Puheenaihe

Nyt Helsingissä roihuaa – toukokuussa jo lähes 20 maastopaloa

Helsingissä on toukokuussa syttynyt jo lähes 20 maastopaloa. Kuvituskuva. 

Juha Perämäki / arkisto

Helsingin pelastuslaitoksen mukaan pääkaupungissa on toukokuussa ollut tähän mennessä kaikkiaan kahdeksantoista maastopaloa. Tällä hetkellä voimassa oleva metsäpalovaroitus ulottuu perjantaihin saakka.

Ilmatieteen laitos antaa metsäpalovaroituksen, kun metsässä on kuivaa. Silloin ei saa tehdä avotulta. Metsäpalo- ja ruohikkopalovaroitukset puolestaan merkitään varoituskartalle keltaisella niiden varoitustason mukaan.

Metsäpalovaroitus annetaan ja poistetaan useimmiten puolilta päivin. Kevään ensimmäiset metsäpalovaroitukset annetaan useimmiten toukokuun alkupuolella. Metsäpalovaroituskausi päättyy syyskuussa tai viimeistään lokakuun alussa.

Metsäpalovaroitukset annetaan käyttäen apuna indeksiä, joka lasketaan maanpinnan ylimmän, noin kuuden sentin paksuisen, kerroksen kosteusoloja kuvaavan mallin avulla. Mallin lähtötietoina käytetään muun muassa sademäärää ja ilman lämpötilaa.

Ruohikkopalovaarasta varoitetaan tarvittaessa huhti–toukokuussa. Keväisin sulavan lumen alta paljastuva edellisen vuoden kuiva ruoho voi syttyä palamaan, vaikka puusto ei vielä helposti sytykään. Kasvukauden päästyä vauhtiin ruohikkopalovaarasta ei enää tiedoteta.

Nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää, kun metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen. Tällainen tilanne voi johtua esimerkiksi kuivuudesta tai tuulesta.

Lisäksi paikalliset palo- taikka ympäristöviranomaiset voivat kieltää perustellusta syystä avotulen teon muunakin aikana ja näitä määräyksiä tulee luonnollisesti noudattaa. 

Avotulta ei saa tehdä toisen maalle ilman maanomistajan lupaa. Kaupungissa voi olla yksiselitteinen avotulen tekokielto muualla kuin siihen erikseen merkityillä paikoilla.

Nykyisen lainsäädännön mukaan esimerkiksi risujen poltosta ei tarvitse ennakkoon ilmoittaa viranomaisille. Poltto ei saa aiheuttaa haittaa tai vahinkoa naapureille. 

Kunnat ovat antaneet myös määräyksiä ja ohjeita risujen poltosta. Osassa kuntia se on esimerkiksi kokonaan kielletty. Metsänhoidollisesta kulotuksesta on aina ilmoitettava etukäteen alueen pelastuslaitokselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu