Puheenaihe

Bussikuskit helisemässä uusien lippuväärennösten kanssa, arvostelevat HSL:ää – "Olemme ihan kädettömiä"

Kuvassa väärennetty mobiililippu.

ESM

Väärennetyillä mobiililipuilla Helsingin seudun (HSL) joukkoliikenteessä matkustavia on kevään aikana tullut ilmi sekä Helsingissä että muualla Uudellamaalla.

Matkapuhelimesta näytettävä huijaussovellus näyttää oikealta. Kun sitä vilauttaa bussinkuljettajalle, väärennöksen tunnistaminen on hyvin vaikeaa.

– Meillä ei ole mitään työkaluja väärien mobiililippujen tunnistamiseen, kertoo eräs bussinkuljettaja.

Mobiililipussa on kaksi väriä, joista toinen vaihtuu päivittäin ja toinen useamman kerran päivän aikana. Lisäksi siinä pyörii animaationa HSL:n tunnusrinkeli.

Hän sanoo, että matkustajista jo puolet maksaa matkansa mobiililipulla.

Lipun varmistuksena on painikkeen takana qr-koodi. Matkalipun tarkastajilla on koodia varten lukulaite, mutta kuljettajilla sellaista ei ole.

– Me näemme lipusta värit, mutta siihen se jää. Toivoisimme jotakin keinoa pummilla matkustavien tunnistamiseksi, bussinkuljettaja sanoo.

Ikävän samannäköisiä oikean lipun kanssa, kuvailee HSL johtava mobiili- ja nettimyynnin asiantuntija Satu Rönnqvist mobiililippujen väärennöksiä.

Kuljettajia on hänen mukaansa ohjeistettu oikean lipun tunnistamiseen bussivarikoilla olevilla julisteilla.

HSL on hänen mukaansa tutkinut eri vaihtoehtoja lipun turvavärien varmistamiseen. Aukotonta järjestelmää ei kuitenkaan ole löytynyt.

– Ja jos kuljettaja huomaa väärennöksen, hänellä on valitettavasti aika vähän keinoja puuttua siihen. Maksamisen valvonta kuuluu heille, mutta linjakin on ajettava ja pysyttävä aikataulussa, Rönnqvist sanoo.

HSL:n mobiililippusovellus on ladattu jo 1,3 miljoonaan matkapuhelimeen. Mobiililipulla ostetaan päivässä yli 100 000 matkaa.

Jos jää kiinni matkustamisesta mobiililipun huijaussovelluksella, asia päätyy poliisin tutkittavaksi. Rikosnimikkeenä voi olla esimerkiksi lievä petos tai lievä väärennys.

Huijaussovelluksessa saa myös näkyviin aidolta näyttävän qr-koodin.

– Kun tarkastajat ovat yrittäneet lukeneet sitä, tuloksena on vain höpöhöpöä, Rönnqvist sanoo.

Hän muistuttaa myös, että huijaussovellus on nettisivu eli se kääntyy kun matkapuhelinta käännetään. Aito mobiililippu sen sijaan ei käänny.

Qr-koodin lukijalaite liikennevälineissä ehkäisisi väärennökset tehokkaasti, mutta laitteita ei ole tulossa ainakaan pariin vuoteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Matkalipun väärentäminen voi tuntua vähäpätöiseltä, mutta..." – HSL ja VR törmäävät väärennöksiin entistä enemmän25.2.2019 15.11
Matkustajat rakastuivat tähän kännysovellukseen – Lippuja myyty puolessa vuodessa 80 000 000 eurolla7.1.2019 19.30
Asuntosijoittajalle voi napsahtaa kuukauden kuluttua yllättävä hyöty – Asiantuntija: nämä alueet voittavat liikenteen vyöhykemuutoksessa28.3.2019 20.17

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu