Puheenaihe

Vantaalainen Pirjo, 56, johtaa prätkäviestin Suomen läpi – "Naismotoristi on edelleen ihmetyksen aihe"

Metsolassa asuva Pirjo Kivimäki, 56, on ollut prätkämimmi jo 25 vuoden ajan. Kivimäen alla on Ducati, jolla hän saattaa ajaa lähes 20 000 kilometriä vuodessa. Kivimäki ajaa kesän reissulle Keski-Eurooppaan, jossa serpentiinitiet ovat naisen intohimo.

Johanna Erjonsalo

Metsolassa asuva Pirjo Kivimäki, 56, hankki ensimmäisen moottoripyöränsä parikymppisenä. Ajokilometrejä on noin 25 vuoden aikana tullut satojatuhansia.

– Alppien mutkatiet ovat ylitse muiden. Ne täytyy jokaisen motoristin kokea itse, Kivimäki sanoo.

Kivimäkeä moottoripyöräilyssä viehättää ajamisesta tuleva fiilis, joka on parhaimmillaan juuri pieniä teitä ajellessa.

– Moottoripyörän ominaisuudet tulevat parhaiten esiin serpentiiniteillä, joita on ihana ajaa. Vielä kun saa katsella upeita maisemia niin mikä on parempaa, hän kertoo.

Kivimäki suuntaa kesällä jälleen Keski-Eurooppaan moottoripyöräreissulle. Naismotoristi on Kivimäen mukaan usealle edelleen ihmetyksen aihe.

– Jokaisella reissulla tulee aina joku ihmettelemään, että ajaako moottoripyörää todellakin nainen! Tätä tapahtuu varsinkin pikkukylissä, Kivimäki sanoo.

Usein ihmettely on Kivimäen mukaan hyväntuulista jutustelua. Ennakkoluuloihin Kivimäki on myös vuosien varrella useasti törmännyt.

– Kerran olimme isommalla porukalla ulkomailla ajelemassa. Poliisi pysäytti ja suostui puhumaan vain miesmotoristin kanssa, Kivimäki naurahtaa.

Kivimäen mukaan moottoripyöräily on mielletty miehiseksi lajiksi, vaikka nykyään liikenteessä on yhä enemmän naisprätkäilijöitä. Kivimäen mukaan Suomessa moottoripyöräilijöistä noin 20 prosenttia on naisia.

– Kun valitsin ensimmäistä pyörää, kaikki olivat kooltaan isoja, selkeästi miehille suunniteltuja. Vaatteet ovat edelleen aikalailla miehille tehtyjä. Jos on naisille tehty prätkäasu, on se usein pinkki.

Kivimäki innostui moottoripyöräilystä alunperin ystävien kautta.

– Minulla oli paljon moottoripyöräileviä ystäviä ja halusin ymmärtää mistä he puhuvat, Kivimäki naurahtaa.

Ystäviä on tullut vuosien saatossa paljon lisää. Nyt prätkätuttuja on ympäri maailmaa.

Ennen kesän Eurooppa-ajelua Kivimäki hyyppää prätkän selkään ja osallistuu maailman ympäri kiertävään viestiajoon. Kyseessä on Womes Riders World Relay -tapahtuma, joka käynnistyi Skotlannista helmikuun lopussa. Suomeen viestikapula saapui sunnuntaina. Torstaina motoristinaisten letka ajaa Vantaalle.

– Viestin tarkoituksena on ennen kaikkea nostaa naismotoristien asemaa ja näyttää, että meitä on täällä paljon.

Vuoden loppuun asti kestävään viestiin osallistuu kaikkiaan noin 16 000 naista ympäri maailmaa.

Kivimäki on toiminut viestin järjestelijänä Suomessa. Hän sanoo Suomessa ajoon osallistuvan reilu 70 naiskuskia. Vantaan läpi letkassa on noin 30 pyörää.

– Olen innoissani ja hieman jännittääkin osallistua ajoon. Mukavaa ottaa osaa maailmanlaajuiseen yhteiseen tapahtumaan.

Uusi tapahtuma

Women Riders World Relay (WRWR) käynnistyi 28. helmikuuta Skotlannista. Kyseessä on ensimmäistä kertaa järjestettävä naismotoristien viestiajo.

Tarkoituksena on viedä viestikapula tämän vuoden aikana maailman ympäri.

Viestikapula on käynyt jo muun muassa Ranskassa ja Espanjassa. Ruotsista Tukholmasta viestikapula tuli Turkuun sunnuntaina.

Ajoon osallistuu arviolta 16 000 naismotoristia ympäri maailmaa.

Suomessa viesti on kulkenut tällä viikolla muun muassa Rauman, Savonlinnan ja Lahden läpi.

Vantaalle motoristiletka saapuu torstaina aamulla Sipoosta. Joukko pysähtyy torstaina Tuupakassa sijaitsevaan Bike & Boat World -liikkeeseen kello 13–16 väliseksi ajaksi. Vantaalta matka jatkuu Porvooseen, Helsinkiin ja perjantaina Viroon.

Viestikapula on lähetin, joka tallentaa ajomatkan. Reittiä voi seurata netistä: https://womenridersworldrelay.com/track-the-relay.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Motoristien messuilla tehdää historiaa – Niina ja Tommi saavat toisensa mp-poliisien saattamana22.1.2019 19.20
Pia, Anne ja Maarit kertovat mikä vetää naisen prätkän selkään – "Ilmoitin miehelle, että minä en kyydissä istu" 7.8.2017 21.45
Vau mitä prätkämimmejä! Tässä ovat räväkät Miss MP -finalistit12.1.2017 20.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu