Puheenaihe

Mielipide: Suuri osa vantaalaisista asuu C-vyöhykkeellä

HSL:n vyöhykeuudistus tuli voimaan viime lauantaina.

Klaus Nurmi

C-vyöhykkeellä asuvat ABC-lipun käyttäjät eivät joudu uudistuksen maksumiehiksi sen enempää kuin muutkaan, muistuttaa HSL:n osastonjohtaja mielipidekirjoituksessaan.

Kirsi Jännes kirjoittaa (VS 25.4.) Tikkurilan jäämisestä takapajulaan vyöhykeuudistuksessa. HSL:n hallitus on päättänyt vyöhykkeiden rajat 12. kesäkuuta 2012. Hallituksen päätös syntyi laajan valmistelun ja jäsenkuntien lausuntojen pohjalta.

Tikkurila määriteltiin rajoja päätettäessä C-vyöhykkeelle, sillä se sijaitsee Kehä III:sen pohjoispuolella.

Vantaalaisista suurempi osa asuu C-vyöhykkeellä. C-vyöhykkeellä asuu yhteensä noin 250 000 Helsingin seudun asukasta. Vyöhykkeellä sijaitsee muitakin Vantaan ja Espoon isoja taajamia, kuten Espoon keskus ja Korso. A- ja C-vyöhykkeet ovat asukasluvultaan saman kokoisia.

Vantaan sisäisen lipun korvaa vyöhykeuudistuksessa BC-lippu. Lipun matkustusalue on erittäin laaja: koko Vantaa, koko Espoo ja iso osa Helsinkiä.

Monelle C-vyöhykkeellä asuvalle riittääkin BC-lippu, jolla pääsee junalla Tikkurilasta aina Oulunkylään saakka ja kehärataa toiseen suuntaan kulkien Lentoaseman kautta Huopalahteen saakka, ja sitä kautta Espooseen asti. Siksi Tikkurila jatkossakin toimii erinomaisena vaihtopaikkana HSL-alueen joukkoliikenteeseen.

AB- ja BC-lippu ovat keskenään saman hintaisia. Kausilipun jatkoksi voi ostaa A-lisävyöhykkeen, jos matka A:lle on satunnaista.

C-vyöhykkeellä asuvat ABC-lipun käyttäjät eivät joudu uudistuksen maksumiehiksi sen enempää kuin muutkaan. Seutulipun hinta nousee euron, joka vastaa normaalia indeksikorotusta. ABC-lipun hinta on sama A:ltä C:lle kuin C:ltä A:lle.

Vyöhykemallin toimivuutta arvioidaan, kun uusi vyöhykejärjestelmä on ollut käytössä muutaman vuoden. Rajojen siirto edellyttää seudullisesti yhteistä näkemystä, joka perustuu tietoon asukkaiden liikkumisesta ja on taloudellisesti toteutettavissa.

 

Mari Flink

Osastonjohtaja

HSL

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Asuntoalan ammattilainen havahtui: Martinlaakso kiinnostaa, Kivistö ei 22.4.2019 07.55
HSL:n lippu-uudistus tuo Vantaalle voittajia - Myyrmäessä asuva säästää jopa 46,80 euroa kuukaudessa9.6.2018 07.35
HSL:n mittava vyöhykeuudistus tulee voimaan lauantaina – lue tästä mikä muuttuu ja miten lippu ostetaan jatkossa25.4.2019 09.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu