Paikallisurheilu

Taimi, 8, on tankotanssin mestari – Vantaan ”Peppi Pitkätossu” tekee huimia akrobaattisia liikkeitä ja pitää painovoimaa pilkkanaan

Taimi Lehtisessä on voimaa kuin... no, Peppi Pitkätossussa.

Päivi Tuovinen

Tankotanssi ei ole ihan tyypillisin pikkutytön liikuntaharrastus, mutta sitä vantaalainen Taimi Lehtinen, 8, halusi pari vuotta sitten kokeilla. Nyt hän on ihan koukussa lajiin ja treenaa kahdesti viikossa.

Kiinnostus lähti videosta, jonka hän näki netissä. Videolla 9–11-vuotias tyttö teki tangolla temppuja todella taitavasti ja Taimi hurmaantui voimaa sekä venyvyyttä vaativaan lajiin.

– Tykkään kiipeilystä ja temppuilusta.

Temppujumppaa hän jo harrastikin.

Taimin päätä ei enää kääntänyt mikään, kun hän sitten pääsi kokeilemaan tankoa eräässä tapahtumassa Kampissa.

– Kyllähän me puolison kanssa ensin hämmästelimme, että onkohan Taimi nyt ihan tosissaan tämän asian kanssa, kertoo isä Tuomas Lehtinen.

Taimi Lehtisellä on tanko kotona Kartanonkoskella, mutta ei hän sillä paljon treenaa. EF-Sportin harjoituksia on kahdesti viikossa, kolme tuntia kerrallaan. Kuva: Päivi Tuovinen

Mutta koska Taimi oli niin innoissaan ja vakavissaan, vanhemmat etsivät seuran, jossa lajia voi harrastaa. Sellainen löytyi Espoosta. EF-Sportin studio toimii Lintuvaarassa.

Kokeilutunnilla Taimi teki kärrynpyöriä, kuperkeikkoja, seisoi käsillään tankoa vasten ja pyörähti tangolla. Syksyllä 2017 tankotanssista tuli Taimin ykkösharrastus.

Hän käy keskiviikkoisin ja lauantaisin treeneissä, jotka kestävät kolme tuntia kerrallaan. Arkena läksyt ehtii hyvin tehdä ennen kuin isä, äiti tai isovanhemmat vievät harjoituksiin.

– Odotan treenejä sohvalla maaten, naurahtaa Kartanonkosken koulun tokaluokkalainen.

Tankoa pitää puhdistaa välillä, että pito pysyy. Taimin kilpailuasut on tehnyt isoäiti. Kuva: Päivi Tuovinen

Harjoituksissa käytetään välineinä myös rengasta ja liinoja. Tankotanssi vaatii akrobaattisia taitoja, siksi treenataan venyvyyttäkin.

Jotta tangosta saa pitävän otteen, pitää kämmeniin hieroa joko painonnostajille tuttua magnesiumia tai mehiläisvahaa.

Iho on koetuksella ja Taimillekin on ehtinyt tulla hiertymiä kämmeniin. Välillä tulee palovammoja jalkoihin, kun liu’utaan tankoa pitkin.

Kun tangolla treenataan tai kilpaillaan, pitää yllä olla kyljistä avoin puku, joka lisää pitoa. Siksi jaloissakaan ei voi olla trikoita tai sukkahousuja.

Kansainvälinen tankotanssituomari ja EF-Sport-studion omistaja Edita Feller kehuu Taimia erittäin motivoituneeksi ja tavoitteelliseksi.

– Hän tekee paljon töitä ja keskittyneesti.

Tuloksiakin on jo tullut. Taimi voitti äskettäin 6–9-vuotiaiden Suomen mestaruuden.

Taimi pääsee nyt esiintymään näytössarjaan Suomessa pidettäviin MM-kilpailuihin joulukuussa.

Kavereiltaan Taimi saa kannustusta kisoihin, ja kun hän on näyttänyt opettajalle videon esiintymisestään, tämä on todennut, että vau, oletpa sinä vahva.

Peppi Pitkätossu on maailman vahvin tyttö, mutta Taimi Lehtisellä on vahvuuden lisäksi notkeutta kuin sirkustaiteilijalla. Ja nilkat ojennettuina niin kuin balettitanssijalla.

Nuorten määrä kasvaa

Suomen Tankotanssiliitto perustettiin 2015 ja se kuuluu Suomen Voimalajiliittoon.

Ensimmäiset antidopingtoiminnan alaiset SM-kilpailut pidettiin 2016.

Lajivastaava Nanna Halonen arvioi, että tankotanssijoita on Suomessa tuhansia. Kaikki eivät kilpaile ja osa treenaa itsekseen kotona.

Nuorin kilpailusarja on 6–9-vuotiaille.

Eniten kasvaa 10–14-vuotiaiden sarjan osallistujamäärä.

Suomessa toimii myös toinen lajiliitto, International Pole Sports Federation.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tankotanssija Henriikka Roo aloitti lajin nähtyään Matti-elokuvan – "Tankohousuni ovat keskimääräistä peittävämmät"23.7.2018 21.35
Reea, 12, tähtää maailman terävimmälle huipuille – "Mieletön tankotanssija, herää eloon lavalla"25.3.2018 19.00
Tankotanssista innostuvat myös miehet – nuorin SM-kisan osallistuja on 6-vuotias6.2.2018 19.46
Miksi tankotanssijalla on paljastavat vaatteet? Suomen ykkösnimi selittää – ja esittelee uuden alalajin Flying polen12.6.2017 21.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu