Puheenaihe

Lapsiperheitä ja japanilaisturisteja odottaa pettymys Tove Janssonin puistossa - "Helsinki ei osaa markkinoida tätäkään asiaa"

Signora-kyltin arvellaan olevan 1960-luvulta.

Päivi Tuovinen

Uspenskin katedraalin takana sijaitsevat jugend-talot ovat kiinnostava kohde Tove Janssonin (1914– 2001) ihailijoille. Luotsikatu 4:ssä oli muun muassa taiteilijan pitkäaikainen koti.

Viereisellä Satamakadulla sijaitsi taas Signora-tupakkakauppa, josta Tove Janssonin kerrotaan hakeneen lapsena tupakkaa isälleen.

Nykyään tupakkakaupan paikalla on Signora Delizia -kahvila ja herkkumyymälä. Kahvilan ikkunasta näkyy entinen Katajanokan puisto, joka nimettiin vuonna 2014 Tove Janssonin puistoksi.

Kahvilan kanta-asiakkaissa puisto herättää ristiriitaisia ajatuksia.

Heidän mielestään puisto ei kunnioita riittävästi taiteilijan elämää.

– Puiston nimeäminen Tove Janssonin mukaan oli kuin pila, koska siellä ei ole mitään. Suomalaiset eivät osaa markkinoida tätäkään asiaa. Venäjältäkin olisi tulossa paljon muumeista kiinnostuneita, kahvia juova mies pohtii.

Toisen kanta-asiakkaan mielestä puisto ei kaipaa muumeja. Hänkään ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään.

– Olisi suurta vääryyttä, jos Tove Janssonia tehtäisiin täällä tunnetuksi pelkästään muumit edellä. Mielestäni olisi tärkeämpää, että Katajanokalla korostettaisiin Tove Janssonin taiteilijuutta. Luotsikadulla asui hänen lisäkseen paljon muitakin taiteilijoita, kuten Hugo Simberg.

Kahvilan ohi kulkee kesäisin satoja turisteja päivässä kohti Uspenskin katedraalia. Osa heistä etsii pettyneenä muumipatsasta, koska ajattelevat Tove Janssonin puistosta sellaisen löytyvän.

Katajanokalla asuva Erja Jalonen sanoo nähneensä useita kaukaa tulleita lapsiperheitä, joiden piipahdus on jäänyt hyvin pikaiseksi.

– Täällä pyörii aina valtavasti aasialaisia turisteja. Hehän ovat kovia muumifaneja. En ymmärrä, miksi Tove Janssonin puistossa ei ole mitään muumiteemaa. Olemme miettineet tätä yhdessä muiden alueen vanhempien kanssa, sanoo Eerik-pojan kanssa puistossa oleva Jalonen.

Tove Janssonin puiston leikkipaikka kaipaa lähivuosina peruskorjausta. Asiasta on tehty esitys talousarvioehdotukseen. Muistomerkkiä taiteilijalle ei tällä hetkellä ole kuitenkaan tulossa.

–  Ympäristötaiteen seura mietti puistoon muistomerkkiä muutama vuosi sitten, mutta hanke kariutui. Kaupunki ei itse rahoita henkilömuistomerkkejä, kertoo projektinjohtaja Jere Saarikko kaupunkiympäristön toimialalta.

Kaupungilla on mietitty, miten Tove Janssonin elämää ja suhdetta puistoon voisi tuoda esiin nykyistä vahvemmin.

– Puisto ei kestä sellaisia vierailijamääriä kuin esimerkiksi Sibelius-monumentilla vierailee. Myöskään turistibusseille ei löydy nykyistä enempää pysäköintitilaa puiston lähistöltä. Tämä tulee ottaa huomioon, kun mietitään turistien vierailukohteiden markkinointi, Saarikko sanoo.

Signora Delizian italialaista yrittäjä Vincenzo Trunfinoa harmittaa, etteivät valtavat turistivirrat jätä Katajanokalle käytännössä yhtään rahaa.

Sen sijaan turisteja satamasta tuovat linja-autot pysähtyivät sääntöjen vastaisesti.

– Olen ollut asiasta yhteydessä kaupungin viranomaisiin, mutta en saa koskaan vastausta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu