes 300 lasta ja nuorta. Eskareissa ja kouluissa pohdittiin jo ennakkotehtävien avulla esimerkiksi jätteiden lajittelua, kasvisruokaa sekä sähkön kulutusta.

– Monistaessa ja kopioitaessa voi vielä paremmin huomioida, että käytetään valkoisen paperin molempia puolia, tytöt pohtivat arjen ympäristötekoja koulun arjessa.

Ruokahävikistä on koulussa juteltu Viklundin mukaan paljon. Kasvisruokapäivät ovat tytöistä hyvä teko ympäristön ja ilmaston näkökulmasta.

Kaupungin päättäjille tytöt haluavat painokkaimmin välittää toiveen, joka ilahduttaisi heidän mukaansa kaikkia kaupunkilaisia.

– Roskiksia pitäisi olla enemmän, jotta kaupunki olisi siistimpi, he sanovat.

Ylästön koulun 6. luokan opettaja Jukka Minkkinen pitää loistavana, että lapsille järjestetään oma tapahtuma, jossa he voivat kokea tulevansa kuulluiksi. Vaikuttaja-päivän ideoista valtaosa on Minkkisen mukaan Ylästössä ollut käytössä jopa vuosia.

– Meillä on kiinnitetty paljon huomiota esimerkiksi energiankulutukseen ja kierrätykseen. Erityisesti kierrätys on oppilaille hyvin konkreettinen teko ympäristön hyväksi. Kierrätystä tehdään useissa eri aineissa kuten kuvaamataidossa ja liikunnassa, Minkkinen selvittää.

Kuokka ja Viklund pääsivät Vaikuttaja-päivän aikana osallistumaan työpajoihin, joiden anti esiteltiin kaupungin virkamiehille.

Vaikuttaja-päivän kautta kaupunki haluaa tarjota lapsille ja nuorille mahdollisuuden vaikuttaa matalalla kynnyksellä. Lasten ideat toimitetaan sivistystoimen ympäristöryhmälle ja siitä eteenpäin alan asiantuntijoille ja päättäjille.

– Aiempina vuosina esiin nousseita ideoita on viety mahdollisuuksien mukaan käytäntöön. Tikkurilan nuorten monitoimitila Liito on hyvä konkreettinen esimerkki toteutuneesta ideasta, kertoo projektikoordinaattori Marjut Eskola Vantaan nuorisopalveluista.

Lasten ääni esille

Vantaan kaupunki järjesti Vaikuttaja-päivän jo 12. kerran. Päätapahtuma pidettiin Tiedekeskus Heurekassa viime viikolla.

Päivän teemana oli ympäristövastuullinen toiminta ja ekologisuus. Tapahtumassa saatuja ympäristövinkkejä osallistujat vievät esimerkiksi omien koulujen arkeen.

Päivään osallistui kaksi oppilasta tai opiskelijaa jokaisesta vantaalaisesta peruskoulusta, toisen asteen oppilaitoksesta ja nuorisotilalta sekä esiopetuksen lapsia neljästä päiväkodista.

Tapahtumaan kutsuttiin kaupungin virkamiehiä ja päättäjiä sekä muita asiantuntijoita kuuntelemaan ja kommentoimaan lasten ja nuorten esiin nostamia asioita.

Vaikuttaja-päivän teema ja ennakkotehtävät pohjautuvat resurssiviisauden tiekarttaan, joka määrittelee Vantaan pitkän aikavälin ympäristötavoitteita.

Lasten ideat menevät Vantaan sivistystoimen ympäristöryhmälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu