Puheenaihe

Melkein joka neljäs lapsi on ylipainoinen – pojat ovat pulskempia kuin tytöt

THL:n tilaston mukaan Suomen ylipainoisin jälkikasvu on Pohjois-Savossa.

Vauvat saavat olla pulskia eikä alle 2-vuotiaita lasketa mukaan lasten ylipainoa kartoittavaan tilastoon. Kuvituskuva.

Arkisto/Sauvo Jylhä

Melkein joka neljäs lapsi ja nuori on ylipainoinen, käy ilmi THL:n tuoreesta tilastosta.

Suomalaisista 2–16-vuotiaista pojista 27 prosenttia ja tytöistä 18 prosenttia on ylipainoisia eli heidän painoindeksinsä on vähintään 25.

Lihavia, vähintään 30 painoindeksin omaavia lapsia on 2–16-vuotiaista pojista kahdeksan prosenttia ja tytöistä neljä prosenttia.

Painoindeksi on mitta-arvo, jonka avulla voidaan arvioida ihmisen painon ja pituuden suhdetta. Käytetyn kaavan mukainen painoindeksi on henkilön paino (massa) jaettuna pituuden neliöllä.

THL:n tilastossa lasten ylipainoa ja lihavuutta verrattiin vuosien 2014 ja 2018 välillä. Kävi ilmi, että lapsilihavuus on vertailuvuosien aikana pysynyt suunnilleen samana.

Kuntien välillä oli suuria eroja lasten ylipainon ja lihavuuden yleisyydessä.

Ylipainon osalta vaihtelua kuntien välillä on pojilla alle 20 prosentista liki 60 prosenttiin ja tytöillä runsaasta 10 prosentista lähes 40 prosenttiin. Vastaavasti lihavuuden osalta vaihteluväli pojilla on parista prosentista 25 prosenttiin ja tytöillä alle prosentista 12 prosenttiin.

Maakuntien osalta vertailukelpoisia lukuja saatiin tilastoon reippaasti alle puolet. Saatujen tietojen mukaan pulskimmat lapset ovat savolaisia: Pohjois-Savo oli tilastokärjessä sekä tyttöjen että poikien kohdalla.

Tiedot lasten ja nuorten ylipainosta ja lihavuudesta perustuvat lastenneuvoloiden ja kouluterveydenhuollon terveydenhoitokäynneillä kirjattuihin pituus- ja painotietoihin vuosilta 2014–2018. Tiedot kirjataan potilastietojärjestelmiin, joista ne kerätään THL:ään osana perusterveydenhuollon avohoidon tiedonkeruuta (Avohilmo).

Kaikki potilastietojärjestelmät eivät mahdollista pituus- ja painotietojen poimintaa Avohilmon tiedonkeruuseen, joten joidenkin kuntien tiedot puuttuvat. Vähintään 50 prosentin kattavuuden saavutti vuonna 2018 noin puolet kunnista.

Kuntakohtaisia tietoja voi tarkastella karttasovelluksen avulla osoitteessa www.terveytemme.fi/finlapset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu