Puheenaihe

Kuvat: Lämpöaalto sai kirsikkapuut jo kukkaan Roihuvuoressa – nyt jännitetään jatkuuko kukinta ensi viikon hanamiin asti

Roihuvuoren kirsikkapuistossa on ihailtu kirsikankukkien väriloistoa jo hyvä tovi.

Mia Lindström

Roihuvuoren kirsikkapuiston puista ensimmäiset puhkesivat kukkaan jo 27. huhtikuuta. Nyt jännitetään sitä, kestävätkö kukat puissa hehkeinä suurta hanami-juhlaa varten, joka järjestetään ensi viikolla 19. toukokuuta.

Hanamin ytimessä on kirsikkapuiden kukkien katselu, ja piknikmäisessä tapahtumassa on paljon ohjelmaa. Roihuvuoren hanami-juhlaan on Facebookissa ilmoittautunut jo noin 3 600 osallistujaa.

– Kirsikkapuistomme päälajike eli rusokirsikkapuut kukkivat, myöhemmin istutetut japaninkirsikkapuut eivät vielä kuki. Nyt kun tuli viileämmät kelit, on kukintaan puhkeaminen hidastunut, kertoo Roihuvuori-Seuran toiminnanjohtaja Otto-Ville Mikkelä.

Hän uskoo, että kukkia pysyy kirsikkapuissa hanamiin asti.

– Rusokirsikkapuiden kukinta voi olla osin ohi. Vvuonna 2014 kukkiminen alkoi samoihin aikoihin kuin nyt, silloin kukinta loppui muistaakseni 18.–19. toukokuuta. Mutta japaninkirsikkapuut siis kukkivat myöhemmin.

Jos säät pysyvät suht viileinä, eikä uutta huhtikuun lopun lämpöaallon kaltaista kautta tule, on todennäköisempää, että kukkia on enemmän 19. toukokuuta.

– Emme lähde aikaistamaan juhlaa. Sinne on tulossa Japanista 17 esiintyjää, tanssia, teatteria ja muuta.

 

Buddhalaisuudessa kirsikankukka symbolisoi katoavaisuutta. Samurait pysähtyivät nauttimaan kirsikankukinnan hetkellisestä kauneudesta. Heille kukka oli soturin elämän allegoria: se kypsyy, puhkeaa kukkaan, loistaa hetken ja putoaa. Kirsikankukka oli samuraiden symboli.

Japanissa hanamin tarkkaa ajankohtaa kullakin paikkakunnalla ennakoidaan televisiossa sääennusteiden kaltaisissa kukintatiedotuksissa, joissa seurataan kukinnan vähittäistä etenemistä etelästä pohjoiseen.

Kukinnan ollessa huipussaan japanilaiset kokoontuvat piknikille kirsikkapuiden alle syömään, juomaan sakea ja viettämään aikaa yhdessä.

Koska juhla ajoittuu kirsikkapuiden kukinnan alkamiseen, juhlan ajankohta Japanissa vaihtelee kevään sääolojen ja kukintapaikkakunnan mukaan.

Lähde: www.roihuvuori.fi

Hanami Roihuvuoressa jo 12. kerran

  • Hanami (japaniksi kukkien katseleminen) on vuoden tärkein juhla Japanissa.
  • Roihuvuoren hanami-juhlaa vietetään 19. toukokuuta kello 12–18.30, tapahtumaan on vapaa pääsy. Kirsikkapuisto sijaitsee Sahaajankadun ja Abraham Wetterin tien kulmassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kun kaktukset muuttuvat liian helpoiksi, orkideakasvatus tuo haastetta harrastukseen – valittavana tuhansia lajeja22.8.2018 20.10
Kyselyn mukaan mies haluaa kaktuksen ja nainen orkidean, nämä ovat suomalaisten top5-kukat15.11.2017 16.12

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu