Puheenaihe

Villikanit tekevät tihutöitä pihoilla Vantaalla – Näin reagoi kaupunki

Harmaa villikani loikki pakoon ja jätti jälkeensä pihanurmeen kaivamansa kuopan Viertolassa. Pensaiden alla kania odotti sen lajitoveri.

Tiina Örn

Villikanit ovat tuttu näky eri puolilla Vantaata. Hyvin tutuiksi pitkäkorvat ovat tulleet muun muassa Viertolassa.

Kanit ovat jättäneet omat merkkinsä Viertolassa asuvan Nina Rantalan kotipihaan.

– Viheralueilla on kanien kaivamia kuoppia ja kanit ovat kaivaneet istutuksia ylös, kertoo Rantala.

Sama kokemus on Viertolassa asuvalla Seppo Sulasalmella. Kumpikaan heistä ei kuitenkaan koe, että kaneista olisi vielä kohtuuttoman paljon haittaa.

– Ehkä vaimo olisi tästä eri mieltä, mutta naiset ovat tarkempia, toteaa Sulasalmi viitaten kanien istutuksille tekemiin tihutöihin.

Rantala komppaa:

– Jos minun istuttamia sipuleita olisi kaivettu ylös, niin ehkä mielipide olisi toinen. Nyt ajattelen vain, että kanit ovat söpöjä ja koirat tykkäävät seurata niiden touhuja ikkunasta.

Samoilla linjoilla Rantalan ja Sulasalmen kanssa on ainakin toistaiseksi myös Vantaan kaupunki.

– Kaneista ei ole ollut kaupungin viheralueiden kunnossapidolle siinä määrin haittaa, että kaupunki lähtisi niitä hävittämään, kommentoi Vantaan ympäristökeskuksen ympäristösuunnittelija Sinikka Rantalainen.

Hän lisää, ettei kaneista ole myöskään luonnon monimuotoisuuden kannalta havaittavissa suurta harmia.

– Pikemminkin ne ovat saaliseläimiä esimerkiksi ketulle, näädälle ja petolinnuille.

Kuvan musta kani on monelle Talvikkitiellä liikkuvalle tuttu. Kani majailee Neilikkatien ja Unikkotien välisillä piha-alueilla. Kuva: Tiina Örn

Riistapäällikkö Visa Eronen Suomen riistakeskuksesta muistuttaa villikanin olevan keväästä syksyyn rauhoitettu. Kanien metsästysaika alkaa syyskuun alussa ja päättyy maaliskuun lopussa.

– Erityisesti rauhoitusaikana vahinkoja kannattaa yrittää estää muilla menetelmillä kuin pyynnillä. Kiinteistön omistajan kannattaa suojata arvokkaat ja herkät kasvit ja estää kanien kaivuutoimet alueilla, joilla ne voivat olla vaaraksi tai vahingoksi, toteaa Eronen.

Vantaan kaupungilla työskentelevä vastaava puutarhuri Urpo Korpi ohjeistaa varmistamaan, ettei pihoilla ole kaneille sopivia piilopaikkoja. Sellaisia on muun muassa terassien alla.

Viertolassa asuva Seppo Sulasalmi kertoo näkevänsä villikaneja "harvakseltaan". Kuva: Tiina Örn

Rauhoitusaikana kaneja ei saa metsästää kukaan. Metsästysaikana kanien tappamiseen vaaditaan oikeus metsästää alueella ja sen lisäksi pyytäjällä on oltava metsästyskortti.

– Jos ongelmista kärsivillä ei ole tiedossa metsästäjää, joka voisi pyyntiä hoitaa, niin villikanien pyyntiä hoitavat pääkaupunkiseudulla myös muutamat yritykset, sanoo Eronen.

Hän lisää, että rauhoitusaikanakin on mahdollista hakea Suomen riistakeskukselta poikkeuslupaa.

– Sen nojalla voi olla mahdollista vähentää kaneja, jos muilla keinoin ei pystytä akuuttia ongelmaa ratkaisemaan, eikä vahinkojen takia ole mahdollista odottaa metsästysajan alkamista.

Nina Rantalan Lennu-koira on tottunut lenkeillä näkemään kaneja. Taustan nurmialue on yksi niistä paikoista, joissa Rantalan mukaan on kaneja lähes aina. Kuva: Tiina Örn

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

City-kauriit poukkoilevat Kehä III:n sisäpuolella – Metsästys ja liikenne pitävät yli 200 yksilön peurakantaa kurissa Vantaalla4.5.2019 06.00
Rotat valtasivat taloyhtiön pihan – "Citykanit kaivoivat roskakatoksen alle käytäviä, joita nyt miehittää rotta-armeija"7.8.2017 06.15
Ensi kesästä tulossa kiivas punkkikausi – "Huhtikuu on paras aika ottaa rokote"8.4.2019 07.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat