Puheenaihe

Hussein al-Taeen tapaus puhuttaa – ”Homoviha tai rasismi tummaihoisia kohtaan on huomattavasti karkeampaa kuin kantaväestöllä”

Myös muslimien kesken esiintyy rasismia, Eva Tawasoli väittää.

Päivi Tuovinen

Vaikka kansanedustaja Hussein al-Taeen (sd.) loukkaavat lausunnot ovat ikäviä, ne mahdollistavat eduskuntavaaliehdokkaana olleen vantaalaisen Eva Tawasolin (vihr.) mielestä keskustelun rasismin vaietummasta puolesta, jossa rasismiin syyllistyy maahanmuuttaja.

– Pahimmillaan pakolainen on pakolaiselle susi. Myös maahanmuuttajayhteisöissä tarvitaan pitkäjänteistä ja vakaata rasismin vastaista työtä, Afganistanista kotoisin oleva Tawasoli kirjoittaa Uuden Suomen puheenvuorossaan.

 – Muslimitkaan eivät ole homogeeninen ryhmä. Muslimi voi ihan hyvin olla rasisti toiselle muslimille. Esimerkiksi niissä muslimiyhteisöissä, joissa on heimokulttuurin vahva jalanjälki, ei suvaita ”vääränlaisia ihmisiä”, vaikka kyseessä olisikin muslimi.

Rasismi, jota joissakin maahanmuuttajayhteisöissä harjoitetaan, muistuttaa Tawasolin mielestä radikalismissaan jopa etnonationalismia.

– Lisäksi esimerkiksi homoviha tai rasismi tummaihoisia kohtaan on huomattavasti karkeampaa maahanmuuttajien keskuudessa kuin valtaväestön keskuudessa.

– Työssäni vastaanottokeskuksessa olen todistanut, kuinka afrikkalaistaustaisiin työntekijöihin kohdistuu erittäin rasistisia ja vihamielisiä solvauksia heidän etnisyytensä vuoksi. Samoin shiia- ja sunnitaustaisten turvapaikanhakijoiden välillä on väkivaltaisuuteen eskaloituvia kiistoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu