Puheenaihe

Jos lapsi pulskistuu ylipainoiseksi, älä tee tätä virhettä

Terveydenhoitaja Saana Pasma esittelee vaakaa, jolla vauvojen paino mitataan neuvolakäynneillä.

Ari Peltonen

Joka neljäs poika ja lähes joka viides tyttö on ylipainoinen tai lihava, kertoo THL:n tuore selvitys. Ylipainon ja lihavuuden yleisyydessä on suurta vaihtelua kuntien välillä.

Neuvolapalvelujen esimies Jenni Nissilä Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymästä (Keusote) arvelee, että lasten lisääntyneen ylipainon taustalla on muun muassa arkiliikunnan väheneminen.

– Lapsilla on vapaa-aikana enemmän sisätoimintaa ja paikallaan olemista kuin aiemmin, hän sanoo.

Myös ruokavalinnoissa on mahdollista tehdä epäterveellisiä valintoja, kun tarjolla on valmiita tuotteita moneen lähtöön. Joskus vanhempi luulee ostavansa terveellistä ruokaa, mutta näin ei olekaan.

– Kaikki einekset eivät automaattisesti ole epäterveellisiä. Niissäkin on terveellisiä vaihtoehtoja, Nissilä muistuttaa.

Neuvoloissa ylipainosta ei lapsen kuullen puhuta.

– Aihe on herkkä, ja kaikenlainen syyllistäminen on aina väärä reitti. Sen sijaan vanhempien kanssa käydään läpi, miten perhettä voidaan tukea, Nissilä neuvoo.

– Voidaan keskustella vaikka siitä, mitä perhe tekee vapaa-ajalla ja voitaisiinko liikkumista lisätä arki-iltaisin ja viikonloppuina.

Ruokailutavoista puhuttaessa on Nissilän mielestä tärkeää muistaa myönteinen ruokapuhe. Se on myös osa THL:n lapsiperheiden Syödään yhdessä -ruokasuositusta.

– Ideana on, että kootaan tarjolle värikästä, terveellistä ruokaa ja kokoonnutaan yhdessä syömään. Näin terveellisestä ruokailusta tulee iloinen koko perheen asia, hän kuvailee.

Ohjeita ja lisätietoa saa myös Neuvokasperhe.fi-verkkosivuilta. Reilusti ylipainoisille tai lihaville lapsille löytyy tarvittaessa laajempia hoitopolkuja, jos neuvolan ohjeistus ja neuvonta ei tunnu riittävän.

Myös muissa kunnissa lasten ja nuorten ylipainoon on kiinnitetty ilmiönä huomiota.

– Meillä on käytössä erillinen hoitopolku runsaasti ylipainoisille lapsille. Siihen kuuluu muun muassa tiheämmät käyntivälit neuvolassa, kertoo johtava ylihoitaja Sari Järvinen Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymästä.

Terveyden edistämisen yksikössä kouluterveydenhuolto on kehittämässä aiheeseen uusia toimintatapoja.

– Ylipaino on ehdottomasti yksi tulevaisuuden haasteista lasten ja nuorten terveydenhoidossa, Järvinen toteaa.

Pojat tuhdimpia

2–16-vuotiaista pojista 27% on ylipainoisia ja tytöistä 18%. Lihavia on pojista 8% ja tytöistä 4%.

Ylipainoisiksi määritellään lapset, joiden aikuista vastaava painoindeksi, ISO-BMI on vähintään 25kg/m2. Lihavuuden raja on 30kg/m2.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Melkein joka neljäs lapsi on ylipainoinen – pojat ovat pulskempia kuin tytöt25.4.2019 10.34
Alzheimerin taudin perinnöllinen riski yhteydessä lapsuuden ylipainoon – näkyy ylipainoisilla tytöillä25.9.2018 10.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat